Έρευνα στη γαλλική Figaro

ΠΟΥ: Οι πιο φανατικοί καπνιστές της Ευρώπης οι Ελληνες

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/05/2016 09:35 |
ΠΟΥ: Οι πιο φανατικοί καπνιστές της Ευρώπης οι Ελληνες

Μετά την Αυστραλία, την Ιρλανδία, την Ουγγαρία και τη Βρετανία, η Γαλλία υιοθέτησε, από την περασμένη Παρασκευή το «ουδέτερο πακέτο» για τα τσιγάρα και τα άλλα προϊόντα καπνού, το πακέτο δηλαδή που δεν φέρει το λογότυπο και τα χρώματα της επωνυμίας.

Πρόκειται για ένα μέτρο που αφαιρεί από το πακέτο την ιδιαίτερη γοητεία τής κάθε επωνυμίας, τη «μοναδικότητα» της κάθε μάρκας και στερεί από τον καπνιστή πολύ από το φαντασιακό μέρος της καταστροφικής έξης. Ακόμη περισσότερο, αντί για ελκυστικά εμπορικά σήματα τα πακέτα, φέρουν φρικτές εικόνες με καρκινώματα και άλλες αποκρουστικές αλλοιώσεις ζωτικών οργάνων ή της εξωτερικής εικόνας καπνιστών.

Είναι προφανές ότι το μέτρο δεν αρκεί για να καταπολεμηθεί το κάπνισμα που στοιχίζει πέρα από τον πόνο της απώλειας αγαπημένων προσώπων και δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για νοσηλεία των νοσούντων, ενώ στερεί από το παγκόσμιο ΑΕΠ τρισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος χρόνου εξαιτίας των αμέτρητων πρόωρων αποδημήσεων από τις αγορές εργασίας και την παραγωγή του δημιουργικού - και επ' ουδενί ματαίου - τούτου κόσμου.

Δεν αρκεί η κατάργηση των ακριβοπληρωμένων από τις εταιρείες λογότυπων και γραμματοσειρών από τα προϊόντα καπνού για να καταπολεμηθεί ουσιαστικά η χρήση του νόμιμου αυτού ναρκωτικού. Δεν αρκεί, όπως δεν ήρκεσε και η σχεδόν πλήρης απαγόρευση των διαφημίσεων τσιγάρων. Έχει ξεσηκώσει, ωστόσο, τις έντονες διαμαρτυρίες των καπνοβιομηχανιών και, εν προκειμένω, των γάλλων καπνοπωλών, πράγμα που σημαίνει ότι συμβάλλει στον κοινό ανθρωπιστικό πρωτίστως, αλλά και οικονομικό σκοπό.

Είναι σαφές ότι ο στόχος του περιορισμού του καπνίσματος επιτυγχάνεται ουσιαστικά μόνο με την αύξηση της τιμής του καπνού και των τσιγάρων. Κάτι που έχει δρομολογήσει η υπουργός Υγείας της Γαλλίας Μαρισόλ Τουρέν, που θέλει να ανεβάσει την τιμή του πακέτου από τα 7 στα 10 ευρώ.

Ακατανόητα πράγματα για τους παρ' ημίν κρατούντες κάθε πολιτικής και ιδεολογικής απόχρωσης, που αντιμετωπίζουν το κάπνισμα σαν... παρηγοριά του πολίτη και εκλογικού πελάτη τους (παρηγοριά για την απελπιστική διακυβέρνηση που υφίστανται προφανώς) και ως εκ τούτου φορτώνουν την κάθε αυξησούλα στην τιμή του πακέτου στις τρόικες, τα κουαρτέτα, τους θεσμούς και τέλος πάντων στους «ξένους».

Υπάρχουν, ωστόσο, κυβερνώντες και λαοί που θα ντρέπονταν να δρουν και να ζουν στην ευρωπαϊκή χώρα με το ακριβότερο γάλα και τα φθηνότερα τσιγάρα. Με αφορμή την υιοθέτηση του «ουδέτερου πακέτου» η εφημερίδα «Le Figaro» δημοσιεύει μια έρευνα για την παγκόσμια κατανάλωση καπνού και προϊόντων αυτού, που επιχειρεί να απαντήσει σε ερωτήματα όπως «ποιες είναι οι πιο αυστηρές έναντι του καπνίσματος χώρες;», «πού πωλούνται ακριβότερα τα τσιγάρα;», «πού φορολογούνται περισσότερο;», «ποιες χώρες έχουν τους περισσότερους καπνιστές;».

