O Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επισκέφτηκε τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά

Εκκληση Ιερώνυμου στους Ευρωπαίους: «Μην υψώνετε τείχη στα σύνορά σας»

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/03/2016 17:10 |
Εκκληση Ιερώνυμου στους Ευρωπαίους: «Μην υψώνετε τείχη στα σύνορά σας»
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στους πρόσφυγες του Πειραιά (Φωτό: Εurokinissi)

Έκκληση στους Ευρωπαίους να δείξουν ανθρωπιά και να μην υψώνουν τείχη στα σύνορά τους απηύθυνε το μεσημέρι της Κυριακής από τον Πειραιά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά τη συμβολική επίσκεψή του στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο λιμάνι. 

Ο Αρχιεπίσκοπος που συνοδευόταν από τον πρωτοσύγκελλο της Αρχιεπισκοπής Αρχιμανδρίτη Συμεών Βολιώτη, και τον Γενικό Διευθυντή του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή» Κωνσταντίνο Δήμτσα, επισκέφτηκε τους χώρους όπου μένουν οι πρόσφυγες, συζήτησε μαζί τους και στην συνέχεια τους προσέφερε το μεσημεριανό γεύμα αγάπης που ετοίμασε η «Αποστολή».

Σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος έστειλε μήνυμα στους ηγέτες της Ευρώπης, τονίζοντας: «Η χώρα μας, έναν χρόνο πριν έφτασε στο χείλος της οικονομικής χρεοκοπίας. Τον τελευταίο καιρό, όμως, η Ελλάδα, βιώνει μία χειρότερη χρεοκοπία. Την χρεοκοπία του ευρωπαϊκού πνεύματος. Γιατί χειρότερη από την οικονομική είναι η απόλυτη χρεοκοπία της ανθρωπιάς, των αρχών της Ευρώπης, της αλληλεγγύης απέναντι στον πρόσφυγα που υποφέρει. Είναι χρεοκοπία του πολιτισμένου Ευρωπαίου, να υψώνει τείχη στα σύνορά του. Να αφήνει γυναίκες και παιδιά αβοήθητα να σβήνουν, περπατώντας τον δρόμο της προσφυγιάς. Είναι προδοσία του χριστιανικού πνεύματος η σημερινή στάση ορισμένων Ευρωπαίων. Λύσεις υπάρχουν αρκεί να θέλουμε να τις δούμε. Η Ευρώπη πρέπει να δείξει τις αρχές της γιατί αλλιώς δεν θα είναι η Ευρώπη που ξέρουμε αλλά η Ευρώπη έτσι όπως κατάντησε. Η Ευρώπη της εκμετάλλευσης».

Ο κ.Ιερώνυμος χαρακτήρισε συγκλονιστική την αλληλεγγύη που επιδεικνύει ο ελληνικός λαός στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Και απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους πολίτες αναφέροντας: «Δείξτε την ανθρωπιά σας, μην υψώνετε τείχη στα σύνορά σας. Αυτοί οι άνθρωποι είναι εικόνες Χριστού. Θυμηθείτε τους πατεράδες και τις μανάδες σας που, στην πρόσφατη ιστορία αυτής της ηπείρου, αναζήτησαν καταφύγιο για να γλιτώσουν από τη λαίλαπα του πολέμου». Συμπλήρωσε απευθυνόμενος στους ηγέτες της Ευρώπης: «Μην ξεχνάτε το σημερινό μήνυμα του Ευαγγελίου που ακούστηκε σε όλες τις Εκκλησίες «Ἐπείνασα γαρ, και ἐδώκατέ μοι φαγεῖν, ἐδίψησα, καὶ ἐποτίσατέ με, ξένος ἤμην, καὶ συνηγάγετέ με, γυμνός, καὶ περιεβάλετέ με, ἠσθένησα, καὶ ἐπεσκέψασθέ με, εν φυλακῇ ἤμην, καὶ ἤλθετε πρός με. Αμήν λέγω ὑμῖν, ἐφ᾿ ὅσον ἐποιήσατε ἑνὶ τούτων τῶν ἀδελφῶν μου τῶν ἐλαχίστων, ἐμοὶ ἐποιήσατε». Για την Ευρώπη η χειρότερη χρεοκοπία θα είναι η πνευματική και ηθική της χρεοκοπία».

Ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε ακόμη για τις προσπάθειες της Εκκλησίας και των Ιερών Μητροπόλεων και διαβεβαίωσε τον δήμαρχο Πειραιά ότι η «Αποστολή» θα στηρίξει την προσπάθεια του Δήμου όπως πράττει από την πρώτη στιγμή στις περισσότερες περιοχές της χώρας, προσφέροντας, σε συνεργασία με τον IOCC (International Orthodox Christian Charities) γεύματα αγάπης, τρόφιμα, είδη προσωπικής υγιεινής και ιατρικές υπηρεσίες.

10
geo
14/03/2016 23:07
Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας αυτα τα δυο άρθρα : διαβαστε και γράψτε ελεύθερα την σκέψη σας. Πάντως ο Δουκας της Βαυαρίας δεν ξέρω αν ζήτησε και πήρε απόδειξη σπο τον Ιερωνυμο για τις 385'000.-€ Εύχομαι αυτα τα λεφτά να πανε σωστά γι αυτούς που έχουν ανάγκη, ελληνες στο χείλος του γκρεμού η ξεριζωμενους πρόσφυγες. « Το ποσό που συγκεντρώθηκε ήταν 385.000 ευρώ, χρήματα που φθάνουν με δόσεις στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών με τη μεσολάβηση της Ιεράς Μητρόπολης Γερμανίας και του πατέρα Απόστολου Μαλαμμούση, που συντονίζει τη διαδικασία από το Μόναχο. » http://www.zougla.gr/kosmos/article/doukas-tis-vavarias-enas-apogonos-tou-o8ona-sto-plevro-ton-elinon http://www.tanea.gr/news/greece/article/5314418/h-ellada-dierxetai-diplh-krish-eipe-o-arxiepiskopos-ierwnymos-gia-to-prosfygiko/
ΓΙΑΝΝΗΣ 48
07/03/2016 16:18
ΤΑ ΜΥΝΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΧΑΛΕΠΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΝΥΕΙ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΣΟ ΠΟΤΕ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΒΑΛΣΑΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΟΝΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΕΘΝΟΥΣ, ΦΥΛΩΝ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΩΝ,ΓΙΑΤΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΤΑΥΡΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΡΩΠΟΥΣ.ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΠΙΣΤΗ ΑΛΛΑ Η ΠΙΣΤΗΣ ΜΑΣ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΑ ΕΡΓΑ.<<Διότι καθώς το σώμα χωρίς πνεύματος είναι νεκρόν, ούτω και η πίστις χωρίς των έργων είναι νεκρά.>>(ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΙΑΚΩΒΟΥ 2:26)
giorgos
10/03/2016 05:29
ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΛΕΣ ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ..ΟΜΩΣ ΕΙΔΙΚΑ Ο ΑΡΧΙΜΑΝΔΙΡ=ΤΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΟΡΑΕΙ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ,ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΔΙΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ,ΓΙΑΤΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΟΡΑ.. ΤΑ ΡΑΣΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΠΑ,ΟΜΩΣ ΟΤΑΝ ΦΟΡΑΣ ΡΑΣΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΟΡΑΕΙ ΣΤΑΥΡΟ Ο ΠΑΠΑΣ??. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΑΞΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ,ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΣΕΙΣ..
