Διετής παράταση από το Κτηματολόγιο στους ιδιοκτήτες που δεν δήλωσαν τα ακίνητά τους

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/02/2016 18:56 |
Διετής παράταση από το Κτηματολόγιο στους ιδιοκτήτες που δεν δήλωσαν τα ακίνητά τους

Δυο χρόνια επιπλέον περιθώριο δίνει το Κτηματολόγιο στους ιδιοκτήτες να δηλώσουν τα ακίνητα τους.

Η διετής παράταση αποτελεί ανακούφιση για χιλιάδες ιδιοκτήτες που δεν δήλωσαν τα ακίνητα τους στα παλιά προγράμματα κτηματογράφησης την περίοδο 1997-1999 σε 340 περιοχές σε όλη τη χώρα και κινδύνευσαν να τα χάσουν.

Η εκτίμηση από το Κτηματολόγιο είναι ότι μέχρι το τέλος του 2015, περίπου 10.000 ακίνητα θα άλλαζαν χέρια και θα περνούσαν στη δικαιοδοσία του Δημοσίου.

Πρόκειται για τα λεγόμενα ακίνητα «αγνώστου ιδιοκτήτη» τα οποία συνολικά ανέρχονται σε 200 χιλιάδες. Η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ξεκίνησε την 1η Αυγούστου στο Πολυκαστρο Κιλκίς, ακολούθησε στις 15 Σεπτεμβρίου το Άστρος και στις 22 Σεπτεμβρίου το Μαρτινο στη Φθιώτιδα.

Με νομοθετική ρύθμιση του Φεβρουαρίου –που έχει και αναδρομική ισχύ- ανακόπτεται η διαδικασία μεταβίβασης στο δημόσιο και δίνεται περιθώριο δυο χρόνων στους ιδιοκτήτες να τα δηλώσουν και να τα σώσουν.

Περιθώριο (που συνοδεύεται από μπλοκάρισμα της μεταβίβασης) μέχρι το 2018 έχουν πλέον και ιδιοκτήτες σε 92 περιοχές σε όλη τη χώρα που η προθεσμία θα έληγε μέσα στο 2016. Η λίστα περιλαμβάνει και οκτώ περιοχές στην Αττική: Ελευσίνα, Βριλήσσια, Μελίσσια, Νέα Πέραμος, Νέο Ψυχικό, Γέρακας, Νέα Σμύρνη και Άγιος Ιωάννης Ρέντης.

Πότε ένα ακίνητο χαρακτηρίζεται «αγνώστου ιδιοκτήτη»

Πλέον, με το νέο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, για τα παλιά προγράμματα, ένα ακίνητο χαρακτηρίζεται «αγνώστου ιδιοκτήτη» αν δεν δηλωθεί σε 14 χρόνια (από τα 12 που ίσχυε έως τώρα) από την ίδρυση Κτηματολογικού Γραφείου σε μια περιοχή. Το ίδιο χρονικό διάστημα ισχύει για τους ιδιοκτήτες που κατοικούν στο εξωτερικό, το Δημόσιο και τους Δήμους.

Για τα προγράμματα κτηματογράφησης που εφαρμόζονται από το 2008 και μετά, το νέο όριο είναι τα επτά χρόνια (από τα πέντε που ίσχυε μέχρι τώρα) από την ίδρυση Κτηματολογικού Γραφείου.

Σημειώνεται ότι τα ακίνητα που χαρακτηρίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» θα περιέρχονται στο Δημόσιο. Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να ανακτήσουν το ακίνητο.

Ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν τα ακίνητα τους

Σύμφωνα με πηγές του Κτηματολογίου, πέντε είναι οι κατηγορίες ιδιοκτητών που παρ’ολιγον να χάσουν ή κινδυνεύουν να χάσουν μετά από τη διετία τα ακίνητα τους. ‘Όσοι φοβούνται την εφορία, όσοι δεν έχουν τίτλους, οι κάτοικοι εξωτερικού, οι συνιδιοκτήτες και οι αμελείς.

Όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν καλά το θέμα, τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί ιδιοκτήτες –κυρίως σε αγροτικές περιοχές- αποφεύγουν να δηλώσουν τα ακίνητα τους επειδή φοβούνται τις φορολογικές επιβαρύνσεις. Το ίδιο συμβαίνει και με όσους δεν έχουν κανένα οικονομικό ενδιαφέρον και θέλουν επίσης να γλιτώσουν το φόρο.

Υπάρχουν όμως και οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν ακίνητα δια λόγου (δεν έχουν δηλαδή τίτλους) τα οποία έχουν έτσι μεταβιβαστεί από γενιά σε γενιά. Αυτοί, στην πλειονότητα τους δεν τα δηλώνουν επειδή θεωρούν ότι χωρίς τίτλους δεν μπορεί να γίνει καμία δικαιοπραξία. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού μπορούν να υποβάλλουν έγγραφα όπου αποδεικνύεται η χρησικτησία.

