Ανησυχία και όχι ζημιές προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,5 Ρίχτερ που έγινε στις 11:36 στη θαλάσσια περιοχή νότια, νοτιοανατολικά της Σητείας.

Πολλοί κάτοικοι του νησιού βγήκαν από τα σπίτια τους όπως και μαθητές από σχολικές αίθουσες. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε νησιά των Δωδεκανήσων.

Κάποιες ρωγμές εντοπίστηκαν στο κτίριο του σχολείου της πρώην Ακαδημίας Ηρακλείου, όπου στεγάζονται δύο Δημοτικά Σχολεία χωρίς όμως να είναι βέβαιο αν προκλήθηκαν από αυτόν το σεισμό ή από κάποιον παλιότερο.

Το κτίριο επισκέφθηκε ο αντιδήμαρχος Παιδείας και την Πέμπτη συνεργεία του δήμου θα τις αποκαταστήσουν.

Το παιδιά του σχολικού συγκροτήματος βγήκαν από τις σχολικές αίθουσες του κτιρίου ως τη λήξη του σχολικού ωραρίου ακολουθώντας την πρακτική σε περιπτώσεις σεισμού κάτι που έγινε και σε άλλα σχολεία .

Να σημειωθεί, τέλος, ότι μετά την δόνηση των 5.5 Ρίχτερ ακολούθησε λίγα λεπτά αργότερα και συγκεκριμένα στις 11:46 μια ακόμη δόνηση – μετασεισμός – από το ίδιο εστιακό σημείο μεγέθους 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής ζημιές από τον ισχυρό σεισμό έντασης 5,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 11:36 στη θαλάσσια περιοχή νότια/νοτιοανατολικά της Ζάκρου στον νομό Λασιθίου και έγινε αισθητός σε όλη την Κρήτη.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, η σεισμική δόνηση καταγράφηκε 12 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζάκρου Σητείας και είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στο Ηράκλειο, ενώ στην ανατολική Κρήτη και στο Λασίθι η δόνηση ήταν εντονότερη και πολύς κόσμος βγήκε στους δρόμους. Tον σεισμό αισθάνθηκαν στηνΚάσο και την Κάρπαθο.Η σεισμική δόνηση έγινε επίσης ελάχιστα αισθητή και στο νησί της Ρόδου.

Επίσης, στην περιοχή της Ιεράπετρας, νωρίτερα, σημειώθηκαν δύο δονήσεις εντάσεως 3,7 Ρίχτερ, η πρώτη στις 02:26, σε απόσταση 53 χλμ νότια της Ιεράπετρας, με εστιακό βάθος 16 χιλιόμετρα και η δεύτερη έντασης 2,7 Ρίχτερ στις 03:25 με επίκεντρο 46 χλμ νοτιοδυτικά της Ιεράπετρας και εστιακό βάθος στα 10 χλμ.

Μετά τον ισχυρό σεισμό στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας έχει εκδοθεί σήμα για τσουνάμι, τοπικής εμβέλειας.