Χώρους συνεύρεσης συζύγων-συντρόφων με κρατούμενους στις φυλακές Γρεβενών εξήγγειλε ο Παρασκευόπουλος

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/03/2016 19:07 |
Χώρους συνεύρεσης συζύγων-συντρόφων με κρατούμενους στις φυλακές Γρεβενών εξήγγειλε ο Παρασκευόπουλος
Ο υπουργός ΔικαιοσύνηςΠηγή: Eurokinissi

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος εξήγγειλε σήμερα τη δημιουργία χώρου συναντήσεων συζύγων-συντρόφων με κρατουμένους ή κρατούμενες, σε κατάλληλο τμήμα των φυλακών Γρεβενών, ενώ παράλληλα εγκαινίασε το πρώτο στην Ελλάδα «Παιδικό επισκεπτήριο» στις ίδιες φυλακές.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο χώρος συνάντησης συζύγων-συντρόφων με κρατουμένους ή κρατούμενες στις φυλακές Γρεβενών θα είναι ο πρώτος παρόμοιος χώρος στις φυλακές της χώρας.

Η ύπαρξη χώρων συνεύρεσης συζυγικών-συντροφικών συναντήσεων μέσα στις φυλακές αποτελεί διεθνή πρακτική, αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης και προσθέτει ότι αυτό προβλέπεται και στο σχέδιο του νέου Σωφρονιστικού Κώδικα.
Ακόμα, ο κ. Παρασκευόπουλος εγκαινίασε στις φυλακές Γρεβενών το πρώτο στην Ελλάδα «Παιδικό επισκεπτήριο» και τόνισε:

«Το “Παιδικό επισκεπτήριο” υλοποιεί την πολιτική για φυλακές με ανθρώπινο πρόσωπο, με ειδικότερο σκοπό να μπορούν οι γονείς κρατούμενοι να περνούν χρόνο με τα μικρά παιδιά τους σε κατάλληλες συνθήκες. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η μείωση των αρνητικών συνεπειών της φυλάκισης και η ενδυνάμωση των οικογενειακών σχέσεων, με τελικό βέβαια σκοπό την υποβοήθηση της ομαλής επανένταξης του κρατουμένου στο κοινωνικό, επαγγελματικό και οικογενειακό περιβάλλον».

Το παιδικό επισκεπτήριο είναι ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος, με κατάλληλη επίπλωση και ζωγραφισμένους τοίχους, σαν παιδικό δωμάτιο, όπου οι κρατούμενοι γονείς θα μπορούν να συναντούν τα παιδιά τους. Τα παιδιά θα φτάνουν στο συγκεκριμένο αυτό χώρο χωρίς να μπαίνουν στο εσωτερικό της φυλακής.

Ακόμα, αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης, ότι τα μοντέρνα παιδικά έπιπλα είναι αντικείμενα δωρεάς, ενώ ο χώρος διακοσμήθηκε με ζωγραφιές από κρατούμενο, στον οποίο ο υπουργός Δικαιοσύνης απένειμε έπαινο και χρηματικό βραβείο.

Στο χώρο του παιδικού επισκεπτηρίου θα υπάρχει οπτική επιτήρηση από σωφρονιστικό υπάλληλο η οποία όμως «θα γίνεται με σχετική απόκρυψη», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ το έργο έγινε χωρίς πρόσθετη δημόσια δαπάνη, αλλά με τις προσπάθειες του προσωπικού της φυλακής και των κρατουμένων.
Επίσης, ετοιμάζεται αντίστοιχος χώρος στη φυλακή Γυναικών Θήβας, ενώ θα ακολουθήσουν και αλλού.

Εξάλλου, ο κ. Παρασκευόπουλος ενημερώθηκε για τη λειτουργία «ηλεκτρονικού επισκεπτηρίου» (μέσω skype), που λειτουργεί πιλοτικά με την παρουσία ψυχολόγων του καταστήματος, ενώ συνομίλησε με κρατουμένους και επισκέφθηκε το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, το συμβουλευτικό σταθμό του ΚΕΘΕΑ, καθώς και το νέο αναγνωστήριο των κρατουμένων

5
Ευαγγελία Μ.
20/03/2017 11:34
Κάτι τέτοιο δεν πρέπει ποτένα γίνει. Ούτε το σεξ είναι ανάγκη. Ούτε το σεξ κρατάει ανδρόγυνο, μα η γάπη, ο σεβασμός, και οι κοινοί στόχοι. Ούτε φυσικά κάνοντας σεξ αυτοί που έκαναν μαντάρα την ζωή τους με τα εγκλήματα, θα μάθουν ποτέ την εγκράτεια για να μετανοήσουν και να αλλάουν ζωή. όχι μόνο δεν τους χρειάζεται η συνουσία, αλλά θα είναι και ιδιαίτερο εμπόδιο στον σωφρονισμό τους.
tsalaperdas
29/03/2016 01:48
na kai kati proodeftiko...alla prepei safos na yparxoun ta preponta kritiria gia tous kratoumenous...oxi se varypoinites me asyghorites praxeis...px fonous!
Ευαγγελία Μ.
20/03/2017 11:31
ΑΥΤΟ είναι πρόοδος νομιζεις????? Τι άλλη ανωμαλία θ'ακούσουμε???!!!!
Mboosh
28/03/2016 20:17
Δεν αμφιβάλλω ότι το μέτρο αυτό σε ορισμένες, μεμονωμένες, περιπτ?σεις θα βοηθήσει τους κρατούμενους να επανενταχθούν. Όμως το μέτρο αυτό είναι προνόμιο και όχι δικαίωμα άρα σε κάθε περίπτωση θα πρέπει και η συμπεριφορά του κρατούμενου να είναι η αρμόζουσα. Θα γίνει ανάλυση κινδύνου για τον κάθε κρατούμενο-η; Θα αποκλειστούν όσοι κρατούμενοι παρουσιάζουν υψηλό ρίσκο δραπέτευσης, μεταδιδομένων νοσημάτων, εισαγωγής στην φυλακή ναρκωτικών και διαφόρων άλλων αντικειμένων, όσοι υπάρχει η υποψία ότι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τον σύζυγο/σύντροφο/τέκνα σε εκληματικές πράξεις και λοιπές παραβιάσεις του Ποινικού Κώδικα εκτός των φυλακών κτλ; Ο αντίστοιχος χρόνος του επισκεπτηρίου θα αυξομειώνεται κατάλληλα ύστερα από εισήγηση των ψυχολόγων για όσους τελικά θα επιτραπεί το προνόμιο αυτό;
Ευαγγελία Μ.
20/03/2017 11:30
Σε τίποτε δεν <<βοηθάει>>. Αφενός το σεξ ΔΕΝ είναι ανάγκη, και αφετέρου τους ταϊζουμε, τους κοιμίζουμε. Άμα συνουσιάζονται κι'όλας, τί διαφορά θα έχει απο την εκτ΄ςο φυλακής τεμπέλικη και εις βάρος των άλλων ζωή που κάνανε???