Στην αποκατάσταση της ρύπανσης από εξασθενές χρώμιο που εντοπίστηκε σε γεώτρηση στα Οινόφυτα Βοιωτίας (το 2014) προχωρά η « ΕΛΒΑΛ Α.Ε» στην οποία ανήκει ο ρυπασμένος χώρος μετά από απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Όπως έγινε την Τρίτη γνωστό, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη και του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Τσιρώνη αποφασίστηκε η πιλοτική εφαρμογή προγράμματος αποκατάστασης των υπόγειων υδάτων που εντοπίστηκαν στο χώρο που ανήκει στην εταιρεία παραγωγής αλουμινίου.

Σύμφωνα με την απόφαση (που αναρτήθηκε στη Διαύγεια) η προαναφερόμενη εταιρεία, αναλαμβάνει ως φορέας εκμετάλλευσης –ανεξαρτήτως υπαιτιότητας- την αποκατάσταση των υπογείων υδάτων του χώρου της.

Οι δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνουν:

.την απορρύπανση μιας έκτασης περίπου 500 στρεμμάτων.

.τη συνέχιση του προγράμματος παρακολούθησης των υπόγειων υδάτων στις υφιστάμενες γεωτρήσεις, εντός του συγκεκριμένου χώρου (γηπέδου).

. τη συνέχιση της διερεύνησης για τον εντοπισμό της πηγής της ρύπανσης.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έξι μήνες. Στη συνέχεια, για τρεις μήνες θα γίνει η παρακολούθηση και η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων. Όπως επισημαίνεται, στην απόφαση, τα συμπεράσματα θα πρέπει να έχουν επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση. Και στην περίπτωση που κριθεί ότι η εφαρμοζόμενη μέθοδος δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα θα πρέπει να εξεταστεί η εφαρμογή άλλων εναλλακτικών μεθόδων.

Όπως προαναφέρθηκε, το τελευταίο καμπανάκι για τον Ασωπό χτύπησε τον Μάιο του 2014 όταν σε έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σε γεωτρήσεις στην προαναφερόμενη περιοχή των Οινοφύτων, ανιχνεύτηκαν από τους επιστήμονες και τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου 10.103 μικρογραμμάρια ανά λίτρο (!), όταν το όριο που έχει θεσπίσει είναι τα 50 μικρογραμμάρια.

Ένα χρόνο πριν, το 2013, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, καταγράφηκαν στην ευρύτερη Βιομηχανική Περιοχή των Οινοφύτων συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου που έφτασαν τα 6.000 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Στο μεταξύ, όπως έχει γίνει γνωστό από τις αρχές Ιουνίου, μέχρι το τέλος του ερχόμενου μήνα, αναμένεται να έχουν δημοπρατηθεί οι μελέτες για την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Υδατικών Συστημάτων Περιοχής Ασωπού». Οι μελέτες υπολογίζεται να έχουν ολοκληρωθεί σε 18 μήνες, ενώ άλλο τόσο διάστημα εκτιμάται ότι θα χρειαστεί προκειμένου να γίνουν τα έργα.

Η επιχειρούμενη λύση που έχει ως στόχο να ξεπλύνει με καθαρό νερό την περιβαλλοντική πληγή του Ασωπού, προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη μεταφορά νερού από τον αγωγό του Μόρνου και τον ταμιευτηρα του Ευήνου.

Το νερό θα διυλίζεται από υψηλή θέση στον αγωγό του Μόρνου και από εκεί, με χαλύβδινο αγωγό θα οδηγείται σε δεξαμενές αποθήκευσης νερού από τις οποίες θα τροφοδοτούνται οι οικισμοί και οι βιομηχανίες (τόσο για τη χρήση από τους εργαζόμενους όσο και για χρήση από τις ίδιες τις βιομηχανίες). Σε έκτακτες περιπτώσεις θα υπάρχει και η δυνατότητα τροφοδοσίας νερού από την Υλίκη.

Με το δεύτερο έργο, θα μεταφέρεται νερό από την Υλίκη –μέσω ενός αγωγού που θα ενισχυθεί και επισκευαστεί- σε μια υψηλή θέση πάνω από την Τανάγρα. Με το νερό αυτό θα γίνει εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα από γεωτρήσεις σε συγκεκριμένες θέσεις.

Επιπλέον, θα εξακολουθεί να πέφτει νερό από την Υλίκη σε ημερήσια βάση στην κοίτη του Ασωπού ως «οικολογική παροχή» προκειμένου να έχει το ποτάμι μια μόνιμη ροή καθαρού νερού και να μην λιμνάζουν τα ύδατα.