john from sydney
07/03/2016 03:18
Πολλοί από εμάς, αν και τα χαρτιά μας γράφουν "χριστιανός ορθόδοξος", δεν θεωρούμε τον εαυτόν μας "καλόν" χριστιανό, γιατί ίσως να έχουμε κάποιες αμφιβολίες για τις γραφές, την ελλειψη επιστημονικής εξήγησης πολλών θέσεων της θρησκείας κ.ο.κ. Αλλοι τα έχουν βάλλει με τον κλήρο και τους ιερωμένους, προβάλλοντας συνεχώς τα άσχημα παραδείγματα από το σύνολο του κλήρου, που αν και αληθεύουν δεν παύουν να ανήκουν στην κατηγορία της γενίκευσης, που πρέπει σαν λογικοί άνθρωποι να αποφεύγουμε. Σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος, ανέβηκε πολυ στην κρίση μου σαν κληρικός και σαν άνθρωπος! Ορθωσε το αναστημά του, κοίταξε στα μάτια τους υποκριτές/ηγέτες μερικών χριστιανικών χωρών της Ευρώπης και ονόμασε τα "σύκα, σύκα" και γιαυτό τον ασπάζομαι και τον συγχαίρω. Δεν φθάνει να βάζει κάποιος τα καλά του ρούχα, να πηγαίνει την Κυριακή στην εκκλησία, να κοψομεσιάζεται μπροστά στις εικόνες, να κάνει τον σταυρό του συνέχεια και όταν τελειώνει, να φεύγει και να ξεμπερδεύει με τον Θεό και τούτη τη φορά. Το μεταναστευτικό πρόβλημα δεν είναι των προσφύγων, ούτε της Ελλάδας, ανήκει αλλού...Μερικοί λένε πως με τη κρίση χάσαμε και την αξιοπρεπειά μας σαν έλληνες, αλλά αν φερθούμε όμορφα σε τούτη την κρίση, θα τους αποδείξουμε πως βιάστηκαν να βγάλλουν αυτό το συμπέρασμα. Γιατί όπως είπε και ο κ. Ιερώνυμος, η ηθική χρεοκοπία είναι χειρότερη από την οικονομική. Η δεύτερη κουμαντάρεται (έτσι πάντα γίνεται), η πρώτη δεν ξεπλένεται με τίποτε. Αυτά μας διδάσκει η ιστορία.
Αντικειμενικός
07/03/2016 01:23
Με ευχολόγια και ψίχουλα φιλανθρωπίας μπροστά στις κάμερες δεν γίνεται δουλειά. Μήπως να αξιοποιούσατε την αμύθητη περιουσία της εκκλησίας για την υποδοχή των προσφύγων;
Και λιγοτερο υποκριτης
10/03/2016 15:56
Δώσε από τα δικά σου κανε έργο και άσε τι κάνουν οι άλλοι...
Ελληναμερικάνος
06/03/2016 19:14
Το είπε και ο Πάπας της Ρώμης στο Μεξικό, και αντέγραψε ο Ιερώνυμος. Όμως, βλέπω τείχους σε κάθε μοναστήρι και κλειστές πόρτες σε εκκλησιαστικά γραφεία, αυτά πότε θα γκρεμιστούν;
κασσανδρα
06/03/2016 18:33
Φιλομουσουλμανος ο παπας και αντιευρωπαιος σαν τον γεναδειο σχολαριο που παρεδωσε την πολη στους οθωμανους..
a.kellidis
06/03/2016 18:22
Η «ανθρωπιά» γέννημα της αυθ΄ υπαρξιακής αναγκαιότητας αποτελεί θεμέλιο συνύπαρξης ανθρώπινων κοινωνιών. Η σημερινή, πρωτοφανή, μετακίνηση μαζών πάνω στον πλανήτη από χώρα σε χώρα κι από Ήπειρο σε Ήπειρο, χωρίς να γνωρίζει σύνορα,. που είναι απόρροια σύγκρουσης διαπλεκομένων συμφερόντων, δημιουργεί «τυφλή αναγκαιότητα» που οδηγεί στην απανθρωπιά και τον κανιβαλισμό.
06/03/2016 17:43
Οι συριζαιοι κανα και το προσφυγικο ελληνοευρωπαικο προβλημα ..χαχα το παπαδαριο νομιζει οτι θα την γλυτωσει την εθνικοπιοιση της περιουσιας του με τετιου ειδους εκδουλευσεις..