Στην ενέργεια, τις κατασκευές, το περιβάλλον και τον τουρισμό εστίασε η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα με πρωτοβουλία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) για τη συνεργασία Ελλάδα – Κύπρου και Ισραήλ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός στάθηκε ιδιαίτερα στις προοπτικές στον τομέα των έργων υποδομής -τουριστικών και εγκαταστάσεων- ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διαχείριση των υδάτων, όπου, όπως είπε, Κύπρος και Ελλάδα μπορούν να αξιοποιήσουν την εμπειρία του Ισραήλ.

Ο πρόεδρος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου Στέλιος Αχνιώτης ξεχώρισε τη σημασία του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στα Τεχνικά Επιμελητήρια Ελλάδας και Κύπρου.

Στη σημασία του Θρησκευτικού τουρισμού στάθηκε η αντιπρόεδρος του ΤΕΕ και καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) Τόνια Μοροπούλου. Δίνοντας έμφαση στον στόχο της αειφόρου ανάπτυξης η αντιπρόεδρος του ΤΕΕ ανέλυσε το πώς θα μπορούσε στην πράξη να υλοποιηθεί αυτή η συνεργασία μέσα από μια πλατφόρμα επιχειρηματικής συνεργασίας και ανάπτυξης.

Στην ομιλία της η αναπληρώτρια υπουργός –αρμόδια για θέματα τουρισμού- Έλενα Κουντουρά έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάδειξη κοινής ταυτότητας της Μεσογείου και την ανάπτυξη τομεακών δράσεων, όπως είναι για παράδειγμα ο Θρησκευτικός τουρισμός.

Ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Μωυσής Κωνσταντινίδης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ενεργειακό τομέα και τις εξελίξεις που αφορούν τη συνεργασία Ελλάδας –Κύπρου –Ισραήλ σε θέματα φυσικού αερίου.

Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην ημερίδα, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η αειφόρος ανάπτυξη που προωθείται πρέπει να έχει ως στόχο τη μείωση της ανεργίας.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μαρδας ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως μπορεί να αναπτυχθεί ένα σύνολο συνεργειών ανάμεσα σε ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες και αντίστοιχες του Ισραήλ.