Την παράταση για ένα χρόνο του καθεστώτος που ίσχυε μέχρι τώρα ως προς τη διενέργεια των εξετάσεων οδήγησης, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Μεταφορών που κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή.
Σύμφωνα με την τροπολογία, έως την 1η Ιουνίου 2017 οι υπάλληλοι των Περιφερειών που ασκούν καθήκοντα εξεταστών, θα μπορούν να συμμετέχουν σε εξετάσεις εκτός του κανονικού ωραρίου τους και θα συνεχίσουν να αμείβονται με ένα επιπλέον ποσό έως και 250 ευρώ το μήνα.
Παράλληλα, ορίζεται ότι μέχρι την κατάργηση των δευτεροβάθμιων ιατρικών επιτροπών που συγκροτούνται από τις υπηρεσίες Μεταφορών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, θα συνεχιστεί η καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων στα μέλη τους και μάλιστα στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί τον περασμένο Δεκέμβριο. Το μέτρο αυτό, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει την τροπολογία, θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με δαπάνη ύψους περίπου 6 εκατομμυρίων ευρώ.
Η τροπολογία που είχε επιχειρηθεί να ψηφιστεί και στο παρελθόν, αναμένεται να δώσει λύση στο πρόβλημα περίπου 5.000 υποψηφίων οδηγών, οι οποίοι παρέμεναν σε κατάσταση «ομηρίας» για όσο διάστημα οι εξεταστές υποψηφίων οδηγών απείχαν από τα καθήκοντά τους, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται οι εξετάσεις.

Πάντως, η παράταση δόθηκε μόνο για ένα χρόνο, καθώς η τροπολογία ξεκαθαρίζει ότι από την 1η Ιουνίου 2017 το έργο της δοκιμασίας των προσόντων και της συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών θα εκτελείται εντός του κανονικού ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπηρεσιών και εντός του χρόνου που καλύπτεται από την προβλεπόμενη από τη νομοθεσία υπερωριακή απασχόληση.

Σημειώνεται, ότι ο αριθμός των εξεταστών υποψηφίων οδηγών σε όλη την Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 1.150 άτομα. Κάθε μήνα υπολογίζεται ότι συγκροτούνται περίπου 4.000 επιτροπές και διενεργούνται κατά μέσο όρο 200 εξετάσεις την ημέρα με 400 εξεταστές. Ετησίως, ο αριθμός των υποψήφιων οδηγών ανέρχεται σε περίπου 200.000.