Μία μόλις ημέρα προτού η εισαγγελέας Εφετών Γεωργία Τσατάνη ανοίξει δημοσίως τα χαρτιά της και περιγράψει ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όλα όσα έχει καταγγείλει για παρέμβαση στο έργο της από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για τους χειρισμούς της στην υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, έγινε γνωστό ότι ελέγχεται πειθαρχικά για την επίμαχη υπόθεση.

«Ο κύκλος των πειθαρχικών διώξεων το μόνο που κάνει είναι να βαθαίνει το ήδη υπάρχον τραύμα της Δικαιοσύνης, που τον τελευταίο καιρό μαστίζεται από έναν εσωτερικό εμφύλιο πόλεμο άνευ προηγουμένου», σχολίαζαν δικαστικές πηγές μετά τις εξελίξεις που σηματοδοτεί η κίνηση αυτή με στόχο την εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι οι αναταράξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης απασχολούν εδώ και μήνες την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αναζητώντας τη λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει.

ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΝΑ. Η πειθαρχική αγωγή εις βάρος της Γεωργίας Τσατάνη συμπίπτει χρονικά με την ακρόασή της στην Επιτροπή της Βουλής όπου η ανώτερη εισαγγελική λειτουργός αναμένεται να περιγράψει με λεπτομέρειες τις καταγγελίες της έτοιμη να δεχθεί βροχή ερωτήσεων από τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων.

Μπορεί στη σημερινή διαδικασία η εισαγγελέας να προσέρχεται όχι μόνο ως καταγγέλλουσα αλλά και εν τέλει ως ελεγχόμενη πειθαρχικά, αλλά αυτό δεν αλλάζει το τοπίο που έχει διαμορφωθεί στον χώρο της Δικαιοσύνης μετά την έγγραφη αναφορά της που κοινοποίησε όπως είχε υποχρέωση στην ηγεσία του Αρείου Πάγου. Και αυτό γιατί, όπως έλεγαν στα «ΝΕΑ» οι ίδιες δικαστικές πηγές, «η Γεωργία Τσατάνη ως έμπειρη εισαγγελική λειτουργός γνώριζε εκ των προτέρων ότι προχωρώντας στην καταγγελία αυτή θα βρισκόταν στο μάτι του κυκλώνα και πως κάποιοι θα προσπαθούσαν να πριονίσουν την αξιοπιστία των καταγγελιών της». Παρ’ όλα αυτά, αποφάσισε να μην κάνει πίσω γιατί κατά την κρίση της και την εκτίμησή της με τον τρόπο αυτό υπερασπιζόταν το κύρος και την ανεξαρτησία της. Και ενώ για όλα αυτά αναμένεται να μιλήσει σήμερα αρμοδίως στη Βουλή, χθες δημοσιοποιήθηκε ότι άρχισε να τρέχει η πειθαρχική αγωγή εις βάρος της.

ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΘΑΝΟΥ. Την έρευνα ξεκίνησε η ίδια η πρόεδρος του Αρείου Πάγου ύστερα από σχετικά αιτήματα των κυπριακών Αρχών. Το γεγονός αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι είχε προκαλέσει αντιδράσεις από την ελεγχόμενη εισαγγελέα, η οποία ασκώντας όλα τα δικονομικά της δικαιώματα είχε υποβάλει αίτημα εξαίρεσης της προέδρου του Αρείου Πάγου. Το αποτέλεσμα ήταν η σκυτάλη της πειθαρχικής έρευνας να περάσει στα χέρια της αντιπροέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ασπασίας Καρέλου, η οποία και συνέταξε πόρισμα παραπομπής της εισαγγελέως Τσατάνη στο Πειθαρχικό. Πόρισμα που τελικά επικυρώθηκε από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Ο επίλογος αυτού του πρώτου μέρους της ιστορίας γράφτηκε με την απόφαση της Θάνου να παραπέμψει την εισαγγελική λειτουργό στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου με βάση το δικαίωμα που της παρέχει η πρόσφατη νομοθεσία άσκησε χθες πειθαρχική αγωγή, όπως λέγεται νομικά, εις βάρος της Τσατάνη για δύο παραπτώματα, κρίνοντας ότι η «συμπεριφορά της εισαγγελέως Εφετών δεν συνάδει με την ιδιότητά της και θίγει το κύρος της Δικαιοσύνης».

Η ΕΡΕΥΝΑ. Αποτιμώντας τις μαρτυρικές καταθέσεις και το υλικό της πειθαρχικής έρευνας, η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κατέληξαν στην άποψη ότι:

n Η Τσατάνη αφαίρεσε τη δικογραφία Βγενόπουλου από την Εισαγγελία Διαφθοράς ενώ η τελευταία είχε την αποκλειστική αρμοδιότητα διερεύνησης της υπόθεσης της Λαϊκής Τράπεζας.

n Η Τσατάνη αρχειοθέτησε την υπόθεση μαζί με το σκέλος που αφορούσε στη δωροδοκία στελέχους της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου από στέλεχος της Marfin, παρότι η εισαγγελέας φέρεται να είχε συμφωνήσει σε συνάντηση με κυπρίους συναδέλφους της ότι θα ανέμενε πριν από οποιαδήποτε ενέργειά της το σχετικό πόρισμα των κυπριακών Αρχών.

Τώρα πια η υπόθεση αυτή, η οποία έχει προκαλέσει πολλές και αλυσιδωτές αντιδράσεις στο εσωτερικό της λειτουργίας της Δικαιοσύνης, περνά στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου. Τα μέλη του –ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί –είναι εκείνα που καλούνται πλέον να αποφασίσουν εάν τελέστηκαν τα δύο παραπτώματα που αποδίδονται στην εισαγγελέα Εφετών. Σε περίπτωση που η απόφαση είναι θετική, τότε οι προβλεπόμενες ποινές είναι από απλή επίπληξη έως 3μηνη παύση από τα καθήκοντά της, σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή δεν στοιχειοθετούνται τα πειθαρχικά παραπτώματα, τότε ο φάκελος κλείνει οριστικά.

Για την ιστορία υπενθυμίζεται ότι η Γεωργία Τσατάνη μετά τη διενέργεια πολύμηνης έρευνας έθεσε στο αρχείο την υπόθεση με πρωταγωνιστή τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο, κρίνοντας ότι δεν προκύπτουν εις βάρος του ενδείξεις για διάπραξη τυχόν αξιοποίνων πράξεων.