Τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελλάδα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση δυστυχίας παγκοσμίως. Νέα έκθεση του Πανεπιστημίου Columbia με τις πιο ευτυχισμένες χώρες κατατάσσουν τη χώρα μας στην 99η θέση σε σύνολο 157 χωρών, με πρώτη τη Δανία και τελευταίες τη Συρία και το Μπουρούντι.

Την Κυριακή 20 Μαρτίου θα εορταστεί σε όλο τον κόσμο η Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας. Το 2012 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, μετά από πρόταση του κράτους του Μπουτάν, το οποίο εδώ και δεκαετίες έχει καθιερώσει την ετήσια μέτρηση του συνολικού ποσοστού ευτυχίας του λαού του, καθιέρωσε την Ημέρα Ευτυχίας διεθνώς.

Με αφορμή την 20η Μαρτίου, τα μέλη της ομάδας επικούρειας φιλοσοφίας «Κήπος Αθηνών», με την υποστήριξη του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ και των δήμων Αθηναίων και Παλλήνης, ενώνουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου το ανθρώπινο δικαίωμα της ευτυχίας να αναγνωριστεί και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως τονίζει το μέλος της ομάδας «Κήπος Αθηνών», επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, Χρήστος Γιαπιτζάκης, το δικαίωμα της ευτυχίας δε συμπεριλαμβάνεται στον Χάρτη των Βασικών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Κι αυτό έχει ως συνέπεια οι ευρωπαϊκές πολιτικές να στοχεύουν στην ευημερία των οικονομικών μεγεθών, αγνοώντας τη δυστυχία των ανθρώπων», τόνισε σε σημερινή συνέντευξη τύπου.

Το 2014 Έλληνες πολίτες συνέταξαν τη «Διακήρυξη του δικαιώματος της ευδαιμονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» («Διακήρυξη της Παλλήνης») και μέσα από την ενημερωτική ιστοσελίδα www.eudaimonia.eu καλούν τον κόσμο να την υπογράψει, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η συλλογή υπογραφών έχει ήδη ξεκινήσει ενώ το κείμενο της Διακήρυξης είναι μεταφρασμένο σε 15 ευρωπαϊκές γλώσσες.

«Τα κράτη θα πρέπει να μην κυνηγούν την ευημερία των αριθμών αλλά την ευημερία των ανθρώπων», σχολίασε στην εκδήλωση ο δήμαρχος Παλλήνης, Αθανάσιος Ζούτσος.

Το παράδειγμα του Μπουτάν

Έχει έκταση όσο περίπου η Ελβετία. Ο πληθυσμός του δεν ξεπερνά τους 800.000 κατοίκους. Κι όμως το κράτος του Μπουτάν είναι μία από τις χώρες με τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο.

Άλλωστε, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας – Μπουτάν, Ρόμολο Γκαντόλφο, η φιλοσοφία που εδώ και δεκαετίες ακολουθείται στο κράτος αυτό, όπως άλλωστε είχε δηλώσει και ο βασιλιάς του τη δεκαετία του ’80, είναι πως «η ακαθάριστη εθνική ευτυχία είναι πιο σημαντική από το ακαθάριστο εθνικό προϊόν». «Είναι πάντως πολύ σημαντικό μία ιδέα που ξεκίνησε από ένα πολύ μικρό και άγνωστο κράτος να έχει γίνει σήμερα παγκόσμιο κίνημα, δίνοντας κίνητρο στις χώρες να δουν τη συλλογική και ατομική ευτυχία των πολιτών», δήλωσε ο κ Γκαντόλφο.

Μαζί με το Εκουαδόρ, τη Σκωτία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Βενεζουέλα, το Μπουτάν έχει ορίσει υπουργούς Ευτυχίας επιφορτισμένους με την προώθησή της ως στόχο πολιτικής.