1,1 δισ. τακτικοί καπνιστές στον κόσμο

Το 2013, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο πληθυσμός των τακτικών καπνιστών ηλικίας άνω των 15 ετών στον πλανήτη έφθανε το 1,1 δισεκατομμύριο. Ένας στους πέντε ενηλίκους, δηλαδή, κάπνιζε, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.

Το υψηλότερο ποσοστό των καπνιστών στον κόσμο (54% του πληθυσμού του) έχει το Κιριμπάτι στη Μικρονησία. Στην Ευρώπη οι Έλληνες είμαστε ασφαλώς και μακράν οι μεγαλύτεροι θεριακλήδες, με ποσοστό 43,4%.

Μια μικρή παρένθεση για να αναλύσουμε τη λέξη «θεριακλής» που στη νεοελληνική σημαίνει μανιώδης καπνιστής, ολίγον γραφικός και πάντως συμπαθής. Μόνο αθώα δεν είναι η λέξη όμως, καθώς πρόκειται για αντιδάνειο από την τουρκική και περσική «tiryaki» που σημαίνει «οπιομανής» και tiryak που σημαίνει «όπιο» και προέρχεται από την αρχαία ελληνική θηριακή, θηλυκό του θηριακός, εξ ου και το νεοελληνικό θηρίο ή θεριό. Θηρίο, δηλαδή, οι Πέρσες και οι Τούρκοι αποκαλούσαν το όπιο που «έτρωγε» όποιον έμπλεκε μαζί του. Κλείνει η παρένθεση.

Δεύτεροι, μετά τους Έλληνες, θύματα του σύγχρονου Μινώταυρου είναι οι Ρώσοι, με ποσοστό καπνιστών 39,5%. Στους αντίποδες, σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, οι Ισλανδοί και οι Δανοί καπνίζουν σε ποσοστά 17,5% και 18,9% αντιστοίχως. Στις ΗΠΑ το ποσοστό είχε περιοριστεί στο 18,1% το 2013 και υπολογίζεται ότι έπεσε στο 17,2% το 2015 και ότι θα πέσει στο 13,5% το 2025.

Οι άνδρες καπνίζουν περισσότερο από τις γυναίκες


Σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των καπνιστών είναι συντριπτικά υψηλότερος από εκείνον των γυναικών: 950 εκατομμύρια είναι οι άνδρες τακτικοί καπνιστές και μόνο 177 εκατομμύρια οι γυναίκες. Στις χώρες, βεβαίως, όπου υπάρχει ισότητα των δύο φύλων τα ποσοστά είναι πολύ κοντά - αίσθηση προκαλεί η παρατήρηση του ΠΟΥ ότι εσχάτως στη Σουηδία οι γυναίκες καπνίστριες ξεπέρασαν τους άνδρες καπνιστές!

Αυτό όμως συνέβη επειδή μειώθηκε ταχύτερα ο αριθμός των ανδρών καπνιστών από τον αριθμό των γυναικών και εν πάση περιπτώσει τα ποσοστά των καπνιστών είναι εν γένει πολύ χαμηλά στην προηγμένη σκανδιναβική κοινωνία.

6 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως στον κόσμο από το κάπνισμα


Κάθε έξι δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει στον κόσμο από μια ασθένεια που συνδέεται με το κάπνισμα, σημειώνει ο ΠΟΥ. Κάθε χρόνο περίπου 6 εκατ. θάνατοι αποδίδονται στη συνήθεια αυτή.

Αν δεν τεθούν σε εφαρμογή δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση του καπνίσματος, ο Οργανισμός υπολογίζει ότι ως το 2030 οι θάνατοι από την «παγκόσμια επιδημία», όπως τη χαρακτηρίζει, θα φθάσουν στα 8 εκατομμύρια. Κυρίως λόγω αύξησης του πληθυσμού στις αναπτυσσόμενες χώρες, διότι στη Δύση είναι από δύσκολο ως απίθανο να επανέλθει η «μόδα» του καπνίσματος - εκτός και αν καταρρεύσει ο καπιταλισμός και γίνει παγκόσμια «μόδα» η πολιτική των μνημονίων και ως εκ τούτου πολλαπλασιαστούν οι εμφανίζοντες αυτοκαταστροφικές τάσεις, θα προσθέταμε.

