Μετά την εκκένωση της Ειδομένης, προτεραιότητα έχει το Ελληνικό, δήλωσε, από το βήμα της Βουλής, ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, διαβεβαίωση ωστόσο που αμφισβήτησε εντόνως ο Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας πως ο υπουργός δεν δίνει και πάλι σαφές χρονοδιάγραμμα, ενώ και παλαιότερα είχε δεσμευτεί ότι αυτό θα συνέβαινε μέχρι τον Μάρτιο.

«Τελειώνουμε σήμερα με την εκκένωση της Ειδομένης και αμέσως μετά προτεραιότητα έχει το Ελληνικό. Δεν μπορώ να σας πω χρονικά σε πόσες ημέρες θα αδειάσει το Ελληνικό, αλλά δεν θα «γεμίσει» το καλοκαίρι» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του αντιπροέδρου της ΝΔ, Κωστή Χατζηδάκη.

Ο κ. Μουζάλας, χαρακτήρισε «ελεγχόμενη» την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού, στην οποία φιλοξενούνται 3.600 πρόσφυγες και μετανάστες. Ταυτοχρόνως, ενημέρωσε τη Βουλή ότι χτίζονται νέοι χώροι για τη φιλοξενία των προσφύγων και μεταναστών εντός της Αττικής.

Από την πλευρά του, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι ιδίως το τελευταίο διάστημα η κατάσταση εκεί, έχει πλέον καταστεί ανεξέλεγκτη και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, δεδομένου ότι έχουν μεταφερθεί περίπου 6.000 πρόσφυγες εκεί, αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ τον αριθμό που είχε δεσμευτεί το υπουργείο να μεταφέρει, αλλά που κυρίως ξεπερνά τις αντικειμενικές δυνατότητες φιλοξενίας της εγκατάστασης, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ακραίες καταστάσεις. Για τις αναφορές του αυτές, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, επικαλέστηκε σχετικές επιστολές του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, του ΚΕΕΛΠΝΟ, των δημάρχων των όμορων περιοχών και της επικεφαλής της Ελληνικό ΑΕ. Επίσης, ανέφερε ότι ο κ. Μουζάλας είχε στο παρελθόν δεσμευτεί για εκκένωση του Ελληνικού, τον περασμένο Μάρτιο.

Νωρίτερα ο κ. Μουζάλας μιλώντας στοMega είπε ότιδόθηκε προτεραιότητα στο θέμα της Ειδομένης ούτως ώστε να σταματήσει «το αίσχος της φαβέλας», σημειώνοντας ότι έπρεπε να απελευθερωθεί ο κόσμος της περιοχής και η σιδηροδρομική γραμμή. Στάθηκε ωστόσο στο γεγονός ότι μέσα σε δυο μήνες δημιουργήθηκαν 40.000 – 45.000 θέσεις φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα.

«Η Ειδομένη θα καθαρίσει και θα φροντίσουμε ώστε να μην ξαναδημιουργηθεί» είπε προσθέτοντας ότι η επιχείρηση «κράτησε πολύ καιρό» και τώρα βρίσκεται στο αστυνομικό της κομμάτι το οποίο εξελίσσεται με «πρότυπο τρόπο».

Έκανε λόγο για ανθρώπους που έχουν ανέβει στην Ειδομένη από κοινότητες μεταναστών της πρωτεύουσας οι οποίοι είχαν επικοινωνία με τους πρόσφυγες για να νικήσουν τις «ψεύτικες ελπίδες» που τους έδιναν οι διακινητές και οι αλληλέγγυοι.

Πρόσθεσε ότι από εκεί και πέρα υπάρχουν άλλοι 3.000 άνθρωποι που επίσης θα πρέπει να φύγουν και ότι αμέσως μετά η προτεραιότητα θα δοθεί στην εκκένωση του Ελληνικού και του Πειραιά, με τη μετεγκατάσταση των εκεί ευρισκόμενων προσφύγων.

Παραδέχθηκε ότι οι άνθρωποι «δεν είναι για να ζουν σε γήπεδα», απέρριψε όμως τους ισχυρισμούς περί υγειονομικής βόμβας, κάνοντας λόγο για πλήρη υγειονομική κάλυψη.

Απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες για την ολοκλήρωση και αυτών των εκκενώσεων, διασαφηνίζοντας ότι στο λιμάνι του Πειραιά έχουν μείνει 2.000 άνθρωποι και εξηγώντας ότι μετά και την επιχείρηση που θα γίνει στο Ελληνικό θα μπει το σχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο δεύτερό του στάδιο από τα μέσα Ιουνίου και μετά όταν και θα επιμεριστούν πλέον οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αναλογικά σε όλους τους δήμους και περιφέρειες της χώρας.

Θα υπάρχει, εξήγησε, μετά η άνεση να χτιστούν καλύτερα στρατόπεδα με πιο αξιοπρεπείς όρους ενώ έκανε λόγο για 5.500 θέσεις που έχουν εξασφαλιστεί σε διαμερίσματα αλλά και για χώρους σε κάποια ξενοδοχεία. «Το χάος που είχαμε παίρνει μορφή» είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι πια είναι διαχειρίσιμο.

Απαντώντας στην κριτική σχετικά με το εάν υπήρξαν καθυστερήσεις στο θέμα της εκκένωσης της Ειδομένης ο κ. Μουζάλας επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν άργησε, φέρνοντας ως παράδειγμα το Καλαί στη Γαλλία όπου «ακόμα συνεχίζουνε».

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν ζητάει να του δοθούν συγχαρητήρια, αλλά υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί κάτι και αυτό έγινε με τρόπο καλό και την πατρίδα και τους πρόσφυγες αν και υπήρξαν απώλειες λόγω της σιδηροδρομικής γραμμής. «Να σκεφτεί όμως κανείς τις απώλειες από μια βίαιη επιχείρηση» πρόσθεσε.

Ο κ. Μουζάλας στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, μια πιθανή καταστρατήγηση της οποίας εκτίμησε ότι θα δημιουργήσει «μια πολύ άσχημη κατάσταση» για την Ελλάδα καθώς αυτή είναι που αποτελεί «τη βασική λύση για τη χώρα».

Όλες οι προσπάθειες, σημείωσε, θα πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση της συνέχισης της συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα κάνει το δικό της μέρος και απαιτεί η ΕΕ και η Τουρκία να κάνουν το δικό τους.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι ακόμα και δίχως τη συμφωνία αυτή αντικειμενικά θα μειώνονταν οι προσφυγικές ροές δεδομένου του κλεισίματος της Ειδομένης και του δρόμου προς τα βόρεια, αλλά εκτίμησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση αυτό θα ήταν εφικτό για κάποιο χρονικό διάστημα. «Άρα πρέπει να υποστηριχθεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας» επέμεινε.

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει με τους περίπου 55.000 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα τόνισε ότι ένας μεγάλος αριθμός που θα ξεπεράσει τις 10.000 – 15.000 θα μετεγκατασταθεί προς την Ευρώπη ενώ ένας άλλος αριθμός θα επωφεληθεί του προγράμματος οικειοθελούς επιστροφής.

Παράλληλα, κάποιοι θα μείνουν στην Ελλάδα, είπε, μιλώντας για μια τάξη μεγέθους των 10.000 – 15.000, αναγνωρίζοντας και ότι ορισμένοι θα επιστραφούν στις χώρες τους ως παράτυποι μετανάστες μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των αιτήσεων ασύλου παρά την επιθυμία τους και εφόσον δεν ζητήσουν την οικειοθελή επιστροφή τους.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις των προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου, ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι υπάρχουν περίπου 4.000 οι οποίοι πλέον μένουν εκεί βλέποντας τα όνειρά τους για προώθηση στην Ευρώπη να έχουν διαψευστεί και να γνωρίζουν ότι θα επιστραφούν στην Τουρκία.

Μίλησε για πληθυσμό «θυμωμένο και στεναχωρημένο» ο οποίος μάλιστα βρίσκεται υπό περιορισμό εδώ και αρκετές μέρες και χαρακτήρισε λογικό να υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές που όμως όπως είπε αντιμετωπίζονται καλά από την ελληνική κυβέρνηση.

Αναφορικά με το εάν η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει πολιτική αποτροπής πλέον στο μεταναστευτικό, ο κ. Μουζάλας δεν έδειξε σύμφωνος με μια τέτοια παραδοχή, λέγοντας ότι πρόκειται για πολιτική «κινήτρων και αντικινήτρων» την οποία πλέον εφαρμόζει και η Ευρώπη και η οποία περιλαμβάνει λογικά -και όχι βίαια- πράγματα.