Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου η επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Μυτιλήνη. Στο αεροδρόμιο του νησιού και έπειτα από μια σύντομη συνάντησή του με τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον Ποντίφικα περίμεναν 12 πρόσφυγες που είχαν μπει στην Ελλάδα πριν από τις 20 Μαρτίου και τους οποίους ο Πάπας πήρε μαζί του στο Βατικανό.

Πρόκειται για τρεις οικογένειες από εμπόλεμες ζώνες της Συρίας, τρία ζευγάρια με έξι παιδιά. Σημειώνεται ότι οι δυο από τους ενήλικες, μία γυναίκα και ένας άνδρας, είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία έχρηζαν άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης.

Μία από τις γυναίκες, η Νουρ («Άγιος φως» σημαίνει το όνομα της στα αραβικά) λίγο πριν αναχωρήσει είπε πως «το βράδυ είδε ένα πολύ φωτεινό όνειρο. Το πρωί σαν ξύπνησε τής είπαν ότι μαζί με την οικογένεια της αναχωρεί για το Βατικανό και μάλιστα μαζί με τον Πάπα».

Ο Πάπας ζήτησε μέσω αξιωματούχων του να υπάρξει μια έντονα συμβολική ενέργεια, να επιστρέψει στο Βατικανό μαζί με 10 πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα λόγω του κλεισίματος των συνόρων στα Βαλκάνια και στις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Η ενέργεια αυτή του Ποντίφικα τη Ρώμης ερμηνεύεται ως εκδήλωση της δυσαρέσκειας του για την ακολουθουμένη πολιτική και πρακτική αλλά και ως μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Νωρίτερα, στο πλευρό των προσφύγων στη Λέσβο βρέθηκαν ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη για το προσφυγικό.

«Δεν είστε μόνοι», είπε στους πρόσφυγες ο Ποντίφικας, κατά την ομιλία του στο κέντρο φιλοξενίας στη Μόρια, καλώντας τους να μην χάνουν την ελπίδα τους.

Απηύθυνε έκκληση για την εξεύρεση λύσης στο προσφυγικό, λέγοντας:

«Ήρθα εδώ με τους αδελφούς μου, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο απλά και μόνο για να σταθώ δίπλα σας, για να ακούσω τις ιστορίες σας. Ήρθαμε για να εφιστήσουμε και πάλι την προσοχή του κόσμου στη σοβαρή αυτή ανθρωπιστική κρίση. Ήρθαμε για να κάνουμε μια έκκληση ώστε να βρεθεί μια λύση. Θα θέλαμε να ενώσουμε τις φωνές μας με τις φωνές σας και να μιλήσουμε στο όνομά σας ως άνθρωποι που εκπροσωπούν την πίστη, ελπίζοντας ο κόσμος να προσέξει αυτές τις καταστάσεις και να αποκριθεί».

Ευχαριστώντας τους Έλληνες ο Πάπας τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός με μεγάλη γενναιοδωρία ανταποκρίθηκε στις ανάγκες των προσφύγων παρόλο που διανύει δύσκολη περίοδο».

Φτάνοντας στη Μόρια, οι τρεις προκαθήμενοι συνομίλησαν αρχικά με ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που με ζωγραφιές και πλακάτ τους καλωσόριζαν αλλά και ζητούσαν να τους επιτραπεί να μετακινηθούν προς συγγενείς τους σε χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Συγκινητικές ήταν οι στιγμές που ένας νεαρός πρόσφυγας κλαίγοντας γοερά φιλούσε τα χέρια του Πάπα και του Πατριάρχη ζητώντας τους να κάνουν κάτι για να συνεχίσουν να ελπίζουν, αλλά και όταν γυναίκα έσπασε τον αστυνομικό κλοιό και πλησίασε τον πρόσφυγα με γοερό επίσης κλάμα. Ξεχώρισε ακόμη η στιγμή που προσφυγόπουλα τραγούδησαν μπροστά στους τρεις ιεράρχες.

Σε μια συμβολική κίνηση οι τρεις ιεράρχες γευμάτισαν με τρεις οικογένειες προσφύγων, ενώ φεύγοντας ο Ποντίφικας θα πάρει μαζί του 10 πρόσφυγες.

«Η Ελλάδα δίνει το παράδειγμα της ανθρωπιάς»

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την άφιξή του στο νησί ο Πάπας εξήρε τη στάση των Ελλήνων απέναντι στους πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα, κατά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό ο Ποντίφικας ευχαρίστησε τον ελληνικό για τη γενναιοδωρία που επέδειξε και τόνισε ότι η Ελλάδα δείχνει ότι εξακολουθεί να δίνει το παράδειγμα της ανθρωπιάς.