Διότι οι «κόφτες» των δημοσίων δαπανών για να επιφέρουν και το κόψιμο του καπνίσματος πρέπει να συνδυαστούν και με άλλα φορολογικά μέτρα, όπως θα φανεί στη συνέχεια της έρευνας.

Ενισχύονται παγκοσμίως οι αντικαπνιστικές εκστρατείες

Για την ώρα πάντως, παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες κυβερνήσεις υιοθετούν αντικαπνιστικές πολιτικές. Από το 2012 και εντεύθεν 15 χώρες, μεταξύ των οποίων η Χιλή, η Τζαμάικα, η Μαδαγασκάρη, το Σουρινάμ, ακόμη και η ακολουθούσα την Ελλάδα σε θεριακλήδες Ρωσία, έχουν απαγορεύσει το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους και στους χώρους εργασίας. Ετσι, οι «αυστηρές χώρες», όπως τις χαρακτηρίζει ο ΠΟΥ, σε ό,τι αφορά το κάπνισμα, έφθασαν τις 49. Εξυπακούεται ότι επί της ουσίας οι χώρες είναι 48, καθώς στην Ελλάδα (και) οι αντικαπνιστικοί νόμοι ψηφίζονται αλλά δεν εφαρμόζονται.

Οσο πιο ακριβά τόσο πιο απαγορευτικά

Μια αύξηση της τιμής ενός πακέτου τσιγάρων κατά 10% επιφέρει μείωση της κατανάλωσης καπνού από 2,5% ως 5% στις ανεπτυγμένες χώρες και κατά 2% ως 8% στις αναπτυσσόμενες και υπανάπτυκτες, σημειώνουν οι ερευνητές. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου η τιμή του πακέτου έχει ακριβύνει κατά... 350% την 25ετία από το 1990 ως το 2014. Την περίοδο αυτή ο αριθμός των τσιγάρων που καπνίζουν οι Αμερικανοί έχει περιοριστεί κατά το ήμισυ!

Κατά τον ΠΟΥ η αύξηση της φορολόγησης των προϊόντων καπνού είναι «ένα από τα αποτελεσματικότερα και λιγότερο δαπανηρά μέσα για να περιοριστεί το κάπνισμα». Ο Οργανισμός αναφέρει ως παράδειγμα την Τουρκία, όπου την τελευταία 10ετία οι φόροι στον καπνό αυξήθηκαν προοδευτικά από το 58% στο 65% και οι τιμές των πακέτων τριπλασιάστηκαν.

Το αποτέλεσμα ήταν τα έσοδα από τη φορολόγηση του καπνού να διπλασιαστούν το διάστημα 2005-2011, ενώ το διάστημα 2008-2012 οι πωλήσεις τσιγάρων μειώθηκαν κατά 12% και το ποσοστό των καπνιστών υποχώρησε από το 31,2% στο 27,1%. Καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας, θα προσθέταμε, η δημοτικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ουδόλως επηρεάστηκε από την αδιαμφισβήτητη δυσαρέσκεια των tiryaki τούρκων ψηφοφόρων. Ο τούρκος πρόεδρος παραμένει ο απόλυτος κυρίαρχος στην πολιτική σκηνή της χώρας του - και είναι βέβαιο ότι έχει επιβάλει την απαγόρευση του καπνίσματος στο τουρκικό Κοινοβούλιο.

Δεν είναι όμως μόνο η Τουρκία που υιοθετεί αληθινή και ειλικρινή αντικαπνιστική πολιτική. Από το 2012 ως το 2014 το ποσοστό των χωρών με συντελεστές φορολόγησης του καπνού πάνω από 75% αυξήθηκε από το 7% στο 10%. Στην ομάδα των πρωταθλητριών της φορολόγησης του καπνού μπήκαν το φτωχό Μπαγκλαντές, το μακρινό Κιριμπάτι και οι πλούσιες Σεϋχέλλες, αλλά και οι διόλου ευκατάστατες «γειτόνισσες» Βοσνία και Ρουμανία!

