Μπλόκο στο μέτωπο που επιχειρεί να στήσει η ομάδα των τεσσάρων της Βίσεγκραντ (V4) για το προσφυγικό και την πρότασή της για κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής, όπου θα κυριαρχήσει το θέμα διαχείρισης των προσφυγικών ροών, βρίσκεται σε εξέλιξη μία διελκυστίνδα μεταξύ των σκληρών της Ε.Ε. και εκείνων οι οποίοι επιδιώκουν να βρεθεί μία κοινή λύση προς όφελος όλων των χωρών.

Η αντιευρωπαϊκή ομάδα της V4 – Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία και Σλοβακία – συνεδρίασε την Τρίτη στην Πράγα με τις κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας, σε μία προσπάθεια να ενεργοποίησε τον αποκλεισμό των ελληνικών συνόρων.

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να αναστρέψει το κλίμα που διαμορφώνεται. Πέραν της επιτάχυνσης των διαδικασιών για να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις για τα hot spots, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει την Τετάρτη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη θα συμμετάσχει σε μίνι σύνοδο την οποία οργανώνουν η Γερμανία και η Γαλλία.

«Δεν είμαι οπαδός των κλεισιμάτων των συνόρων», δήλωσε πάντως από τις Βρυξέλλες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας σε μία κοινή συνεδρίαση ευρωβουλευτών και βουλευτών από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Απαντώντας σε σχετική με το προσφυγικό ερώτηση που του απηύθυνε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάκης Μπαλαούρας ο πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν πάρει στο θέμα αυτό «τον κακό δρόμο».

«Ο υποτιθέμενος αποκλεισμός από τη Σένγκεν δεν είναι λύση. Σε όλους αυτούς που μιλάνε για αποκλεισμό της Ελλάδας από την Σένγκεν, πιστεύοντας ότι αυτό θα ήταν η λύση στην μεταναστευτική κρίση, λέω: Όχι, δεν είναι», δήλωσε χαρακτηριστικά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ κατά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον έλληνα πρωθυπουργό. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Σένγκεν δεν λύνει κανένα από τα προβλήματά μας. Δεν βάζει τέλος στον πόλεμο στη Συρία» πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι στην Ευρώπη κυριαρχούν δύο αντιλήψεις για το μέλλον της, μια φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση (στην οποία ανήκει και η Ελλάδα) και μια αντιευρωπαϊκή προσέγγιση, που θεωρεί ότι τα προβλήματα μπορεί να τα λύνει ο καθένας μόνος του, κάνοντας λόγο για μια σειρά από χώρες που δεν διστάζουν το τελευταίο διάστημα να επιτίθενται και εναντίον της χώρας μας, προτείνοντας κλείσιμο συνόρων και τείχη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. «Πιστεύουμε ότι αυτή η αντιμετώπιση θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για το δυσανάλογο βάρος που έχει επωμιστεί η Ελλάδα μέχρι σήμερα και το οποίο αντιμετωπίζει με ανθρωπισμό και μεγάλο κόστος, σεβόμενη τις ευρωπαϊκές αρχές και αναδεικνύοντας τις αξίες μας.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, συμφώνησαν με τον Ντόναλντ Τουσκ ότι είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί η πρόοδος της εφαρμογής του συνόλου των αποφάσεων που έχουν ληφθεί και αφορούν κάθε στάδιο της διαχείρισης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

Μεταξύ αυτών συζήτησαν και για τη δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στην περιοχή, με κεντρικό σκοπό την υποβοήθηση των τουρκικών αρχών στον εντοπισμό των διακινητών στις ακτές της Τουρκίας και τα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Κοινοτικές πηγές έλεγαν πάντως ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει η ιδέα της V4 και των συνοδοιπόρων της για κλείσιμο των βόρειων συνόρων. Οχι μόνο επειδή η απόφαση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο σώζει τα προσχήματα, ότι η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης θα είναι πιο αποτελεσματική.

Αλλά και επειδή η Γερμανία έχει πάρει πλέον ξεκάθαρη θέση. Αυτή αποτυπώθηκε και στην παρέμβαση των Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ότι η έξωση χωρών από τη Σένγκεν είναι «ψευδολύση», αλλά και στη δυσφορία που φέρεται να έχει εκφράσει το Βερολίνο και στην ΠΓΔΜ και στις χώρες της V4.

Στο μεταξύ, μετά την απειλή, που διατύπωσε στα «ΝΕΑ» ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, για κλείσιμο των βορείων συνόρων της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ ώστε να αποτραπούν οι προσφυγικές ροές, ήρθε την Τρίτη ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, να επιχειρήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Καθαρό κυνισμό χαρακτήρισε συγκεκριμένα τις αποφάσεις της V4. Σε δηλώσεις του ο καγκελάριος Φάιμαν, τις οποίες δημοσίευσε η αυστριακή εφημερίδα «Κρόνεν Τσάιτουνγκ», τονίζει πως δεν είναι δυνατόν οι χώρες αυτές να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, να μπλοκάρουν με τη στάση τους τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων και να καθυστερούν τα σχέδια της ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ρεύματος.

«Αυτή η ομάδα δεν πρέπει τώρα να πανηγυρίζει ότι συμφωνούμε στη διασφάλιση των συνόρων της ΠΓΔΜ, γιατί δεν θα πρόκειται για μία ένδοξη σελίδα στα βιβλία της ιστορίας», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Βέρνερ Φάιμαν.

«Τι θα γίνει όταν τον Μάιο θα πεινούν στο συνοριακό φράχτη της ΠΓΔΜ 100.000 πρόσφυγες, άραγε θα πανηγυρίζουμε και τότε ακόμη τη σκληρότητα του Ούγγρου πρωθυπουργού;» διερωτάται με νόημα.

Είναι σαφές ότι η Αυστρία πρέπει να προετοιμαστεί για το επόμενο κύμα προσφύγων – εξηγεί – διότι η ΠΓΔΜ από κάποια στιγμή και μετά δεν θα μπορεί να αντέξει την πίεση. Καθώς λοιπόν θα καταφθάνουν και πάλι στα αυστριακά σύνορα περισσότεροι αιτούντες άσυλο, θα πρέπει – επεσήμανε – να υπάρξει ήδη από τώρα η κατά το δυνατόν καλύτερη προετοιμασία της αστυνομίας και του στρατού.

«Όταν ένας καπετάνιος έχει ένα παγόβουνο μπροστά στο καράβι του, δεν ωφελεί να κρατήσει την πορεία του, γι αυτό πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, και αυτό γίνεται σε μία δημοκρατία, ότι δηλαδή μερικές φορές κανείς πρέπει να κάνει κάτι, το οποίο σίγουρα δεν το θέλει» ανέφερε.