Σύμφωνα με τις έως τώρα επιστημονικές μελέτες, οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή θα αυξηθούν τις επόμενες δεκαετίες λόγω της ευρύτητας του φαινομένου και της συσσώρευσης στην ατμόσφαιρα αερίων του θερμοκηπίου.

Σημειώνεται ότι η μελέτη της Τραπέζης της Ελλάδος κατέδειξε ότι οι μεταβολές στη συχνότητα και την ένταση των ακραίων φαινομένων θα είναι μια από τις κύριες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής για την Ελλάδα με επακόλουθες αρνητικές επιδράσεις στην ευπάθεια των κοινωνιών και των οικοσυστημάτων με την έκθεσή τους σε περιβαλλοντικούς κινδύνους. Ειδικότερα, οι καύσωνες είναι πολύ πιθανό να γίνουν πιο συχνοί με μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση.

Σε μια προσπάθεια προσαρμογής στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται, από το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησαν στην εκπόνηση της εθνικής στρατηγικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Η διαβούλευση έχει ήδη ολοκληρωθεί και αναμένεται η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης προκειμένου το κείμενο να αποκτήσει και θεσμικό χαρακτήρα.

Το πρόγραμμα. Το πρόγραμμα ονομάζεται Life Adapt2Clima. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 1.497.060 ευρώ (60% χρηματοδότηση από ΕΕ και 40% από ίδια συμμετοχή).

Το έργο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2015 και θα διαρκέσει 43 μήνες στο πλαίσιο του προγράμματος Life Δράση για το Περιβάλλον και το Κλίμα της ΕΕ (2014-2020).

Συντονιστής είναι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (με επικεφαλής τον διευθυντή ερευνών Χρήστο Γιαννακόπουλο). Οι υπόλοιποι εταίροι είναι το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών της Κύπρου, το Ινστιτούτο Βιομετεωρολογίας του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνας της Ιταλίας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και οι Περιφέρειες Κρήτης και Σικελίας.