13 δολάρια το πακέτο στην Τζαμάικα!

Θεωρώντας ως νόμισμα υπολογισμού το αμερικανικό δολάριο και σταθμίζοντας την αγοραστική δύναμη κάθε χώρας, η μέση τιμή πώλησης του πακέτου των 20 τσιγάρων είναι 3,51 δολάρια παγκοσμίως - περίπου όσο κοστίζει στην Ελλάδα δηλαδή. Στις ανεπτυγμένες χώρες, όμως, η τιμή σκαρφαλώνει στα 5,53 δολάρια.

Τα ακριβότερα τσιγάρα πωλούνται (προς 13 δολάρια το πακέτο!) στην Τζαμάικα. Ακολουθούν η Σιγκαπούρη, όπου το πακέτο κοστίζει 12,3 δολάρια, στις θέσεις 5, 6 και 7 βρίσκονται η Ιρλανδία, η Βρετανία και η Αυστραλία όπου το πακέτο κοστίζει περίπου 11 δολάρια, ενώ στη Γαλλία κοστίζει 7,76 δολάρια.

Πέφτει η παγκόσμια κατανάλωση καπνού

Η αντικαπνιστική πολιτική των κυβερνήσεων ολόκληρου του πλανήτη - με τις γνωστές εξαιρέσεις εκείνων που διοικούν «ανάδελφους λαούς» - απέφερε αποτελέσματα. Παρά την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού το διάστημα 2007-2013, το ποσοστό των καπνιστών παγκοσμίως υποχώρησε από το 23% στο 21%. Εδώ θα παρατηρούσε, βέβαια, κάποιος ότι ο σπουδαιότερος, ίσως, λόγος για τον οποίο το κάπνισμα μειώνεται παγκοσμίως είναι επειδή οι καπνιστές έχουν περιέλθει κατά κάποιον τρόπο σε ανυποληψία.

Η πλήρης και απόλυτη απαγόρευση της άμεσης και έμμεσης διαφήμισης του καπνού και των προϊόντων του σε πάμπολλες χώρες του πλανήτη και ασφαλώς η διακοπή της κρυφής χρηματοδότησης έγκυρων ερευνητικών Ινστιτούτων και επιστημόνων από τις καπνοβιομηχανίες προκειμένου να κρύβουν τις δολοφονικές ιδιότητες του καπνίσματος έχουν πλήξει καίρια τη γοητεία και την αίγλη του καπνίσματος και των καπνιστών.

Στη συνείδηση των Δυτικών η συνήθεια του καπνίσματος συνδέεται με τους φτωχούς και τους αμόρφωτους. Και αυτή είναι η αισιοδοξότερη εξέλιξη και μοναδική ελπίδα για τον περιορισμό του καπνίσματος και στην Ελλάδα, διότι παρ' ημίν, ως γνωστόν, οι μόδες αλλάζουν με καθυστέρηση μιας δεκαετίας ή και εικοσαετίας. Υπομονή λοιπόν. Καλή τύχη και καλή έξοδο από τα θεριακλήδικα (καθότι καταθλιπτικά) μνημόνια...

