Ανακοινώθηκαν από το υπουργείο παιδείαςτα ποσοστάτων θέσεων που θα δοθούν εφέτοςστα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας,για τουςυποψηφίους που θα διαγωνιστούνμε το παλιό και μετο νέο σύστημα.

Σημειώνεται ότι οι περίπου 100.000 εφετινοί υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, θα διεκδικήσουν συνολικά 69.985 θέσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, δηλαδή 1.655 περισσότερες από πέρυσι (2.000 περισσότερες στα ΤΕΙ σε σχέση με πέρσι και 345 λιγότερες στα Πανεπιστήμια)Οι θέσεις αυτέςθα κατανεμηθουνως εξής:

Α) Απόφοιτοι/ες των δύο προηγούμενων ετών που θα καταθέσουν νέο μηχανογραφικόμε την παλιά τους βαθμολογία:

1) Το 10% του συνολικού αριθμού εισακτέων στις Σχολές, τα Τμήματα και τις εισαγωγικέςκατευθύνσεις των Τμημάτων των ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ μπορεί να διεκδικηθεί απόαπόφοιτους/ες ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Ομάδα Β΄ των δύο προηγούμενων σχολικών ετών,οι οποίοι/ες έχουν επιλέξει να καταθέσουν νέο μηχανογραφικό με την παλιά τουςβαθμολογία. Αυτό το ποσοστό κατανέμεται σε επιμέρους ποσοστά και πιο συγκεκριμένα60% για όσους/ες συμμετείχαν τελευταία φορά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις το 2015 και40% για όσους/ες συμμετείχαν τελευταία φορά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις το 2014.

2) Το 10% του συνολικού αριθμού εισακτέων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των ΑΣΤΕ,διεκδικείται από αποφοίτους ημερήσιων Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄ ήημερήσιων ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄ των δύο προηγούμενων ετών και κατανέμεται σε επιμέρουςποσοστά 60% και 40%, τα οποία αντιστοιχούν σε όσους/ες συμμετείχαν τελευταία φοράστις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ετών 2015 και 2014 αντίστοιχα.

Β) Φετινοί τελειόφοιτοι/ες μαθητές/τριες και απόφοιτοι/ες προηγούμενων ετών που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2016.Το υπόλοιπο 90% του συνολικού αριθμού εισακτέων, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό τωναποφοίτων των προηγούμενων ετών που θα διαγωνισθούν με το νέο σύστημα που ίσχυσετο σχολικό έτος 2014-15, ώστε να τους αποδοθεί ποσοστό θέσεων κατά προσέγγισηανάλογο με το ποσοστό τους σε σχέση με το σύνολο των υποψηφίων του σχολικού έτους2015-16, κατανέμεται ως εξής:

1) Το 20% του συνολικού αριθμού εισακτέων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των ΑΣΤΕ αποδίδεταιστους/στις υποψηφίους/ες που θα συμμετάσχουν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις τωνΕΠΑΛ. Από το παραπάνω ποσοστό οι υποψήφιοι/ες του παλαιού συστήματος εισαγωγής(ημερήσιο ΕΠΑΛ–Ομάδα Α΄) θα διεκδικήσουν το 13,8% και το υπόλοιπο αυτού θα τοδιεκδικήσουν οι υποψήφιοι/ες του νέου συστήματος ΕΠΑΛ.

2) Το 1% του συνολικού αριθμού εισακτέων των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των ΑΣΤΕ αποδίδεταιτους/στις υποψηφίους/ες που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις τωνεσπερινών ΕΠΑΛ-Ομάδα Α΄. Διευκρινίζεται ότι η Δ΄ τάξη Εσπερινού ΕΠΑΛ φέτος ακολουθείακόμα το παλαιό σύστημα, συνεπώς το ποσοστό αυτό δεν επιμερίζεται σε παλαιό και νέοσύστημα.

3) Οι υποψήφιοι/ες του παλαιού συστήματος ημερησίου ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Ομάδα Β΄ θαδιεκδικήσουν το 4% των θέσεων που αντιστοιχούν στις θέσεις των συμμετεχόντων τιςΠανελλαδικές Εξετάσεις των ημερήσιων Γενικών Λυκείων έτους 2016. Το υπόλοιπο αυτούθα το διεκδικήσουν οι υποψήφιοι του νέου συστήματος ημερησίου ΓΕΛ.

4) Οι υποψήφιοι που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των εσπερινώνΓενικών Λυκείων με το παλαιό και με το νέο σύστημα θα διεκδικήσουν ποσοστό θέσεων 1%καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων. Από το ανωτέρω ποσοστό οι υποψήφιοι τουπαλαιού συστήματος (εσπερινό ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Ομάδα Β΄) θα διεκδικήσουν το 0,3% και τουπόλοιπο αυτού θα το διεκδικήσουν οι υποψήφιοι του νέου συστήματος ΓΕΛ.