Με τις συντάξεις Σεπτεμβρίου σχεδιάζεται να γίνουν οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις ενώ θα παρακρατηθούν αναδρομικά 3 μηνών. Οι μειώσεις επηρεάζουν περίπου 260.000 συνταξιούχους, οι οποίοι λαμβάνουν μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές από 1.300 ευρώ μικτά (περίπου 1.180 καθαρά) και άνω. Θα κυμαίνονται σε ποσοστό από 5 – 40%, ανάλογα με το ύψος της επικουρικής σύνταξης.

Ήδη άρχισαν οι περικοπές στο ΕΚΑΣ και στα μερίσματα και θα ακολουθήσουν οι περικοπές στα εφάπαξ, στις συντάξεις χηρείας κ.α.

Σύμφωνα με τις διευκρινήσεις που δόθηκαν απο το υπουργείο Εργασίας, για τον υπολογισμό του πλαφόν των 1.300 ευρώ (μικτά), πάνω από το οποίο αρχίζουν οι μειώσεις στις επικουρικές, θα λαμβάνονται αθροιστικά υπόψη συντάξεις από οποιαδήποτε αιτία, (γήρατος, επικουρικές,αναπηρίας, θανάτου) συμπεριλαμβανομένων σε αυτό το ποσό μόνο της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης, της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και των εισφορών που προβλέπει ο νόμος 3986 του 2011 (Ειδική Εισφορά Επικουρικής Ασφάλισης, εισφορά σε συνταξιούχους κάτω των 60 που παίρνουν από 1.700 ευρώ και άνω, εισφορά στους συνταξιούχους ΕΤΑΤ). Αντίθετα δεν λαμβάνονται υπόψη τα μερίσματα και τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας. Μετά την αναπροσαρμογή της επικουρικής το άθροισμα του εισοδήματος δεν μπορεί να πέφτει κάτω από 1.300 ευρώ (μικτά).

Αλλα οι περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα δεν έχουν τέλος. Οι συνταξιουχοι του δημοσίου έλαβαν σήμερα μειωμένο από 11% έως και 63% το μέρισμα τους από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων.Οι νέες περικοπές κυμαίνονται από 11% έως 63%, με την πλειοψηφία των δικαιούχων, περίπου 200.000 πολιτικούς συνταξιούχους, να υποστούν μειώσεις της τάξης του 44%.Πρόκειται για τους μερισματούχους που λαμβάνουν παροχή στα επίπεδα των 150 – 200 ευρώ τον μήνα και την ερχόμενη εβδομάδα θα δουν το μέρισμά τους μειωμένο 66 – 88 ευρώ το μήνα. Στην πράξη, θα λάβουν μέρισμα που αντιστοιχεί σε 84 – 112 ευρώ τον μήνα (252 – 336 ευρώ το τρίμηνο). Ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στα μερίσματά τους θα διαπιστώνουν οι δικαιούχοι στις καταβολές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, καθώς θα παρακρατηθούν αναδρομικά τα ποσά που καταβλήθηκαν το α’ τρίμηνο του έτους. Και αυτό γιατί ο νόμος Κατρούγκαλου ορίζει ότι οι περικοπές στα μερίσματα θα είναι αναδρομικές, από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Στο μεταξύ το ΙΚΑ, σε εγκύκλιο του, αναφέρει ότι τα ποσά ΕΚΑΣ που έχουν καταβληθεί σε μη δικαιούχους κατά το μήνα Ιούνιο, θα παρακρατηθούν από την ΗΔΙΚΑ σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τις συντάξεις που καταβάλλονται κατά το τρέχον έτος, με τελευταία τη σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου 2016.Η εγκύκλιος του ΙΚΑ, ορίζει τον τρόπο που θα γίνει η συγκεκριμένη παρακράτηση, που αφορά περισσότερους από 140.000 χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι διαπίστωσαν στην καταβολή της σύνταξης του μηνός Ιουλίου, ότι το ΕΚΑΣ που τους αναλογούσε, έχει περικοπεί ή καταργηθεί.

Στην ίδια εγκύκλιο τονίζεται ότι με ανάλογη διαδικασία, με μηνιαίες δόσεις έως το τέλος του έτους, που όμως δεν θα υπερβαίνουν τα 80 ευρώ το μήνα, θα γίνει η παρακράτηση των τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών Ε.Κ.Α.Σ. που αφορούν το χρονικό διάστημα από 1/1/2016 μέχρι 31/5/2016, με τα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπονταν για το έτος 2015 (για εισοδήματα που αποκτήθηκαν εντός του έτους 2014).

Ειδικά όμως για περιπτώσεις που αφορούν το κριτήριο εισοδήματος των 850 ευρώ, ο έλεγχος αυτού του κριτηρίου εστιάζεται σε συντάξεις, επιδόματα και λοιπές παροχές, που χορηγήθηκαν κατά το μήνα Απρίλιο 2016. Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να αναζητηθούν και τα ποσά Ε.Κ.Α.Σ. που χορηγήθηκαν από 1/1/2016 μέχρι 31/5/2016 σε μη δικαιούχους για οποιονδήποτε άλλο λόγο, δηλαδή σε όσους δεν πληρούσαν και τις λοιπές προϋποθέσεις που είχαν καθοριστεί για το έτος 2015 ( ηλικία, διαμονή στο εξωτερικό, ποσοστό αναπηρίας, κ.λ.π.