37
Άννα
14/12/2016 21:14
Κατάφερα και το έκοψα πριν 4 χρόνια στα 54 έτη.Πολλοί γνωστοί,φίλοι και συμμαθητές συνεχίζουν το κάπνισμα ήταν μαγκιά τότε στα νιάτα μας τώρα θεωρείται πια βλακεία.ΓΛΥΤΩΣΑ!!!
Γ.Αθανασιάδης
18/11/2016 14:58
Το ότι είμαστε πρωταθλητές σε αρνητικά πράγματα το παραδεχόμαστε.Τα τσιγάρα, τα οιπνευματώδη και τα πετρέλαια όμως,είναι οι μεγαλύτερες πηγές εσόδων του κράτους.Άς αφήσουν κατά μέρους την υποκρισία,γιατί κι αυτή μας βλάπτει!
nik
07/11/2016 19:34
einai kai tempelis na vgi ekso apo to magazi na kapnisi ,giati se oles tis ales xores ginete kai se mas oxi.?
Δημήτρης
12/02/2017 21:17
Δεν είναι το ότι είναι τεμπέλης (μπορεί να είναι καί αυτό) κυρίως είναι το ότι είναι στ'@@ του!
χχχ
06/11/2016 04:38
Απο την μια οι δημοκρατες σου πουλαν καρκινο στα περιπτερα και εισπρατουν τους φορους απο την αλλη νοιαζοντε για την υγεια σου ! Σταματα να πουλας τσιγαρα τοτε ρε δημοκρατια του κωλου!
nik
30/10/2016 09:28
o frapes kai i tempelia prepi me kati na sinodevete . e pos gia
Γιαννης
20/09/2016 10:09
στατιστικη: κανενας απο του καπνιστες δεν πεθανε απο SARS. Το καπνισμα μπορει να σκονωνει αλλα μπορει και να σωσει ζωη σε διαφορα σεναρια.... Εαν καπνιζεις μερικα τσιγαρα την ημερα - σιγουρα δεν πεθενεις αλλα κανεις καλο για την υγεια σου... Δεν υπαρχει κανενα αποτελεσμα ερευνων οπια να αποδεικνύει 100% οτι το καπνισμα σκοτωνει. Μπορει? Ναι. Συνδεεται με το καπνισμα? Ναι. Οτι πεθενεις για σιγουρα απο το καπνισμα? Οχι. Ετσι λιπον..
Δημήτρης
12/02/2017 21:22
Ναι, και κάποιος κινέζος έπεσε απο τον 6ο όροφο και δεν έπαθε τίποτα. Συμπέρασμα είναι ωραία ιδέα να πηδάει κανείς για πλάκα από την ταράτσα γιατί δεν είναι 100% σίγουρο ότι θα σκοτωθεί. Αυτή είναι η λογική του έλληνα μαστούρη!
Κώστας Sydney
03/10/2016 13:35
Αυτα (τα κούφια )που γράφεις Γιάννη που τα διάβασες
νεμεσις
13/09/2016 12:27
όπου χαζομαρα κ ελληνας
thouli
06/09/2016 15:24
Ας βάλουν μεγαλύτερο ποσό ασφαλιστικών εισφορών στους καπνιστές και να δείς για πότε θα το κόψουν....Κάποιος και για τα δικαιωμάτα των μη καπνιστών να μιλήσει και κυρίως να δουνε οφέλη αυτοί που δεν καπνίζουν και πληρώνουν τα ίδια ασφάλιστρα με τα φουγάρα
Ελ
14/06/2016 08:31
Σουτ σωπατε....αυτο γινεται γιατι ο Ελληνας παντα ξερει καλυτερα απο τους ξενους. Αυτοι ειναι ηλιθιοι γιαυτο καπνιζουν λιγοτερο......σουτ λεμε.....
simple! (tsalaperdas)
01/06/2016 01:04
i afxisi tis timis ton tsigaron einai mpourdes...den exei na kanei me tin prostasia tis ygeias tou politi...einai kathara thema kerdous afou i paragogi meionetai...ara afxisi tis timis tou proiontos...episeis logo tis ypsilis timis ton..afxanetai kai to lathremporio...to metro tha apotyxei mias kai yparxei paggosmia ftoxia...lysi idaniki den yparxei...mporei na ginei mia mikri meiosi ton kapniston, alla oso to tobacco kaliergeitai....apokleietai i mi xrisi tou.
dulema nomos
31/05/2016 17:32
