Η εγκατάλειψη, η αδιαφορία, αλλά κι η ελλιπής χρηματοδότηση είναι οι κύριες «πληγές» του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», του μεγαλύτερου θεματικού πάρκου στην Ελλάδα.

Αυτό επεσήμαναν οι επικεφαλής των δημοτικών κινήσεων Ιλίου και Αγίων Αναργύρων – Καματερού, «Αλληλέγγυα Πόλη» και «Αλληλεγγύη – η δύναμή μας» αντίστοιχα, Κώστας Κάβουρας και Γιώργος Κομματάς σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το βράδυ στο Θεατράκι του Πάρκου προκειμένου να βρεθεί λύση για ένα πάρκο ελεύθερο και προσβάσιμο στον λαό.

Για εικόνα έντονης φθοράς έκανε λόγο ο κ. Κομματάς. «Αιτία είναι η διαχρονική αδιαφορία της πολιτείας. Δεν έχει δοθεί καμία προσοχή για το μεγαλύτερο και μοναδικό θεματικό πάρκο των Βαλκανίων, ποτέ δεν τέθηκε στο επίκεντρο για αειφόρο ανάπτυξη».

Ο κ. Κομματάς δήλωσε ότι «θέλουμε την Περιφέρεια μοχλό πίεσης», ενώ κατήγγειλε την δημοτική αρχή Ιλίου ότι «χρησιμοποιεί το πάρκο για προσωπική του προβολή ενεργώντας μάλιστα αυθαίρετα. Δηλώνει από δω και από κει ότι μπορεί να αναλάβει την διαχείριση του πάρκου και μάλιστα χωρίς να υπάρχει καμία αντίδραση από τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αττικής (ΑΣΔΑ)».

Ο κ. Κομματάς υπογράμμισε ότι «χρειάζεται να υπάρξει ένα σχέδιο αειφόρου ανάπτυξης αλλά και ένα συμβούλιο που να αγαπά το πάρκο, προκειμένου να εκπληρώσει τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε».

Για έναν οργανισμό κι όχι απλώς για ένα πάρκο έκανε λόγο ο κ. Κάβουρας, ο οποίος τόνισε ότι «σκοπός του πάρκου εκτός από τους χώρους πρασίνου και αναψυχής είναι η ανάπτυξη μιας σειράς δραστηριοτήτων με περιβαλλοντικό κι εκπαιδευτικό χαρακτήρα», ενώ σημείωσε ότι «η υποβάθμιση κι η εγκατάλειψη μπορεί να γίνει επικίνδυνη για την ασφάλεια των χιλιάδων επισκεπτών του πολιτών που το επισκέπτονται.

Η έλλειψη προσωπικού για την καθαριότητα, την φύλαξη, την συντήρηση και την διοίκησή του έχει οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση» τόνισε και συμπλήρωσε ότι «θέλουμε να διασφαλίσουμε τον δημόσιο χαρακτήρα του πάρκου.

Η εύρυθμη λειτουργία του μπορεί να διασφαλιστεί με την συνέργεια Πολιτείας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια Αττικής, ΑΣΔΑ, Δήμος Ιλίου, Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού) και επιστημονικών φορέων συναφών με τον χαρακτήρα του Πάρκου, όπως για παράδειγμα το. Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.

Επιτακτική ανάγκη για την διάσωση του Πάρκου είναι η δημιουργία ενός νέου φορέα υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος ώστε να υπάρχει μια σταθερή κρατική χρηματοδότηση που θα χρησιμοποιείται για τα λειτουργικά έξοδα αλλά και για απασχόληση των εργαζομένων».

Για άμεση λύση έκανε λόγο κι ο αντιπεριφερειάρχης δυτικού τομέα, Σπύρος Τσόκας ο οποίος επανέλαβε την αναγκαιότητα χρηματοδότησης και της ίδρυσης μια διοίκησης που θα ενδιαφέρεται για το πάρκο. «Δεν θα γίνουν θαύματα αλλά θα μπορεί να λειτουργήσει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσόκας.

Στην εκδήλωση προβλήθηκαν και δύο βίντεο με γενικές και πανοραμικές εικόνες του Πάρκου «Αντώνη Τρίτση» αλλά και με πλάνα εγκατάλειψής του.