Tην έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων (Ηot Spot) «HELPE VILLAGE» στη Χίο, το οποίο κατασκευάστηκε με τη συνδρομή του Ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων ανακοίνωσε ο Όμιλος.

Το Κέντρο της Χίου θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί περισσότερους από 1100 πρόσφυγες σε 75 οικίσκους. Η υποδομή αλλά και μέρος του εξοπλισμού του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων στη Χίο αποτελούν προσφορά του Ομίλου Ελληνικών Πετρελαίων ο οποίος ήθελε μ’ αυτόν τον τρόπο να δείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά του αλλά και τη στήριξή τους στις προσπάθειες της κυβέρνησης.

Οι εγκαταστάσεις του Κέντρου, συνολικής επιφάνειας 2.964 τ.μ., βρίσκονται στην έκταση του πρώην εργοστασίου της ΒΙΑΛ, στο χωριό Χαλκειός της Δημοτικής Ενότητας Καμποχώρου. Στους 67 οικίσκους του «Helpe Village» – όπως ονομάζεται το Κέντρο – θα υπάρχουν έπιπλα και συστήματα ψύξης –θέρμανσης. Άλλοι 8 οικίσκοι μετασκευάστηκαν σε χώρους υγιεινής, που είναι πλήρως εξοπλισμένοι με νιπτήρες, λεκάνες και ντουζιέρες με ζεστό νερό. Όλοι οι οικίσκοι έχουν μετασκευαστεί σύμφωνα με τις απαιτούμενες διεθνείς προδιαγραφές πριν μεταφερθούν στο νησί. Το εμβαδόν για κάθε ένα από τα 35 μεγάλα σπιτάκια – διαστάσεων 12,57 x 3,30- είναι 41,5 τ.μ. και για τα υπόλοιπα 40 -διαστάσεων 9,70 πλ. x 3,10 ύψ.- φτάνει τα 30 τ.μ.
Όπως τονίζεται από τον Όμιλο Ελληνικών Πετρελαίων προτού ξεκινήσει η λειτουργία του Κέντρου της Χίου «επιδιορθώθηκαν και όλες οι ζημιές στο κτιριακό συγκρότημα του παλιού εργοστασίου της ΒΙΑΛ, όπου αντικαταστάθηκαν τα συνολικά 756 τετραγωνικά μέτρα σπασμένων τζαμιών με την τοποθέτηση πολυκαρμπονικών, διάφανων φύλλων».
Για την ολοκλήρωση του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων της Χίου υπήρξε συνεργασία των ΕΛ.ΠΕ με τα συναρμόδια Υπουργεία, Εθνικής Αμύνης και Εσωτερικών, ενώ στις εργασίες συνέδραμαν το Πυροσβεστικό Σώμα και ο Ελληνικός Στρατός. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι πρόσφυγες θα παραμένουν στο «HotSpot» έως 72 ώρες για την ταυτοποίηση τους, ενώ επικεφαλής του Κέντρου αναλαμβάνει Αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού.
Τη Δευτέρα αναμένεται να μεταβέι στο νησί αντιπροσωπεία των ΕΛ.ΠΕ, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο διευθύνων σύμβουλος Γρηγόρης Στεργιούλης. Στην αποστολή συμμετέχουν επίσης εθελοντές οι οποίοι και πρόκειται να διανείμουν στους πρόσφυγες 200 σακίδια πλάτης με αντικείμενα προσωπικής υγιεινής και τρόφιμα.

Η αντιπροσωπεία των ΕΛΠΕ θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κοινωνικών φορέων της Χίου, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν δράσεις υπέρ των κατοίκων του νησιού.

Τη στήριξή τους στην προσπάθεια δημιουργίας του Κέντρου Προσωρινής Φιλοξενίας έδειξαν – όπως ανακοινώθηκε – και οι εργαζόμενοι στον Όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων, οι οποίοι συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης και ατομικής υγιεινής για τους πρόσφυγες.