Τέλος στη φύλαξη των σταθμών του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου από ιδιωτικούς φύλακες security, σχεδιάζει να βάλει το υπουργείο Μεταφορών.

Αφορμή γι αυτό αποτέλεσε το περιστατικό που συνέβη το βράδυ της Κυριακής, στο σταθμό της Κηφισιάς, με πρωταγωνιστή ιδιωτικό υπάλληλο εταιρίας φύλαξης, ο οποίος επέδειξε ρατσιστική συμπεριφορά σε Αφρικανό μετανάστη.
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο από το κινητό τηλέφωνο επιβάτιδας του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και αναρτήθηκε στο facebook.
Αμέσως κινητοποιήθηκε η εταιρεία ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) , η οποία σε σχετική ανακοίνωσή της, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη συμπεριφορά του φύλακα, ζητώντας παράλληλα την απομάκρυνσή του από το δίκτυό της.
Το περιστατικό αυτό απασχόλησε και το υπουργείο Μεταφορών, που σχεδιάζει να προχωρήσει στην απομάκρυνση των ιδιωτικών φυλάκων από τους σταθμούς και να τους αντικαταστήσει με περίπου 250 αστυνομικούς. Η συνεργασία με τις ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης θα διατηρηθεί μόνο για τη φύλαξη των αμαξοστασίων.
Πάντως, και στο παρελθόν το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε δηλώσει αδυναμία να καλύψει αντίστοιχο αίτημα των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.
Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Μεταφορών, το όλο θέμα θα έχει επιλυθεί ως το καλοκαίρι.

Μάλιστα προσθέτουν ότι η φύλαξη των σταθμών από τους αστυνομικούς θα είναι διακριτική, επισημαίνοντας ότι η παρουσία τους θα είναι πιο αποτελεσματική από αυτή των ιδιωτικών φυλάκων, που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν ακόμα και περιστατικά κλοπής.

Σε ό,τι αφορά το προχθεσινό συμβάν, αναφέρουν ότι ο ιδιωτικός φύλακας δεν είχε καμία δικαιοδοσία να απευθυνθεί στον αλλοδαπό επιβάτη, ζητώντας του να μεταφερθεί με το σάκο που κρατούσε στο τελευταίο βαγόνι.

Σημειώνεται, ότι για τη φύλαξη σταθμών και αμαξοστασίων, απασχολούνται σήμερα περίπου 240 ιδιωτικοί φύλακες που κοστίζουν ετησίως περίπου 4 εκατ. ευρώ.

Η εταιρία security JCB, στο δυναμικό της οποίας ανήκει ο συγκεκριμένος φύλακας, με ανακοίνωσή της τον καλύπτει πλήρως, σημειώνοντας πως «ενήργησε σύμφωνα με τον Κανονισμό».