Την παραπομπή 110 εμπλεκομένων σε υπόθεση παραδικαστικού κυκλώματος, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ζητά με πρότασή της η αντεισαγγελέας Εφετών, Παναγιώτα Φάκου.

Μετά από έρευνα περίπου δέκα ετών, η εισαγγελική λειτουργός ζητά από το Συμβούλιο Εφετών την παραπομπή 110 κατηγορουμένων ως μελών εγκληματικής οργάνωσης, που μέσω ψευδών στοιχείων, τεχνασμάτων, εικονικών εταιρειών κ.ά., ιδιοποιήθηκαν διάφορα ακίνητα, ενώ εξαπάτησαν αρκετούς πολίτες, λαμβάνοντας χρηματικά ποσά και υποσχόμενοι αίσια έκβαση σε δικαστικές υποθέσεις λόγω «διασυνδέσεών τους στην Δικαιοσύνη».

Μεταξύ των προσώπων που ζητά την παραπομπή σε δίκη η κ. Φάκου, είναι πολιτικός μηχανικός, γνωστός από την εμπλοκή του σε αντίστοιχη υπόθεση κληρικός, δικηγόροι, ένας πρώην δικαστής, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι με γνωστή συνδικαλιστική δράση, συμβολαιογράφος κ.ά.

Στην υπόθεση βρίσκεται κατηγορούμενος και επικοινωνιολόγος, ο οποίος, όπως δέχεται με την πρότασή της η κ. Φάκου, λόγω στενών σχέσεων του με την Εκκλησία, φέρεται να εξαπάτησε ιερέα μαζί με τον συγκατηγορούμενό του κληρικό, από τον οποίο έλαβαν 70 χιλιάδες ευρώ για «να τον αθωώσουν» σε ποινική υπόθεση.

Βασικός μάρτυρας είναι δικηγόρος που εκτίνει ισόβια

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα μέλη του κυκλώματος εντόπιζαν ακίνητα-φιλέτα, ακατοίκητα ή εγκαταλελειμμένα, τα οποία μέσω πλαστών στοιχείων τα καταλάμβαναν, εμφανίζοντάς τα ως ιδιοκτησίες εικονικών εταιρειών που ίδρυαν στο όνομα μελών της οργάνωσης.

Στην δικογραφία καταγράφονται περιπτώσεις κατά τις οποίες τέτοιου είδους ακίνητα τέθηκαν παρανόμως σε διαδικασίες πλειστηριασμών. Η οργάνωση φαίνεται να λάμβανε για κάθε «εξυπηρέτηση» σε δικαστικές υποθέσεις ποσό 25 χιλιάδων ευρώ «ανά φάκελο».

Βασικός μάρτυρας στην υπόθεση, είναι δικηγόρος που εκτίνει ποινή ισόβιας κάθειρξης για υπόθεση καταπάτησης μεγάλης δασικής έκτασης, ο οποίος συμμετείχε στην δράση της οργάνωσης και το 2009 αποφάσισε να συνεργαστεί με τις αρχές.

Τον τελικό λόγο για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων, έχει το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο τις επόμενες μέρες θα αποφασίσει για την υπόθεση.