Είναι κάτι συμπτώσεις στην πολιτική, που καμιά φορά φέρνουν το «νόμιμο» απέναντι στο «ηθικό» και αντιστρόφως. Ενίοτε ιστορία γράφουν οι παρέες και οι κουμπαριές ακόμη περισσότερο.

Στην περίπτωση εμπίπτει – λόγω του χαρτοφυλακίου του – ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος είναι κουμπάρος με τον ιδιοκτήτη της τεχνικής εταιρείας Τοξότης Χρήστο Καλογρίτσα, που με τη σειρά του διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με το Μέγαρο Μαξίμου, καθότι πλέον πολλοί ένοικοί του είναι παλιοί του «σύντροφοι», ένας δε εξ αυτών κολλητός του νυχθημερόν.

Βεβαίως ο Καλογρίτσας έχει βαφτίσει το παιδί του   Σπίρτζη, πολύ πριν ο δεύτερος γίνει υπουργός.

Πάντως με το που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υποδομών ο Σπίρτζης δημοσιοποίησε και τη νέα φιλοσοφία του, σύμφωνα με την οποία αρκετά μεγάλα έργα θα έπρεπε να «σπάσουν» σε πολλές εργολαβίες, με το πρόσχημα μέρος της κατασκευαστικής πίτας να πηγαίνει στους μικρομεσαίους κατασκευαστές.

Το πρώτο «πείραμα» έγινε με το οδικό έργο Πάτρα – Πύργος, το οποίο «έσπασε» σε 8 διαγωνισμούς (!), ώστε στο παιχνίδι να μπουν και οι μεσαίοι εργολάβοι! Δηλαδή, πέραν των μεγάλων τεχνικών εταιρειών με πτυχίο 7ης τάξης, θα επιδιωκόταν να μπουν στο παιχνίδι και εργολάβοι της 6ης τάξης ή κοινοπραξίες εργοληπτών. Οπερ και εγένετο!

Η σύμπτωση είναι ότι στους πρώτους τρεις διαγωνισμούς που έχουν γίνει μέχρι τώρα για το έργο Πάτρα – Πύργος, ο ένας κηρύχθηκε άγονος και θα επαναληφθεί, ενώ οι άλλοι δύο ανέδειξαν ίδιο ανάδοχο την κοινοπραξία Τοξότης – Ομάδα Κατασκευών, του Χρήστου Καλογρίτσα, που κατέχει πτυχίο 6ης τάξης!

Συγκεκριμένα, στον διαγωνισμό για το τμήμα Κυλλήνη – Αμαλιάδα, μήκους 10.900 μέτρων και προϋπολογισμού 46,9 εκατ. ευρώ, συμμετείχαν 13 σχήματα, ενώ μειοδότρια αναδείχθηκε η κοινοπραξία Τοξότης – Ομάδα Κατασκευαστών, με έκπτωση 57,45%.

Επίσης, στον διαγωνισμό για το δεύτερο τμήμα Αμαλιάδα – Δουναίικα του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος, μήκους 8,96 χλμ. και αρχικού προϋπολογισμού 58,4 εκατ. ευρώ, συμμετείχαν συνολικά 14 εταιρείες και κοινοπραξίες. Ανάδοχος αναδείχθηκε και πάλι η κοινοπραξία Τοξότης – Ομάδα Κατασκευών, με έκπτωση 55,32%.

Τι σου είναι τελικά αυτές οι συμπτώσεις, επικρατούν πάση δυνάμει.