Έληξε και επίσημα σήμερα η τρέχουσα σχολική χρονιά και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είχαν κάνει αίτηση για μετάθεση, τους περίμενε μία δυσάρεστη έκπληξη: Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, μόλις το 5,77% των έγκυρων αιτήσεων μετάθεσης καθηγητών Β/θμιας εκπαίδευσης τελικά ικανοποιήθηκε.

Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος κατατέθηκαν στο υπουργείο συνολικά 6.997 αιτήσεις για μεταθέσεις από περιοχή σε περιοχή, ωστόσο εγκρίθηκαν μόνο οι 404. Πρόκειται, όπως εξηγούν οι ειδικοί, για τις λιγότερες μεταθέσεις εκπαιδευτικών τα τελευταία πέντε χρόνια. Ενδεικτικό είναι ότι πέρυσι, είχαν κατατεθεί συνολικά 8.098 αιτήσεις για γενικές μεταθέσεις, από τις οποίες ικανοποιήθηκαν οι 1.718, ποσοστό δηλαδή που έφτασε το 21,22%. Αντίστοιχα, το 2014 από τις 8.389 αιτήσεις, ικανοποιήθηκαν τελικά οι 751.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει πως ο μικρός αριθμός συνταξιοδοτήσεων φέτος οδήγησε σε μικρό αριθμό μεταθέσεων εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. «Οι εκπαιδευτικοί που υπέβαλαν αίτηση μετάθεσης και δεν περιλαμβάνονται στις καταστάσεις, δεν μετατίθενται είτε διότι δεν υπήρχαν κενές οργανικές θέσεις είτε διότι οι μετατιθέμενοι συγκεντρώνουν περισσότερες μονάδες μετάθεσης», αναφέρει το υπουργείο.

Βάσει των στατιστικών στοιχείων για τις μεταθέσεις, από τις 715 αιτήσεις που έκαναν εκπαιδευτικοί φυσικής αγωγής, μόλις μία πήρε τελικά έγκριση ενώ από τους 489 καθηγητές γαλλικής φιλολογίας, μόνο τρεις από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα μετακινηθούν στην περιοχή που έχουν δηλώσει. Άσχημα είναι τα νέα για τους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν το μάθημα οικιακής οικονομίας, καθώς από τους 29 που δήλωσαν πως επιθυμούν μετάθεση, ούτε ένας δε θα αλλάξει τόπο εργασίας.

Όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο αιρετός του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ), Νεκτάριος Κορδής, η ροή των μεταθέσεων είναι κυρίως από τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη προς την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις πόλεις της Θεσσαλίας. «Οι τελευταίες αλλαγές στα σχολεία έχουν «μαζέψει» τα οργανικά κενά. Το ελάχιστο που θα πρέπει να γίνει για τους εκπαιδευτικούς εκείνους που θέλουν επιτέλους να βρεθούν μαζί με τις οικογένειές τους είναι να δοθεί από το υπουργείο μεγαλύτερος αριθμός αποσπάσεων», τονίζει ο κ. Κορδής.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι μετατιθέμενοι εκπαιδευτικοί οφείλουν να παρουσιαστούν στη Διεύθυνση Δ.Ε., στην οποία υπάγεται η περιοχή μετάθεσής τους μέχρι και τη Δευτέρα 4 Ιουλίου. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι εκπαιδευτικοί, των οποίων η απόσπαση λήγει στις 31 Αυγούστου, συνεχιζόμενης, όμως, της απόσπασης μέχρι την εν λόγω ημερομηνία. Από τα ανωτέρω εξαιρούνται όσοι από τους μετατιθέμενους εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στη διαδικασία των εξετάσεων, οι οποίοι οφείλουν να παρουσιαστούν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος μετά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους και οπωσδήποτε εντός του μηνός Ιουλίου 2016. Τα στελέχη της εκπαίδευσης αναλαμβάνουν υπηρεσία μετά τη λήξη της θητείας τους.

Οι μετατιθέμενοι εκπαιδευτικοί οφείλουν να επικοινωνήσουν με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία ανήκει η περιοχή μετάθεσής τους, προκειμένου να πληροφορηθούν τα κενά στις σχολικές μονάδες και την προθεσμία υποβολής δήλωσης τοποθέτησης σε αυτές. Η ανάληψη της υπηρεσίας γίνεται δεκτή και με αποστολή υπεύθυνης δήλωσης μέσω τηλεομοιοτυπίας, η οποία στη συνέχεια πρέπει να αποσταλεί και ταχυδρομικά.