Ποινικά υπόλογα για κακουργηματική απιστία είναι πάνω από 70 άτομα, υπάλληλοι και στελέχη της Τράπεζας PRO BANK.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, άσκησε εναντίων τους ποινική δίωξη για απιστία, αδίκημα που αφορά τη χορήγηση δανείων εκατομμυρίων ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις. Πρόκειται για μία τράπεζα η οποία μπήκε σε ειδική εκκαθάριση πριν τρία χρόνια.

Όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα, την περίοδο 2004-2011 εγκρίθηκαν δάνεια σε εταιρίες και φυσικά πρόσωπα χωρίς εγγυήσεις, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημία που αγγίζει τα 64 εκ. ευρώ.

Η PRO BANK σταμάτησε τη λειτουργία της στις 26-7-2013 κατόπιν ανακλήσεως της άδειάς της από τη ΤτΕ.

Ένα χρόνο μετά το λουκέτο η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράϊκου μετά από ανώνυμη καταγγελία, έδωσε παραγγελία διενέργειας προκαταρκτικής έρευνας την οποία αρχικώς αναλαμβάνει ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς Γιάννης Δραγάτσης.

Ο εισαγγελικός λειτουργός κάλεσε τον ειδικό εκκαθαριστή της τράπεζας να προβεί κατ΄αντιπροσωπευτικό δείγμα σε έλεγχο των 50 μεγαλύτερων επισφαλών δανείων της τράπεζας τα οποία αντιπροσώπευαν το 60% των δανειακών χορηγήσεων.

Στη συνέχεια του ζητήθηκε να συντάξει σχετική έκθεση η οποία να αναφέρει εάν τηρήθηκαν οι κανονισμοί της Τράπεζας σχετικά με τη χορήγηση των δανείων αυτών, αν διασφαλίστηκε η περιουσίας της, εάν υπήρξε παρακολούθηση της εξέλιξης των δανειακών χρηματοδοτήσεων και εάν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα παύσης χρηματοδότησης ή αναγκαστικής εισπράξεως των οφειλόμενων ποσών στην περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν προέβαινε σε καταβολή των χρηματικών ποσών προς το τραπεζικό ίδρυμα.

Τη σκυτάλη της έρευνας μετά τον κ. Δραγάτση πήρε ο εισαγγελέας Σπύρος Παππάς στον οποίο παραδόθηκαν στα τέλη του 2015 οι εκθέσεις του ειδικού εκκαθαριστή . Από αυτές, προέκυψαν στοιχεία ότι η πλειοψηφία των δανείων που ελέγχθηκαν ήταν επισφαλή καθώς χορηγήθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις.

Από τα 50 δάνεια που ελέγχθηκαν δειγματοληπτικά, τα 36 σύμφωνα με τον ειδικό εκκαθαριστή ήταν επισφαλή με τη ζημία της Τράπεζας να υπολογίζετε σε τουλάχιστον 63,8 εκ. ευρώ. Επειδή όμως ο έλεγχος ήταν δειγματοληπτικός εισαγγελικές πηγές εκτιμούν ότι στην ανάκριση η περαιτέρω έρευνα μπορεί να αποκαλύψει την ύπαρξη κι άλλων επισφαλών δανείων.