Με τις τραγικές ιστορίες δύο μικρών παιδιών σημαδεύτηκε το φετινό Πάσχα. Περισσότερες από 18 ώρες αγωνίας συνόδευσαν την εξαφάνιση της ηλικίας τριάμισι ετών Μαρίας – Ειρήνης Πρίντεζη που χάθηκε από την περιοχή του Σκαραμαγκά ανήμερα το Πάσχα. Η περιπέτειά της είχε τελικά αίσιο τέλος καθώς το μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα βρέθηκε να περιπλανιέται στο Χαϊδάρι. Αντίθετα, τραγική κατάληξη είχε η ιστορία ενός άλλου μικρού παιδιού σε χωριό έξω από την Κοζάνη. Ενα πεντάχρονο αγοράκι που βρισκόταν σε φιλικό σπίτι δέχθηκε επίθεση από δύο σκυλιά ράτσας ροτβάιλερ με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Πολλαπλά ερωτηματικά προκαλεί το τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε στο χωριό Αργιλο Κοζάνης με θύμα το πεντάχρονο αγόρι. Το παιδί με τη μητέρα του επισκέφθηκαν ανήμερα το Πάσχα το σπίτι ενός 72χρονου απόστρατου αξιωματικού, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης 8 ροτβάιλερ. Την ώρα που το παιδί έπαιζε στην αυλή, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο από τα σκυλιά έριξαν τον φράχτη του χώρου όπου ήταν κλεισμένα και του επιτέθηκαν με μανία. Κάποιος από τους μάρτυρες του σοκαριστικού περιστατικού δήλωσε πως είδε το ένα από τα δύο σκυλιά «να τινάζει μια κόκκινη μπλούζα» χωρίς να μπορεί εκείνη τη στιγμή να καταλάβει εάν επρόκειτο για το παιδί. «Μετά άκουσα τον ιδιοκτήτη και έναν άλλο κύριο να ορμάνε πάνω στα ροτβάιλερ. Να παίρνουν βέργα και να χτυπάνε το σκυλί. Σήκωσαν το παιδί στον αέρα».

Στον 72χρονο ιδιοκτήτη των σκύλων ασκήθηκε δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια, ωστόσο, όπως τονίζουν μέλη φιλοζωικών οργανώσεων για τη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να απαντηθούν πολλά ερωτήματα, όπως για ποιο λόγο είχε 8 σκυλιά της ίδιας ράτσας ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης; Ποιοι ήταν οι σκοποί του;

Τα μέλη του Φιλοζωικού Σωματείου Κοζάνης ΑγγίΖωο με ανακοίνωσή τους εκφράζουν τη λύπη τους για τον τραγικό θάνατο του μικρού παιδιού. «Δυστυχώς συμβαίνουν τέτοια γεγονότα γιατί κάποιοι είναι ανεύθυνοι και επικίνδυνοι για να είναι ιδιοκτήτες. Για μία ακόμη φορά φωνάζουμε πως δεν υπάρχει κακός σκύλος αλλά κακός ιδιοκτήτης. Για μία ακόμη φορά λέμε ότι θα πρέπει να ελέγχονται όλοι όσοι είναι ιδιοκτήτες ζώων. Πώς μεγάλωσαν αυτά τα σκυλιά; Τι εκπαίδευση έχουν πάρει; Μήπως ο ιδιοκτήτης τους ήθελε να δημιουργήσει «σκυλιά – δολοφόνους»; Πόσο έχουν κακοποιηθεί; Σε τι συνθήκες έμεναν; Εάν ένα ζώο το έχεις δεμένο και εγκλωβισμένο όλη του τη ζωή, πώς να μην είναι άγριο;», αναρωτιέται το μέλος του φιλοζωικού σωματείου Μαρία Τρέμη. Τα δύο ροτβάιλερ έχουν μεταφερθεί στο καταφύγιο του Δήμου Κοζάνης, «ωστόσο εμείς θα δώσουμε αγώνα να αφαιρεθούν διά παντός από τον ιδιοκτήτη και τα υπόλοιπα και να μην ξαναπάρει ζώο» προσθέτει. Το ανησυχητικό είναι, συνεχίζει, πως τέτοια τραγικά γεγονότα κάνουν τους επιφυλακτικούς με τα ζώα να γίνονται ακόμη πιο απόλυτοι στις συμπεριφορές και τις απόψεις τους. «Ανθρωποι που εμφανίζονται επιφυλακτικοί μετά από τέτοιες ιστορίες ρίχνουν την ευθύνη στα ίδια τα ζώα, κάποιοι ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν εχθρικά τα αδέσποτα. Κι όμως, υπάρχουν δυστυχώς αρκετοί ιδιοκτήτες οι οποίοι επιλέγουν συγκεκριμένες ράτσες σκύλων –κυρίως ροτβάιλερ, πίτμπουλ ή ντόπερμαν -, που είναι δυνατές, με μοναδικό σκοπό να δείξουν τη δύναμή τους μέσα από το ζώο εκπαιδεύοντάς το να είναι επιθετικό», καταλήγει η κυρία Τρέμη.

