Οταν στις αρχές του 2013 ανακοινώθηκε ως ο πρώτος στην ιστορία επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής για τα δημόσια έσοδα, το Reuters τον είχε χαρακτηρίσει «μαϊμού της τεχνολογίας». Η 16μηνη θητεία του στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν ήταν η πιο σύντομη, όπως απέδειξε η παύση της διαδόχου του Κατερίνας Σαββαΐδου. Εγινε όμως το σκαλοπάτι πάνω στο οποίο πάτησε για να μπει με φόρα στην πολιτική.

Η «παραίτηση» Θεοχάρη θα πρέπει να ήταν η πιο μακρά σε διάρκεια παραίτηση κατέχοντος δημόσια θέση. Ηταν ένα δραματικό απόγευμα Παρασκευής του Ιουνίου του 2014. Ο αποπεμφθείς τότε γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων βρισκόταν για ώρες στο γραφείο του Γιάννη Στουρνάρα, την ώρα που η κυβέρνηση δεχόταν ομοβροντία παρεμβάσεων από την Ευρώπη και το ΔΝΤ να μην τον «παραιτήσει».

Οι παρεμβάσεις δεν έπιασαν τόπο. Η επίσημη δικαιολογία για την αποπομπή του ήταν ότι ο Θεοχάρης μιλούσε πολύ και τιτίβιζε ακόμα περισσότερο στα social media, προαναγγέλλοντας ρυθμίσεις και τροπολογίες που τρόμαζαν τους φορολογουμένους. Ως μνημειώδεις αστοχίες του καταγράφτηκαν οι προαναγγελίες του που είχαν ρίξει επανειλημμένως το Taxisnet με αποτέλεσμα ο Θεοχάρης να παρακαλά (μέσω twitter) τους φορολογουμένους να μην υπερφορτώνουν το σύστημα, καθώς και αλαλούμ που είχαν προκύψει από διευκρινιστικές εγκυκλίους που δεν είχε εκδώσει. Βέβαια, ο εξαναγκασθείς σε παραίτηση γενικός γραμματέας δεν ήταν ούτε του κλίματος Σαμαρά ούτε του κλίματος Βενιζέλου. Βρέθηκε στην Αρχή επειδή όταν προκηρύχθηκε η θέση είχε τα προσόντα και την τεχνογνωσία ως γενικός γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων (από το 2009 ήταν σύμβουλος του Διομήδη Σπινέλλη). Οι κακές γλώσσες έλεγαν, πάντως, ότι ο γενικός γραμματέας τιτίβιζε φορολογικά μυστικά και ντοκουμέντα στον ίδιο τον Πολ Τόμσεν.

Μια απλή παραίτηση έμελλε να γίνει το σημείο καμπής στην καταραμένη πέμπτη αξιολόγηση, καθώς επιβεβαίωσε στα μάτια των δανειστών ότι η κυβέρνηση δεν είχε την πρόθεση να την ολοκληρώσει. Για τον Θεοχάρη, ήταν απλώς το σημείο εκτόξευσης από την καρέκλα του τεχνοκράτη σε αυτήν του βουλευτή. Ο αποδιοπομπαίος τράγος μετετράπη πολύ σύντομα σε κάτι σαν μάρτυρας της ελληνικής μεταρρυθμιστικής περιπέτειας. Το νεοϊδρυθέν τότε Ποτάμι ήταν αυτό που του προσέφερε ασυλία όταν παραιτήθηκε. Το πρώτο διάστημα, μάλιστα, ήταν ο Θεοχάρης αυτός που επιδίωκε συχνή επαφή με τη Σεβαστουπόλεως. Τον Ιανουάριο του 2015 εξελέγη βουλευτής στη Β’ Αθηνών και τον περασμένο Σεπτέμβριο επανεξελέγη με λίστα. Ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ήταν από τα πλέον προβεβλημένα στελέχη με συχνή παρουσία στη Βουλή και στις κάμερες.

