Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο παρέπεμψε την εισαγγελέα Εφετών ΓεωργίαΤσατάνη η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου αναφορικά με τουςχειρισμούς της στην υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου.

Όπως είναι γνωστό η εισαγγελική λειτουργός είχε χειριστεί την υπόθεσηΒγενόπουλου και την είχε αρχειοθετήσει, ενώ παράλληλα είχε υποβάλειαναφορά στην ηγεσία του Αρείου Πάγου καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στοέργο της από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλο.

Υπόθεση για την οποία μάλιστα έχει κληθεί να καταθέσει αύριο το πρωίστην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Η πειθαρχική έρευνα ξεκίνησε μετά την αρχειοθέτηση της υπόθεσηςΒγενόπουλου. Η παραγγελία δόθηκε από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγουμετά και από ενστάσεις που προέβαλλαν οι κυπριακές αρχές για τουςχειρισμούς Tσατάνη στην εν λόγω υπόθεση.

Η έρευνα διενεργήθηκε αρχικά από την ίδια την Πρόεδρο του ΑνωτάτουΔικαστηρίου , προκαλώντας αντιδράσεις από την ελεγχόμενη εισαγγελέα,ενώ στη συνέχεια η έρευνα ανατέθηκε – και ολοκληρώθηκε -από τηναντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Ασπασία Καρέλου η οποία και συνέταξεπόρισμα παραπομπής της εισαγγελέως Τσατάνη στο Πειθαρχικό, πόρισμα πουεπικυρώθηκε και από την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Η κυρία Θάνου μετά ταύτα, άσκησε χθες πειθαρχική αγωγή, όπως λέγεται,σε βάρος της κ.Τσατάνη για δύο παραπτώματα, κρίνοντας ότι η«συμπεριφορά της εισαγγελέως εφετών δεν συνάδει με την ιδιότητα τηςκαι θίγει το κύρος της Δικαιοσύνης».

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις μαρτυρικές καταθέσεις και το υλικό τηςπειθαρχικής έρευνας η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγουκατέληξαν στην άποψη ότι :

Η κ.Τσατάνη αφαίρεσε τη δικογραφία Βγενόπουλου από την ΕισαγγελίαΔιαφθοράς, ενώ η τελευταία είχε την αποκλειστική αρμοδιότηταδιερεύνησης της υπόθεσης της Λαϊκής Τράπεζας.Η κ.Τσατάνη αρχειοθέτησε την υπόθεση μαζί με το σκέλος που αφορούσεστη δωροδοκία Κύπριου στελέχους της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου απόστέλεχος της Marfin, παρότι η εισαγγελέας φέρεται να είχε συμφωνήσει,σε συνάντηση με Κυπρίους συναδέλφους της, ότι θα ανέμενε πριν από

οποιαδήποτε ενέργεια της το σχετικό πόρισμα των κυπριακών αρχών.

Το Πειθαρχικό Συμβούλιο θα κρίνει τώρα εάν τελέστηκαν τα 2 παραπτώματαπου αποδίδονται στην εισαγγελέα Εφετών. Σε θετική περίπτωση, οιπροβλεπόμενες ποινές είναι από απλή επίπληξη έως 3μηνη παύση από τακαθήκοντά της.