Σε σταυροδρόμι τόσο για το πέρασμα τζιχαντιστών προς τη Συρία όσο και για τη μεταφορά οπλισμού έχει εξελιχθεί η περιοχή του Εβρου. Οι τρεις κουρδικής καταγωγής βρετανοί υπήκοοι που συνελήφθησαν στον Εβρο εκτιμάται ότι προόριζαν το βαρύ οπλοστάσιο που μετέφεραν σε δύο τροχόσπιτα για τον εφοδιασμό ενόπλων οργανώσεων κατά πάσα πιθανότητα στη Συρία και στο Βόρειο Ιράκ.
Μόλις δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψη δύο ανδρών υπόπτων ως τζιχαντιστών στην Αλεξανδρούπολη, στο στόχαστρο των διωκτικών Αρχών και πάλι στην ακριτική πόλη μπήκαν αρχικά δύο κουρδικής καταγωγής βρετανοί υπήκοοι και στη συνέχεια ένας τρίτος συμπατριώτης τους. Ο συναγερμός για τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους είχε σημάνει εδώ και αρκετές ημέρες ύστερα από πληροφορία που είχε περιέλθει στην ΕΥΠ για λαθρεμπόριο όπλων.

Αρχικά, οι λιμενικές Αρχές της Αλεξανδρούπολης εντόπισαν και συνέλαβαν τους δύο βρετανούς υπηκόους ηλικίας 35 και 36 ετών στην περιοχή του Φάρου κοντά στο λιμάνι. Στο τροχόσπιτό τους εντοπίσθηκαν μέσα σε κρύπτες που είχαν καλυφθεί με σιλικόνη 18 πυροβόλα όπλα, περίπου 27.500 σφαίρες και 12.500 φυσίγγια, καθώς και χρηματικό ποσό σε διάφορα εθνικά νομίσματα.

Η αρχική πληροφορία ήθελε στη μεταφορά να παίρνουν μέρος δύο αυτοκίνητα με γερμανικές πινακίδες και ρυμουλκούμενα τροχόσπιτα. Το δεύτερο με τον ηλικίας 40 ετών οδηγό του εντοπίσθηκε μερικές ώρες αργότερα από την Αστυνομία κοντά στον συνοριακό σταθμό Κήπων Εβρου. Στο δεύτερο τροχόσπιτο βρέθηκαν τέσσερα αεροβόλα όπλα, οκτώ διόπτρες στόχευσης και 200.000 φυσίγγια των 22 χιλιοστών. Οι σφαίρες χαρακτηρίζονται ως «υψηλής διατρητότητας» που μπορεί να διαπεράσουν ακόμα και αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Και οι τρεις συλληφθέντες, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνούνται να πουν οτιδήποτε για τα φορτία οπλισμού ενώ ζήτησαν διερμηνέα προκειμένου να απαντήσουν σε ερωτήσεις και να απολογηθούν.
Από το υλικό που έχουν συγκεντρώσει οι Αρχές Ασφαλείας εκτιμούν ότι πίσω από τη μεταφορά οπλισμού βρίσκονται κυκλώματα λαθρεμπορίου πολεμικών όπλων τα οποία αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία με τη δράση ενόπλων οργανώσεων στα πεδία μαχών της Μέσης Ανατολής.

Και ακόμη ότι οι συλληφθέντες είναι μέλη κυκλώματος λαθρεμπορίας όπλων με διασυνδέσεις με την τρομοκρατία. Και οι τρεις έχουν λευκό ποινικό μητρώο, δεν έχουν απασχολήσει ποτέ για οποιοδήποτε αδίκημα, δεν έχουν χαρτογραφηθεί για οποιαδήποτε επαφή ή σχέση με ακραίες οργανώσεις. Σκοπός τους σύμφωνα με εκτιμήσεις ήταν να πουλήσουν τον οπλισμό σε τρομοκρατικές οργανώσεις για εκπαίδευση μελών τους ή για ειδικές επιχειρήσεις και οδομαχίες.

Για την υπόθεση της διπλής μεταφοράς έχει σημάνει συναγερμός και στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία σχετικά με τον ρόλο που παίζουν οι τρεις συλληφθέντες στο κύκλωμα, τις επαφές και διασυνδέσεις τους.

ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΥΣΤΡΙΑ. Οι εκτιμήσεις των αρμοδίων συγκλίνουν στην άποψη ότι τις παρτίδες όπλων τις προμηθεύτηκαν σταδιακά πιθανόν από τη Γερμανία και την Αυστρία. Κομμάτι κομμάτι συμπλήρωσαν το παζλ της λαθρομεταφοράς, των ραβδωτών όπλων, των αεροβόλων τύπου Walter, τις διόπτρες και τις σφαίρες.

Οι τρεις συλληφθέντες, όπως προκύπτει από εισιτήρια που βρέθηκαν στα αυτοκίνητα και τα τροχόσπιτα, ήρθαν στην Ελλάδα ακτοπλοϊκώς από την Ιταλία στην Ηγουμενίτσα. Και οι τρεις παρέμειναν στην Αλεξανδρούπολη για οκτώ ημέρες και διέμειναν στο ίδιο ξενοδοχείο. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι τα αγροτικά μπλόκα στο τελωνείο των Κήπων καθυστέρησαν τις κινήσεις τους και αυτό έδωσε χρόνο στις διωκτικές Αρχές για τον εντοπισμό τους. Οι Αρχές Ασφαλείας με τη συνεργασία της ΕΥΠ είχαν πληροφορίες για τις κινήσεις τους εδώ και τουλάχιστον μια εβδομάδα και τους είχαν θέσει υπό παρακολούθηση.

Και οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης. Η δικογραφία που σχηματίσθηκε εις βάρος τους περιλαμβάνει βαριά αδικήματα όπως σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, συμμετοχή σε τρομοκρατικές πράξεις, λαθρεμπορία, μεταφορά και κατοχή πυρομαχικών και πυροβόλων όπλων, αποθήκευση πυρομαχικών και όπλων.