Μέχρι που το πρώην στέλεχος της Lehman Brothers που σπούδασε Τεχνολογία Λογισμικού στο Imperial College άρχισε να σηκώνει τη δική του παντιέρα. Ουδείς θεώρησε σύμπτωση το γεγονός ότι αυτό άρχισε να συμβαίνει την επομένη κιόλας της εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ.

Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που είχε συγκαλέσει τότε εκτάκτως ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Θεοχάρης ξάφνιασε τους πάντες όταν τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ! Αυτό μόνο μέχρι την επόμενη ΚΟ, όπου ο Θεοχάρης άλλαξε γνώμη και πρότεινε συμπόρευση με τον Κυριάκο. Ηταν η περίοδος κατά την οποία άρχισε να κριτικάρει συστηματικά τον Θεοδωράκη, φωτογραφίζοντάς τον ως υπεύθυνο για την καθοδική πορεία του Ποταμιού και υποστηρίζοντας δημοσίως ότι Το Ποτάμι ολοκλήρωσε την αυτόνομη πορεία του και πρέπει να ενταχθεί σε έναν σχηματισμό του κεντρώου χώρου.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ανεξαρτητοποίησή του στις 19 Απριλίου με δήλωσή του, στην οποία χαρακτήριζε λάθος τη συμπόρευση και με το ΠΑΣΟΚ και με τη ΝΔ, δεν ξάφνιασε πολλούς στη Σεβαστουπόλεως. Ο Θεοχάρης είχε δώσει την εντύπωση ότι προτίθεται να σχηματίσει δικό του κόμμα. Το ότι μέχρι στιγμής δεν του βγήκε, είναι μια άλλη ιστορία.

Οπως δεν του βγήκαν και κάποιες κινήσεις που επιχείρησε στο Συνέδριο του Ποταμιού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής συγκέντρωνε ψήφους στο Συνέδριο του Ποταμιού, ενδεχομένως για να κατέβει απέναντι στον Θεοδωράκη. Τελικά δεν έκανε καμιά κίνηση. «Αν είχε τον αέρα που έλεγε, τότε γιατί δεν έβαλε υποψηφιότητα;» έλεγε στέλεχος του Ποταμιού.

Δεν ήταν πάντως η πιθανολογούμενη υποψηφιότητα του 49χρονου τεχνοκράτη, αυτό που έμεινε από τις κινήσεις του στο Συνέδριο. Αυτό που συζητείται ακόμα είναι ότι ο Θεοχάρης εμφανίστηκε στο Συνέδριο το Σάββατο, ημέρα ομιλιών των βουλευτών. Δεν χαλάλισε όμως την Κυριακή του για να ακούσει τις ομιλίες στελεχών και εθελοντών. Το γεγονός προκάλεσε φαρμακερά σχόλια, καθώς διαμόρφωσε την εικόνα ενός ανθρώπου που θέλει να κλέβει τις εντυπώσεις με δημόσιες παρεμβάσεις on camera, αλλά δεν είναι διατεθειμένος να ακούσει τους άλλους.

Μπροστά σε κάμερα, στο περιστύλιο της Βουλής, έκανε και τη δήλωση της ανεξαρτητοποίησής του. Υποτίθεται ότι ήταν η ώρα που είχε διαβεβαιώσει τη Σεβαστουπόλεως ότι θα εμφανιζόταν ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας για να δώσει εξηγήσεις για τις υπογραφές που συγκέντρωνε σε κείμενο υπέρ ανεξάρτητης κίνησης.

Οι κινήσεις του δημιουργούν βάσιμες υποψίες ότι θεωρεί πως μπορεί να πλασαριστεί καλύτερα ως συνεργαζόμενος με τη ΝΔ αν εγκαταλείψει το πλοίο τώρα, παρά αργότερα. Τότε ενδέχεται να συνωστιστούν και άλλοι στο κατώφλι της Συγγρού. Μπροστά στη φαντασίωση μιας συνεργασίας με ένα εν αναμονή κυβερνητικό κόμμα, το ότι κανένας δεν έχει ρωτήσει τον Κυριάκο αν πράγματι ενδιαφέρεται, μοιάζει με λεπτομέρεια για φιλόδοξους ανθρώπους σαν τον πρώην γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.