Και την Κυριακή το θερμόμετρο παρέμεινε στο κόκκινο στην περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, ωστόσο από την Τρίτη, αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας.

Δείτε εδώ αναλυτική πρόγνωση της θερμοκρασίας

Η ασφυκτική κατάσταση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα σε συνδυασμό με τις υψηλές συγκεντρώσεις όζοντος ανάγκασαν το Σάββατο το υπουργείο Περιβάλλοντος να εκδώσει συστάσεις προς τους πολίτες ώστε να μην χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα εξαιτίας των υψηλών συγκεντρώσεων στις τιμές του όζοντος. Για το λόγο αυτό, από το υπουργείο, προέτρεψαν τον κόσμο να κινείται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ωστόσο, παρά τις συστάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος δεν υπήρξε συνεννόηση μεταξύ των αρμοδίων, ώστε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς να πυκνώσουν τα δρομολόγιά τους.

Σημειώνεται ότι για χθες Κυριακή δεν υπήρξε σύσταση εξαιτίας των υψηλών τιμών τού όζοντος: και αυτό επειδή σημειώθηκε υπέρβαση του 2ου ορίου, που είναι το όριο συναγερμού κατά μία ώρα. Για να ληφθούν έκτακτα μέτρα η υπέρβαση πρέπει να διαρκέσει πάνω από τρεις ώρες.

Την Κυριακή σετρεις σταθμούς, του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, υπήρξε υπέρβαση του ορίου ενημέρωσης για το όζον που είναι τα 180 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα και σε έναν σταθμό υπέρβαση του 2ου ορίου, που είναι το όριο συναγερμού και είναι τα 240 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Ειδικότερα, μέχρι τις τρεις το μεσημέρι οι μέγιστες ωριαίες τιμές του όζοντος έφτασαν:

.στα Λιόσια τα 245 μικρογραμμάρια

.στο Μαρούσι τα 230 μικρογραμμάρια

.στην Αγ.Παρασκευή τα 206 μικρογραμμάρια

.στους Θρακομακεδόνες τα 196 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Τις ημέρες με την υψηλή θερμοκρασία οι ειδικοί συστήνουν σε όσους αντιμετωπίζουν καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα να παραμένουν σε κλειστούς χώρους και να αποφεύγουν να κυκλοφορούν στους δρόμους. Επίσης συνίσταται σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα –και ιδίως στα παιδιά- να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση.