Από τα μεσάνυχτα έχει μπει σε εφαρμογή η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ΕΕ και Τουρκία για τις προσφυγικές ροές στο Αιγαίο, στο πλαίσιο της οποίας μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα πρόσφυγες και μετανάστες που ήδη βρίσκονται στα νησιά.

Έτσι, στο χώρο υποδοχής του Ελληνικού οδηγούνται άμεσα από το πρωί της Κυριακής οι πρόσφυγες που έφτασαν με βάση το νέο σχεδιασμό στο λιμάνι της Ελευσίνας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργο Κυρίτση, ο συνολικός αριθμός προσφύγων στην Ελλάδα έφτασε το πρωί της Κυριακής τους 48.141. Η συμφωνία με την Τουρκία, που τέθηκε ήδη σε ισχύ, προβλέπει την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα από σήμερα, επομένως όσοι βρίσκονται ήδη σε ελληνικό έδαφος, παραμένουν εδώ.

Ειδικότερα, έφτασε το πρωί προερχόμενο από τη Χίο το πλοίο Terra Jet, που μετέφερε συνολικά 1.169 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι επιβιβάστηκαν άμεσα σε λεωφορεία και έφυγαν για το Ελληνικό.

Άλλα δύο πλοία αναμένεται να καταπλεύσουν το βράδυ της Κυριακής στο λιμάνι της Ελευσίνας, με τουλάχιστον 2.000 μετανάστες και πρόσφυγες από δύο νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Συγκεκριμένα το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μεταφέρει 1.453 άτομα από τη Μυτιλήνη, ενώ το «Blue Star Patmos» 635 από τη Χίο.

Αρχικά το «Ελευθέριος Βενιζέλος», που είναι ένα από τα ναυλωμένα πλοία από το υπουργείο Ναυτιλίας, είχε προγραμματίσει το δρομολόγιό του για το λιμάνι της Καβάλας. Ωστόσο, υπήρξε αλλαγή του σχεδιασμού και μέσα στην ημέρα αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Ελευσίνας.

Μόλις αποβιβαστούν, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αναμένεται να οδηγηθούν με πούλμαν σε κέντρα προσωρινής φιλοξενίας στην Αττική και στην ευρύτερη περιφέρεια.

Στο μεταξύ, 300 μετανάστες και πρόσφυγες παρέλαβε από το λιμάνι της Χίου το επιβατηγό οχηματαγωγό «Νήσος Μύκονος» που έχει καταπλεύσει ήδη στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Το πλοίο, αφού παραλάβει μετανάστες και πρόσφυγες και από τη Μυτιλήνη, θα αναχωρήσει για το λιμάνι της Καβάλας.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από το Λιμενικό, στο λιμάνι του Πειραιά φιλοξενούνται προσωρινά 4.458 άτομα στους τέσσερις επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, μιλώντας στο Mega είπε πως από χθες, Σάββατο, μέχρι το πρωί της Κυριακής είχαν φτάσει σε ελληνικό έδαφος 875 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ ο συνολικός αριθμός τους είχε ξεπεράσει του 48.140.

Στην ίδια εκπομπή η συντονίστρια της οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου» στην Ειδομένη, Κορίνα Κάνιστρα, δήλωσε πως πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί προσφύγων.