AFU KAI O YPURGOS YGEIAS KAPNIZEI STHN ELLADARA MAS TI ALLO PERIMENETE
30/05/2016 01:56
Χασίσι ήπιε και ο Θεός
Thessalonian
29/05/2016 23:22
Ante ke se anotera...
jim
29/05/2016 22:16
ετσι ξεκινα η αυξηση στα τσιγαρα με κατι τετοια αρθρα
29/05/2016 02:46
Ενα τσιγαρο εμεινε στον ελληνα αν του το κοψουν αυτο και τον φραπε παμε για επανασταση και λαικη εξεγερση οπως στις φυλακες κορυδαλου ..γιατι και η ελλαδα μια ανοιχτη φυλακη ειναι οπου επικρατει ο νομος του δυνατου
20/10/2016 21:24
FULAKES EINAI KALUTERA APO ELLADA ..EXEIS KAI MASES XAPLES TZAMPA ..STIN ELLADA TI EXEIS AN DEN EISAI ROUFIANOS SE KANA POLITIKO MANTRI ;
Σωτος
30/05/2016 13:14
Φυσικα εχεις δικαιο. Σαν Ελληνας ΤΕΜΠΕΛΗΣ τη μονη δουλια που ξερεις ειναι να εχεις στο ενα χερι το φραπε και στο αλο το τσιγαρο και να καθεσαι στο καφενειο απ το πρωι ως το βραδι. Γι αυτο η χωρα μας παει κατα διαβολου. Αυτη η γνωμη φυσικα επηκρατει και στο εξωτερικο για τον Ελληνα.
ULTRA SLIM
20/10/2016 21:23
KANEIS LATHOS SOTO ! O LOGOS POU I ELLADA UPOFEREI EINAI LOGO DIAFTHORAS..O ENAS KLEVEI TON ALLO KAI OLOI MAZI TO KRATOS ..KAI AUTO FUSIKA TO XEROUN OI XENOI GIA AUTO ERXONTAI STIN ELLADA MONO GIA DIAKOPES KAI OXI GIA DOULEIES KAI MPIZNES..EXOUME VEVAIA TOUS POLITIKOUS POU MAS AXIZOUN
Σωτος
21/10/2016 09:18
Και αυτο μου ειναι γνοστο φιλε μου. Αλα δεν παβει να εχει καπια επιδραση αυτο που περιγραφω πιο πανω. Ενα παραδειγμα: Πριν την κριση, οταν κατεβαινα για διακοπες στην πατριδα ακουγα στο καφενειο οταν σηζητουσαν για διαφορα μερεμετια, ακουγα να λανε: Παρε μορε εναν αλβανο να κανεις τη δουλια σου. Αυτο τι λεει? Φυσικα δεν λεω οτι δεν εχεις δικαιο. Φιλικα Σωτος
24/10/2016 06:39
Tι να κανουμε ? Ο ελληνας προσλαμβανει κανενα πειναλα αλβανο ο αμερικανος γερμανος αυστραλος κανα πειναλα ελληνα να κανει την δουλεια ..ετσι ειναι κανονισμενα αυτα απο την δημαρχια...ο πλατωνας ομως το εθεσε σωστα στις βασεις του αν ολοι οι πλουσιοι μοιρασουν τα λεφτα τους ποιος θα αρμεγει τις αγελαδες ποιος θα ψηνει το ψωμι ποιος θα δουλευι οικοδομες ? Σακουλετζεμ σωτηρακη?
Σωτος
24/10/2016 10:12
Αντιλβου!
Alexakis
28/05/2016 13:56
Η προσέγγιση του πολυ ακριβού τσιγάρου εχει θετικη επίπτωση τόσο στην κοινωνία όσο και στην οικονομία αφού αφ ενός μειώνεται η ιατρική δαπάνη και αυξάνονται τα έσοδα. Βέβαια εμείς οι Ελληνες που είμαστε μόρτες δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς τις φούμες μας καθόσον τυγχάνουμε και πολύ μάγκες άμα λάχει και πού ακούστηκε να μας λέει ο κάθε λελές τι θα κάνουμε με τα πλεμόνια μας. Θα ήθελα όμως να δώ τους μόρτες καπνιστές αν θα συνεχίσουν τις φουμες αν πάει 10 ευρά το πακέτο (50 λεπτά ανά τσιγάρο δηλαδίς). Από την άλλη, με τόσα σεκλέτια που μας φόρτωσε η πρώτη φορά αριστερά με την ανικανότητά της πως να μην καπνίζεις αδερφέ μου.
xeter
27/05/2016 16:51
Ρε ας καπνίζει όσο θέλει ο καθένας αρκεί να μην φυσάει το καπνό στα μούτρα μου και εγώ να πρέπει να το ανεχθώ.
24/10/2016 06:43
