Μόνο το Μάρτιο αναμένεται να φθάσουν στην Ελλάδα 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ανέφερε ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και του Ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ», στην Αθήνα.

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισεότι οι μονομερείς κινήσεις χωρών που κλείνουν τα σύνορά τους, όπως οι χώρες που ανήκουν στην ομάδα του Βίσεγκραντ, ή η ΠΓΔΜ, οδηγούν στο λαϊκισμό και την ξενοφοβία.«Όταν κλείνουν τα σύνορα, συχνά κλείνει και το μυαλό πολλών» επεσήμανε ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι τέτοιες μονομερείς προσεγγίσεις υπονομεύουν τη δημοκρατία αλλά και συνολικά το ευρωπαϊκό εγχείρημα.«Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, καθώς η Ευρώπη είναι στο πλευρό της» δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση.

Ο κ. Αβραμόπουλος σχολίασε ότι το ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών «βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση και στο ίδιο πνεύμα που θα κινηθεί τη Δευτέρα και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ». Η Σύνοδος αυτή είναι «εξαιρετικά σημαντική και καθοριστική για τους μήνες που έρχονται» παρατήρησε ο Ευρωπαίος επίτροπος.Ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση ή κίνδυνος για καμία χώρα μέλος της Σένγκεν να εκδιωχτεί».

Στο μεταξύ, δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία με 1.018 μετανάστες και πρόσφυγες κατέπλευσαν το βράδυ του Σαββάτου στο λιμάνι του Πειραιά. Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάνδη» κατέπλευσε λίγο μετά τις 10 το βράδυ, μεταφέροντας 325 άτομα από τη Μυτιλήνη και 276 από τη Χίο και το επιβατηγό οχηματαγωγό «Εξπρές Πήγασος» σχεδόν μία ώρα αργότερα με 417 άτομα. Μάλιστα, την Κυριακή το βράδυ αναμένεται στο λιμάνι νακαταπλεύσει το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος» χωρίς να έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής πόσους μετανάστες και πρόσφυγες θα μεταφέρει από Χίο, Μυτιλήνη και Σάμο.

Πάντως, περίπου5.245 μετανάστες και πρόσφυγες είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά από τα νησιά του βορείου Αιγαίου.Ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που παραμένει εγκλωβισμένος στη Λέσβο αν και έχει πιστοποιηθεί, ανέρχεται σε 3.550.Στη Χίο μέχρι το πρωί της Κυριακής πιστοποιήθηκαν 389 πρόσφυγες. Στο νησί έτοιμοι να αναχωρήσουν βρίσκονται αυτή τη στιγμή 1.422 άτομα.Τέλος, στη Σάμο το τελευταίο 24ωρο δεν πιστοποιήθηκε κανείς νεοεισερχόμενος πρόσφυγας, ενώ στο νησί βρίσκονται μόλις 273 άτομα έτοιμα να αναχωρήσουν.

Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή της πουδημοσιεύθηκε το Σάββατο, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι η «Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει άμεσα την υπόσχεσή της και να προσφέρει καταλύματα σε 50.000 πρόσφυγες, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βοηθήσει την Αθήνα να πετύχει αυτό το στόχο».

Η Αυστρία, ένα από τα τελευταία περάσματα προς τη Γερμανία για εκατοντάδες χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών, επέβαλε πρόσφατα συνοριακούς περιορισμούς, πυροδοτώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Ευρώπη και προκαλώντας τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα.

«Αρχικά η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε διαμορφώσει χώρους καταλυμάτων για 50.000 πρόσφυγες μέχρι το τέλος του 2015» δήλωσε η Μέρκελ στη γερμανική εφημερίδα ταμπλόιντ Bild am Sonntag.«Η εκκρεμότητα αυτή, πρέπει να επιλυθεί τώρα με ταχύτητα φωτός, καθώς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθεί την αξιοπρεπή τους διαβίωση» τόνισε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, υπό την πίεση που δέχεται για να μειωθεί ο αριθμός των προσφυγικών ροών προς τη χώρα της, μετά την είσοδο άνω του ενός εκατ μεταναστών στη Γερμανία την προηγούμενη χρονιά, δηλώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να δεχτεί μεγαλύτερη βοήθεια από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Γνωρίζω από τις συνομιλίες μου με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ότι θέλει να το κάνει αυτό, αλλά χρειάζεται τη βοήθειά μας. Γι αυτό η ΕΕ πρέπει και θα υποστηρίξει την Ελλάδα σε πνεύμα αλληλεγγύης» κατέληξε η καγκελάριος, προσθέτοντας ότι η Αυστρία και οι χώρες των Βαλκανίων πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την αλλαγή αυτή της κατάστασης στην Ελλάδα, μετά τη μονομερή απόφασή τους, να επιβάλλουν συνοριακούς ελέγχους.

Ο Τσίπρας έχει κατηγορήσει την Αυστρία και τις βαλκανικές χώρες ότι “καταστρέφουν την Ευρώπη,” με την επιβολή συνοριακών περιορισμών προκειμένου να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών που κατευθύνονται βορείως της Ελλάδας.Από την άλλη μεριά, ο Βαυαρός σύμμαχος της Μέρκελ, Χορστ Σίχοφερ, υποστηρίζει ότι «η επιβολή συνοριακών ελέγχων από την Αυστρία, αλλά και άλλες χώρες ήταν προς το καλό της Γερμανίας αφού μείωσε τον αριθμό αφίξεων προς το έδαφος της. Πρόκειται για σημείο καμπής στην προσφυγική πολιτική, εξαιτίας της απομόνωσης μεγάλων τμημάτων στη διαδρομή των Βαλκανίων», δήλωσε ο Σίχοφερ, στο περιοδικό Der Spiegel.