Στη Βουλή κατέληξε το μεσημέρι της Τετάρτης η συγκέντρωση των εργαζομένων στις δομές Υγείας της χώρας, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής πανυγειονομικής απεργίας που εξήγγειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Νωρίτερα, οι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας είχαν συγκεντρωθεί και έξω από το υπουργείο Υγείας, στην Αριστοτέλους.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά, μεταξύ άλλων, δωρεάν δημόσια υγεία-πρόνοια με καθολική πρόσβαση, επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση, μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού, ανανέωση συμβάσεων των εργαζομένων που υπηρετούν στην εκτέλεση κοινοτικών προγραμμάτων, ένταξη στα ΒΑΕ, κατάργηση του νόμου για το ασφαλιστικό και ανάκτηση των μνημονιακών απωλειών.

Στη συγκέντρωση έδωσε το παρών και ο γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στο μεταξύ, σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από την Τετάρτη και οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν από την τσέπη τους το αντίτιμο της επίσκεψης, ή θα επισκέπτονται τις δημόσιες δομές υγείας.

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ διαμαρτύρεται για την καθυστέρηση εξόφλησης οφειλομένων ποσών και κάνει λόγο για οσμή σκανδάλου στον τρόπο ελέγχου των παραστατικών ώστε να αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις που αφορούσαν το 10% από το 2012.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στηρίζει τις απεργιακές αυτές κινητοποιήσεις και κάλεσε όλους τους γιατρούς των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και των Μονάδων ΠΕΔΥ να συμμετάσχουν, διεκδικώντας «χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας, προσλήψεις προσωπικού, επιστημονική και επαγγελματική αξιοπρέπεια του συνόλου των επιστημόνων και δη των νέων ιατρών».

Την ίδια ώρα, συγκέντρωση στην πλατεία Κοτζιά και πορεία προς το υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης οι συνεργαζόμενες οργανώσεις συνταξιούχων.