Τους φορους απο το καπνο οι μη καπνιστες να τους επιστρεφουν στους καπνιστες οχι μονο να τους τσεπωνουν και να το παιζουν και ωραιοι
xeter
24/10/2016 12:19
Και τι φταίω εγώ που υπάρχουν ανεγκέφαλοι και θέλουν να καταστρέψουν τις ζωές τους και εγώ θα πρέπει να τους πληρώνω απο πάνω όταν αρρωσταίνουν; Δε θα πρέπει το σύστημα υγείας να καλύπτει καπνιστές, είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει.
Far away
11/06/2016 15:07
ναι αλλά 20 χρονια αργοτερα το καπνισμα το πληρωνουμε όλοι μεσω του συστηματος υγειας με εκατονταδες εκατομυρια.....Αρα δεν αφορα μονο το θεριακλη.
Xίκυ Bατζηβασιλείου
26/05/2016 21:59
Ζώα υπάνθρωποι έλληνες (το "ε" μικρό) καπνιστές. Ακόμα και οι γείτονες οι Τούρκοι το έκοψαν το κάπνισμα. Πιό πολιτισμένοι οι Τούρκοι παρά οι έλληνες απόγονοι του αριστοτέλη στο θέμα του καπνίσματος.
Κατίνα
26/05/2016 20:38
Και οι πιό φανατικοί μεθύστακες στην Ευρώπη είναι οι Γερμανοί. Ξέρετε τι τεράστια ποσά ξοδεύει η Γερμανία σαν συνέπεια της υπερβολική κατανάλωσης αλκολούχων ή του αλκοολισμού; Η βλάβη της κοινωνίας από τι κάπνισμα είναι μικρή μπροστά στην βλάβη από την μόνιμη μέθη (δυστυχήματα, τραυματισμοί, φόνοι, κύρωση ήπατος και άλλες ασθένεις, βιασμοί και κάτουρα σε κάθε γωνιά των εργατικών συνοικιών της Γερμανίας που λιμνάζουν κάθε σαββατοκύριακο...). Αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει η γερμανική οικονομία για να παράγει με βάση ένα λούμπεν προλεταριάτο σε κατάσταση μεταξύ ανθρώπου και ζώου, συγκρατούμενο από τόνους αλκοόλ και τόνους χαρτιού της φυλάδας Bild.
???
27/05/2016 13:37
H γνωστη Ελληνικη Κατινια.... Να βρουμε καποιους αλλους ,για να βγουμε οι καλοι Ελληνες παλι "λαδι" ...Μια ζωη στρουθοκαμηλοι . Συμφωνα με εκθεση της ΠΟΥ η Γερμανια ειναι στην 23η θεση οσο ανφορα τον αλκοολισμο ... Ο εθισμος ειναι καο πρραγμα ,οπως και να ειναι .. Κατινα ε Κατινα
ala
26/05/2016 20:29
"fanatikoi kapnistes" giati oloi konomane sto pseutoromeiko apo ton thanato sou ara oso pio polla tsigarou se poulisoun toso o kalutero gia tous emporous narkotikon to episimo kratos
αμν
25/05/2016 23:16
τεκες παντού...να φάνε δεν έχουν τσιγάρα καπνίζουν κ΄απ τ΄αυτιά!!! όπως και το κράτος ο νεοέλληνας δεν ξέρει απο νοικοκυριό.
yiorgos
25/05/2016 17:04
Yiati den tous afinoun na pethanoun? Logo elipsis polemou o plithismos tis gis exi polaplisiasthi kai oi periferiaki polemoi den eparkoun gia miosi tou .Mono na min epivarinoun ta sistimata igias ton xoron. Panefkolo.Akoma gia tous pathiasmenous as aykisoun tin timi opos stis hores pou anaferontai sto artho.
Nancy
25/05/2016 14:16
Egw tha imoun euxaristimeni me liga pragmata, opws gia p.x. na min xreiazetai na anapnew ton kapno se estiatoria, dimosious xwrous klp. Mou etyxe mexri kai atomo pou kapnize sto asanser tou Dimou!
Mboosh
25/05/2016 12:16
Στην Ελλάδα το κάπνισμα αντιμετωπίζεται ως μηχανή ενίσχυσης των ταμείων του κράτους μέσω των έμμεσων φόρων.