Ο Αλέξης Τσίπρας καλωσόρισε τον Πάπα στη Λέσβο, «το νησί που σήκωσε στους ώμους του το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης μπροστά σε μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση, μια πρωτοφανή μετακίνηση πληθυσμού μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο», όπως είπε.

Χαρακτήρισε σημαντική και ιστορική την επίσκεψη, υπογραμμίζοντας ότι είναι μια «πολύ σημαντική ευκαιρία να αναδείξουμε την ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος και να δοθεί η δυνατότητα μιας νόμιμης οδού γι΄αυτούς τους ανθρώπους που φεύγουν από τις εστίες τους και ψάχνουν να βρουν καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη».

Τόνισε ακόμη ότι είναι μια ευκαιρία «να αναδείξουμε ότι τόσο οι πολίτες των νησιών μας όσο και στο σύνολό του ο ελληνικός λαός παρά τις μεγάλες δυσκολίες του, παρά το γεγονός ότι υπέφερε άδικα από σκληρά μέτρα λιτότητας όλα αυτά τα χρόνια που κάποιοι άλλοι επέβαλαν, έδειξε ανθρώπινο πρόσωπο και αλληλεγγύη».

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε περήφανος για τη στάση των Ελλήνων «τη στιγμή μάλιστα που κάποιοι εταίροι μας και μάλιστα στο όνομα της χριστιανικής Ευρώπης, ύψωναν τείχη και φράχτες για να εμποδίσουν ανυπεράσπιστους ανθρώπους να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή».

10:40: Ο Πάπας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ο κ. Βαρθολομαίος στις δηλώσεις του εξήρε το ρόλο του ποντίφικα στην προάσπιση των δικαιωμάτων των φτωχών όλου του πλανήτη.

«Σας ευχαριστούμε για την ανταπόκριση» είπε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

10:50: Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος αναχώρησαν για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια.

11:20: Η αποστολή έφτασε στην Μόρια, όπου ανέμενε ο πρωθυπουργός. «Εδώ κάποτε δεν μπορούσε κανείς να περπατήσει από τον μεγάλο αριθμό προσφύγων» εξήγησε ο πρωθυπουργός στον Πάπα.

Οι Φραγκίσκος, Βαρθολομαίος και Ιερώνυμος χαιρέτησαν έναν-έναν τους δεκάδες πρόσφυγες που περίμεναν υπομονετικά για τους υποδεχθούν.

Στη συνέχεια μπήκαν στις σκηνές για να χαιρετήσουν και να συνομιλήσουν με ακόμα περισσότερους πρόσφυγες. Πολλά μικρά παιδιά έδιναν στον ποντίφικα και στον Οικουμενικό Πατριάρχη ζωγραφιές.

12:40 Ο Πάπας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών υπέγραψαν την Κοινή Διακήρυξη, για να ακολουθήσει γεύμα με πρόσφυγες.

Στις 13:45 οι τρεις ιεράρχες θα φτάσουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Εκεί ο Πάπας Φραγκίσκος θα απευθύνει ομιλία και θα ακολουθήσει δέηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Πάπα Φραγκίσκου, για τα θύματα των μεταναστευτικών ροών, καθώς επίσης και ρίψη στεφάνων στην θάλασσα, από τη αποβάθρα του Λιμένα Μυτιλήνης.

Εν συνεχεία, μαζί με τον πρωθυπουργό θα αναχωρήσουν για το αερολιμένα Μυτιλήνης. Εκεί, από τις 14:30, θα υπάρξουν διαδοχικές συναντήσεις του Πάπα Φραγκίσκου με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον πρωθυπουργό.

Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί στις 15:00, με χαιρετισμό του Πάπα Φραγκίσκου από τα μέλη των συνοδειών και εν συνεχεία από τον Σεβ. Πρόεδρο της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος Φραγκίσκο Παπαμανώλη και έπειτα με αποχαιρετισμό από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ενώ ο πρωθυπουργός θα προπέμψει τον Πάπα Φραγκίσκο στο αεροσκάφος.

Τριμερής Φραγκίσκου, Βαρθολομαίου, Ιερώνυμου

Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο Πάπας είδε τους άλλους δύο προκαθήμενους, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη να τον ευχαριστεί, γιατί «στα τρία χρόνια της παποσύνης του έκανε πολλά πράγματα όχι μόνο για την καθολική εκκλησία αλλά για την ανθρωπότητα και συνεχίζει να κάνει όπως σήμερα με τους πρόσφυγες, και τους πονεμένους συνανθρώπους, για τους φτωχούς και τους αδυνάτους».

