Μάχη με τις αντοχές τους δίνουν οι αγρότες που παραμένουν στα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα. Στη Θεσσαλία, οι παραγωγοί που συντάσσονται με το μπλόκο της Νίκαιας προχώρησαν χθες σε μια ακόμη κίνηση κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων με αποκλεισμούς εφοριών σε θεσσαλικές πόλεις.

Την ίδια ώρα, εκείνοι που έχουν ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και βρίσκονται στην αναμονή για να οριστεί ραντεβού προχωρούν σε πολύωρους αποκλεισμούς οδικών αξόνων, προκαλώντας μεγάλη ταλαιπωρία στους ταξιδιώτες.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση στον κόμβο του Μπράλου προχθές το βράδυ, όταν ξαφνικά η Αστυνομία άφησε τα αυτοκίνητα να φτάσουν έως το σημείο του αποκλεισμού, ενώ νωρίτερα γινόταν εκτροπή της κυκλοφορίας από άλλο σημείο. Οι αγρότες υποχρεώθηκαν έτσι να ανοίξουν τον κόμβο, που απέκλεισαν και πάλι χθες το απόγευμα, κόβοντας για μια ακόμη φορά την Ελλάδα στα δύο.

Παρά την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, όμως, οι τρεις γραμμές στις τάξεις των μπλόκων είναι πλέον διαμορφωμένη: από τη μια πλευρά είναι οι «σκληροί» των 68 μπλόκων που συντάσσονται με τη Νίκαια και ζητούν να αποσυρθεί η κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό και τη φορολόγηση των αγροτών και να αποτελέσει η δική τους πρόταση πέντε σημείων βάση για τον διάλογο, τη δεύτερη «τάση» εκφράζουν οι αγρότες από τα Τέμπη που έχουν καταθέσει πλαίσιο διαλόγου με την κυβέρνηση και η τρίτη εκφράζεται από τους αγρότες που κατέθεσαν υπόμνημα στο Μαξίμου και αναμένουν τον ορισμό ραντεβού με τον Πρωθυπουργό.

Οι τελευταίοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους θέλοντας, όπως λένε, να δείξουν στην κυβέρνηση ότι είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω. Στον αντίποδα, όμως, άλλοι συνάδελφοί τους τους κατηγορούν ως «λαγούς» που κλιμακώνουν «για τα μάτια» και με μοναδικό σκοπό, αφού συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό, να αποχωρήσουν.

ΠΡΟΠΗΛΑΚΙΣΜΟΙ. Ωστόσο, οι εστίες έντασης με πρωταγωνιστές αγρότες δημιουργούνται καθημερινά. Χθες, αγρότες από το Μεσολόγγι εισέβαλαν στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ και έριξαν στον δρόμο την πινακίδα του κόμματος.

Είχε προηγηθεί αίτημα των αγροτών να παραδώσουν υπόμνημα και τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τούς ζήτησαν να το παραλάβουν στην είσοδο της πολυκατοικίας, χωρίς να τους επιτρέψουν να ανέβουν στα γραφεία. «Δεν μπορεί να ζητά διάλογο ο ΣΥΡΙΖΑ με κλειστές πόρτες και δεν δεχόμαστε να μας χαρακτηρίζει ακροδεξιά στοιχεία» δήλωσε στη συνέχεια το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Κεφαλόβρυσου Σπύρος Κεραμισάνος (στο ΑΠΕ). Αλλοι αγρότες προπηλάκισαν στην Πέλλα συνεργάτη τοπικού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε η δήλωση του υφυπουργού Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη, ο οποίος είπε ότι ο Πρωθυπουργός «εξαπάτησε» τους αγρότες όπως είχαν κάνει και οι προκάτοχοί τους Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Παπανδρέου.

Ο ίδιος όμως, όταν αυτές οι δηλώσεις μεταδόθηκαν από το Mega, έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν εννοούσε ότι ο Πρωθυπουργός εξαπάτησε τους αγρότες. Ο κ. Σγουρίδης πάντως χθες το βράδυ τελούσε υπό παραίτηση. Σημειώνεται ότι είχε ρίξει λάδι στη φωτιά των αγροτικών κινητοποιήσεων με τη δήλωσή του ότι «οι αγρότες δεν ξέρουν τι ζητάνε».

ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ. Εστία έντασης όμως έχει δημιουργηθεί και στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, με τους βούλγαρους οδηγούς φορτηγών να έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμό των εισόδων προς την Ελλάδα, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στην ταλαιπωρία που έχουν υποστεί από τα αγροτικά μπλόκα στον Προμαχώνα. Πάνω από 2.000 φορτηγά και νταλίκες με εμπορεύματα ήταν ακινητοποιημένα χθες επί βουλγαρικού εδάφους με προορισμό την Ελλάδα. Εκτός από τον Προμαχώνα αποκλεισμένοι είναι και οι συνοριακοί σταθμοί του Ορμενίου και της Εξοχής στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Οι αγρότες από την Κρήτη, πάντως, έχουν προγραμματίσει για σήμερα σύσκεψη στο Ηράκλειο προκειμένου να αποφασίσουν πώς θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις τους στη λογική της κλιμάκωσης.