Τα 81 δισ. ευρώ τον χρόνο φθάνουν τα έσοδα από τις φιλανθρωπικές οργανώσεις στη Βρετανία. Αυτό επισημαίνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο βρετανός πρεσβευτής John Kittmer (φωτογραφία). Οπως λέει, οι ΜΚΟ στη Βρετανία (οι οποίες φθάνουν τις 164.000) βασίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην εθελοντική συμμετοχή των ενεργών πολιτών. Οι ΜΚΟ διοικούνται από συμβούλια, τα μέλη των οποίων προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αμισθί. Ο ίδιος στέκεται ιδιαίτερα στο μοντέλο διαχείρισης των εσωτερικών πλωτών οδών που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία. Σημειώνεται ότι πριν από περίπου 60 χρόνια όλα τα κανάλια κρατικοποιήθηκαν. Ωστόσο στις αρχές του 21ου αιώνα, όπως υποστηρίζει ο John Kittmer, ελάχιστοι ήταν ευχαριστημένοι με τις επιδόσεις της κρατικοποιημένης επιχείρησης (British Waterways).

«Το 2012 εμπιστευτήκαμε το δίκτυο σε μια καινούργια φιλανθρωπική οργάνωση, τον Φορέα Καναλιών και Ποταμών (Canal & River Trust). Η ΜΚΟ διοικείται από πολίτες και σε τοπικό επίπεδο έχουμε δημιουργήσει συνεργασίες που επιτρέπουν στους κατοίκους να μετέχουν στη λήψη των αποφάσεων» τονίζει ο βρετανός πρεσβευτής.

Και συμπληρώνει: «Πρόπερσι οι συμπολίτες μου προσέφεραν αφιλοκερδώς 15.000 ημέρες εθελοντικής εργασίας για την προστασία και διαχείριση των πλωτών οδών συμπληρώνοντας τη δουλειά του έμμισθου προσωπικού».