Ο καθεδρικός ναός της Αθήνας θα λειτουργήσει και πάλι μετά από επτά χρόνια και η Αρχιεπισκοπή έχει προγραμματίσει εκδηλώσεις για το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Ιουλίου.

Ο μητροπολιτικός ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου χτίστηκε την περίοδο 1842 – 1862 και έχει δώσει και το όνομά του στον δρόμο ο οποίος από το Σύνταγμα καταλήγει στο Μοναστηράκι. Ο καθεδρικός ναός της Αθήνας είχε υποστεί σοβαρές ζημιές τόσο από τον σεισμό του 1981 όσο και απ’ αυτόν του 1999. Έτσι ακολούθησε, το 2010 το έργο της αποκατάστασης της Μητρόπολης, στατικής ενίσχυσης του κτιρίου και συντήρησης του διακόσμου της. Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες μπήκαν και οι τελευταίες πινελιές για το άνοιγμα του ναού. Έγιναν εργασίες τοποθέτησης του εξωτερικού φωτισμού και εργασίες καθαρισμού και συμπλήρωσης των δαπέδων στα πεζοδρόμια, προκειμένου να διορθωθούν οι όποιες ζημιές προκλήθηκαν από τις σκαλωσιές.

Το Σάββατο στις 7 μ.μ. έχει προγραμματιστεί μικρός αγιασμός, σύντομη ευχαριστήρια δέηση και μέγας εσπερινός από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο υπό την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Έχουν μάλιστα προσκληθεί να συμμετάσχουν μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, ιερείς και πιστοί από όλες τις ενορίες της Αθήνας αφού η Αρχιεπισκοπή επιθυμεί να δώσει πανηγυρικό και εορταστικό χαρακτήρα στο άνοιγμα των πυλών της Μητρόπολης.

Η πρώτη θεία λειτουργία στον ανακαινισμένο ναό θα τελεστεί την Κυριακή 3 Ιουλίου από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο με τη συμμετοχή ιεραρχών της Ιεράς Συνόδου.

Οι εκδηλώσεις για την επαναλειτουργία της Μητρόπολης θα κλείσουν την Κυριακή το βράδυ (9μ.μ.) με μουσική εκδήλωση από τη «Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών» υπό τη διεύθυνση του συνθέτη και μαέστρου Βασίλη Τσαμπρόπουλου, στην Πλατεία της Μητρόπολης.