Οπως εξηγεί ο εκπαιδευτής σκύλων Γιώργος Ψάλλας τα ροτβάιλερ είναι σκυλιά φύλαξης. Διευκρινίζει ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στο γάβγισμα του ζώου προκειμένου να φοβηθεί ένας εισβολέας και στο δάγκωμα. Οταν ένας σκύλος δαγκώνει, σημαίνει ότι έχει μάθει από τον ιδιοκτήτη του να δαγκώνει. Εάν αποτρέπεις τον σκύλο σου να δαγκώνει κάθε φορά που το επιχειρεί, τότε δεν πρόκειται ποτέ να δαγκώσει άνθρωπο».

Οι υποψίες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Γιώργος Ψάλλας εκτιμά ότι τα σκυλιά ήταν εξοικειωμένα με την εικόνα της αρπαγής και του τινάγματος (το ένστικτο της θανάτωσης του θύματος). «Αυτά τα σκυλιά είχαν προπονηθεί για κάτι τέτοιο. Αυτό, άλλωστε, φαίνεται από το γεγονός ότι δεν σταματούσαν να δαγκώνουν. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό τα σκυλιά να είναι εκπαιδευμένα στην υπακοή. Ετσι τίθεται το ερώτημα: τη στιγμή που βρέθηκαν ελεύθερα γιατί δεν υπάκουσαν στον ιδιοκτήτη τους;».

Μέλη φιλοζωικών οργανώσεων εξηγούν ότι ένας άνθρωπος που είναι φιλόζωος δεν έχει στο σπίτι του 8 σκυλιά της ίδιας ράτσας, γεγονός που δημιουργεί υποψίες για εμπόριο σκύλων ακόμη και για συμμετοχή σε κυνομαχίες –που αποφέρουν πολλά κέρδη στους ιδιοκτήτες. «Τα σκυλιά έδρασαν ως αγέλη και το ένα παρέσυρε το άλλο. Οκτώ ροτβάιλερ είναι πολλά για να υπάρχουν σε ένα σπίτι. Ολα αυτά δείχνουν έναν ιδιοκτήτη ο οποίος είναι γνώστης και οπαδός της φυλής και ο μεγάλος αριθμός των σκύλων μπορεί να κρύβει ακόμη και ερασιτεχνική εκτροφή. Ο κάθε ιδιοκτήτης πρέπει να γνωρίζει τον βαθμό επικινδυνότητας του σκύλου του». Για τον εκπαιδευτή, όταν έχεις πολλά σκυλιά πρέπει να έχεις και την κατάλληλη περίφραξη. Ενα κλουβί μέσα και εξωτερική περίφραξη με λουκέτο. «Ακουσα γείτονες να λένε ότι τα σκυλιά είχαν βρεθεί ακόμη και στον δρόμο. Αυτό δείχνει ότι ήταν ανεξέλεγκτα» τονίζει.