Την ίδια ώρα, το πρόβλημα με τους κατοίκους του εξωτερικού αφορά κυρίως ομογενείς τρίτης και τέταρτης γενιάς, οι οποίοι συνήθως δεν ξέρουν που βρίσκεται η περιουσία τους και δεν μπορούν να την εντοπίσουν. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι δεν κάνουν δήλωση πολλοί συνιδιοκτήτες: για παράδειγμα δυο αδέρφια που κατέχουν ένα ακίνητο. Ο ένας από τους δυο πιστεύει ότι αρκεί η δήλωση τού άλλου.

11
Ρ. Αγας
17/02/2016 14:23
Μεχρι τοτε θα εχει πεσει η κυβερνηση κι η επομενη θα αρχισει το κολοβαρεμα παλι απο την αρχη.
THEO
17/02/2016 09:59
Πληρώνω 780 ετησίως σε υπαίθριο μικρό πάρκινγκ οικοπέδου 50 τ.μ περίπου.Στα Εξάρχεια.Όταν ζήτησα απόδειξη,η κυρία ιδιοκτήτρια μου λέει"Α, δεν δίνω απόδειξη γιατί δεν το έχω δηλώσει" Κατάλαβες ,η κυρία!!
Π.Π.
05/10/2016 11:55
μαλλον δεν εχει δηλωμενη τη χρηση παρκινγκ, οχι το οκοπεδο...
ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΠΗΓΕΣ ΝΑ ΤΟ ΠΕΙΣ? Η ΦΟΒΑΣΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΤΕΚΜΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ 780 ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΠΑΡΚΙΝ?
17/02/2016 23:51
ΝΑ ΠΑΡΚΑΡΕΙΣ ΕΞΩ. ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΩΝ ΓΝΩΣΤΩΝ-ΑΓΝΩΣΤΩΝ. ΠΑΛΙΟΚΑΠΙΤΑΛΑ ΜΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΠΑΡΚΙΝ.
THEO
05/10/2016 16:12
Βεβαίως και πήγα στην εφορία και η απάντηση ήταν "οι αποδείξεις παρκινγκ δεν προβλέπονται".Μάλιστα κύριε,να παρκάρω έξω για να μην είμαι καπιτάλας!Το γεγονός ότι η κυρία δεν το έχει δηλώσει δεν λέει τίποτα στην "επαναστατική" σου σκέψη έτσι;
ΑΝΤΙΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ ΜΟΥ ΕΣΥ ... ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΕ ΚΑΝΩ ΑΦΙΣΑ
05/10/2016 19:16
ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΥ 8 ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ, ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΟΤΙ Ο ΕΧΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΑΣ.... ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΕΙΟΥ ΕΧΕΙΣ... ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΟΥ ΜΕΓΑΛΟΤΗΤΑ... ΔΙΝΕΙΣ 2 ΕΥΡΩ ΤΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΚΑΡΕΙΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΚΙΝ ΧΑΝΕΙΣ 1 ΩΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΟΥΒΑ ΒΕΝΖΙΝΗ.... ΚΟΙΤΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΛΟΠΙΑΝΕΙΣ ΤΗ ΜΑΝΤΑΜΙΤΣΑ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΕΧΕΙΣ ΠΙΑΣΕΙ ΚΩΤΣΟ....
ΒΠ
16/02/2016 23:20
Αυτό το Κτηματολόγιο έχει στοιχειώσει!!! Μα καλά, πόσο δύσκολο μπορεί να είναι για το νεοέλληνα να δηλώσει το ακίνητό του? Θα μου πεις, του αφελή, είναι ότι δεν είναι και τόσο νόμιμο το λαμογιόσπιτο, ε?!
Αφεντης
18/02/2016 14:31
Το λαθραιο και το κλεμμενο εχει αλλη γευση φιλε. Αμα το δηλωσω δεν εχει πια γουστο. Ο Ελληνας ειναι μερακλης, βλεπει την κυβερνηση σαν γκομενα, Τη βλεπει να βογκα και να τιναζεται και του αναβουν τα αιματα. Το χαιρεται!
ΜΜ
18/02/2016 08:55
πολυ προχειρη εκτιμηση απο αδαεις... το μπαχαλο του κτηματολογιου ειναι ασυληπτο. δηλωμενα ακινητα που οι καλοι υπαλληλοι πεταξαν τους φακελους σε μια παλιοντουλαπα γιατι ποιος να καθεται να περναει στο κομπιουτερ.... και να τρεχεις διακστικως για το αυτονοητο. μην μιλας λοιπον ασχετε!
ΒΠ
18/02/2016 18:38
Ξέρω, ξέρω! Καποιος άλλος φταίει, το ξέρω!
mm
17/02/2016 09:54