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε στις δύσκολες ώρες που περνάει ο λαός μας «τόσο για τα προβλήματα τα εσωτερικά της οικονομικής κρίσης και της φτώχειας που οφείλονται σε γενικότερες αιτίες, όχι μόνο της Ελλάδος αλλά και της Ευρώπης», αλλά και στο πρόβλημα των προσφύγων, για το οποίο σημείωσε ότι «όπως εξελίσσονται τα πράγματα φαίνεται ότι είναι πιο μεγάλο απ΄ ό,τι μπορούμε να αντέξουμε».

Συνάντηση Τσίπρα με Βαρθολομαίο – Ιερώνυμο πριν την άφιξη Πάπα

Λίγο πριν φτάσει στη Λέσβο ο Πάπας ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

«Βλέπουμε την ανθρωπιά, αλλού ζει και αλλού πεθαίνει», είπε ο κ. Ιερώνυμος,

Από την πλευρά του ο κ. Βαρθολομαίος στάθηκε στην πρόταση για Νόμπελ σε κατοίκους ελληνικών νησιών λέγοντας: «Aκούστηκε ότι οι κάτοικοι των νησιών θα προταθούν για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Είναι άξιο και δίκαιο. Μακάρι να γίνει. Θα το ευχόμασταν με όλη μας την καρδιά».

O Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «την πρωτοβουλία αυτή είχε αναλάβει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έχει γίνει η πρόταση. Υπάρχει ένα ενδιαφέρον σε αυτήν την κατεύθυνση».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη των προκαθημένων τόνισε ότι «δίνεται ένα μήνυμα που ξεπερνάει τα ελληνικά σύνορα και τα ευρωπαϊκά σύνορα».

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για την Ελλάδα αλλά και για την ίδια την προσφυγική κρίση. Διότι η προσφυγική κρίση παραμένει. Στην Ελλάδα έχουμε γύρω στις 50.000 ανθρώπους που προσπαθούμε παρά τις δυσκολίες να τους δημιουργήσουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Και μην ξεχνάμε ότι στην άλλη πλευρά, στην Τουρκία, είναι κοντά στα δύο εκατομμύρια. Άρα το κρίσιμο είναι να δοθεί και ένα μήνυμα ειρήνης. Πρέπει να σταματήσει αυτός ο πόλεμος, να σκεφτούμε από πού φεύγουν αυτοί οι άνθρωποι να περάσουν όλον αυτόν τον Γολγοθά. Φεύγουν από τις εστίες τους», πρόσθεσε.

Οι σταθμοί της επίσκεψης

Το αεροπλάνο που μετέφερε τον Ποντίφικα αναχώρησε από το αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης στις 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδος) και προσγειώθηκε στη Μυτιλήνη λίγα λεπτά μετά τις 10, με τον Πάπα να αποβιβάζεται από το αεροσκάφος γύρω στις 10.15.

Τον υποδέχθηκαν ο Πρωθυπουργός – που έφτασε στις 9 στη Λέσβο- αλλά και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος που βρίσκονται από χθες στο νησί. Ακολούθησε η συνάντηση του Πάπα με τον Πρωθυπουργό και στη συνέχεια με τους άλλους δύο ιεράρχες.

Αυτήν την ώρα όλοι μαζί επισκέπτονται το κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Μόρια, όπου χαιρετούν και συνομιλούν με πρόσφυγες. Μετά τις ομιλίες και την υπογραφή κοινής διακήρυξης, θα γευματίσουν μαζί με πρόσφυγες.

Θα ακολουθήσει το μεσημέρι επιμνημόσυνη δέηση στο λιμάνι της Μυτιλήνης όπου ο Πάπας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος θα ρίξουν στη θάλασσα στεφάνια στη μνήμη των προσφύγων που χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, ενώ ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει η επίσκεψη είναι ότι στο νησί βρίσκονται πάνω από 500 δημοσιογράφοι και τεχνικοί από όλο τον κόσμο.

Για πρώτη φορά και με πρωτοβουλία του ίδιου του Πάπα, έσπασε το πρωτοκόλλο και οι τρεις προκαθήμενοι επιβιβάστηκαν στο ίδιο βαν για να πάνε από το αεροδρόμιο στη Μόρια, ενώ σε όλη τη διαδρομή πετούσε ελικόπτερο της αστυνομίας.