Μαζικό ήταν το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου, με την πορεία του ΠΑΜΕ που ξεκίνησε από την πλατεία Ομονοίας για να καταλήξει στο Σύνταγμα, σε μία κίνηση συμπαράστασης στους αγρότες. Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από 12.000 ήταν οι συγκεντρωμένοι.

Από το πρωί έφταναν στην Αθήνα αγρότες από την Κρήτη, την Πελοπόννησο, τη βόρεια Ελλάδα και άλλες περιοχές της χώρας, οι οποίοι ενίσχυσαν τους αγρότες, που το βράδυ της Παρασκευής διανυκτέρευσαν σε σκηνές στην πλατεία Συντάγματος

Ενδεικτικό της μεγάλης συμμετοχής του κόσμου στην πορεία ήταν ότι με αφετηρία συγκέντρωσης την Ομόνοια, η πορεία χωρίστηκε σε δύο μέρη, με το ένα να φτάνει στο Σύνταγμα μέσω Σταδίου και το άλλο μέσω της Πανεπιστημίου.Το σύνθημα που επικράτησε ήταν «Εργατιά, Αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά».

«Εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι των πόλεων, συνταξιούχοι, νέοι και νέες, γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, έχουν κοινά ταξικά συμφέροντα, ενάντια στην τάξη που τους εκμεταλλεύεται, ενάντια στους αντιλαϊκούς νόμους – λαιμητόμους, όπως είναι το ασφαλιστικό και το φορολογικό, ενάντια στις κυβερνήσεις που ψηφίζουν αυτούς τους νόμους, ενάντια στις λυκοσυμμαχίες που ξεζουμίζουν το λαό μας», δήλωσε από το συλλαλητήριο ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Πάντως, το νέο συλλαλητήριο, το οποίο είχαν προγραμματίσει οι αγρότες για το απόγευμα του Σαββάτου είναι άγνωστο εάν τελικά θα πραγματοποιηθεί. Ωστόσο, στην πλατεία Συντάγματος είναι συγκεντρωμένοι περισσότεροι από 100 αγρότες. Μετά το δυναμικό «παρών» που έδωσαν χιλιάδες αγρότες στο πρωινό συλλαλητήριο επιστρέφουν σταδιακά στα μπλόκα, προκειμένου από Δευτέρα να πάρουν εκ νέου αποφάσεις για τις περαιτέρω κινητοποιήσεις τους.

Στο μεταξύ, στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» της Αλεξανδρούπολης μετακινήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου το αγροτικό μπλόκο του τελωνείου των Κήπων. Οι αγρότες του νοτίου Έβρου άνοιξαν προσωρινά το τελωνείο, προκειμένου να συνομιλήσουν με τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ του νομού, Αναστασία Γκαρά και Δημήτρη Ρίζο, οι οποίοι επέστρεφαν από την Αθήνα. Οι συγκεντρωμένοι αγρότες τους ζητήσουν να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό ενώ δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης, με αρκετούς από τους αγρότες να γιουχάρουν τους βουλευτές.

Η προθεσμία

Το βράδυ της Κυριακής λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί σε όσους επιθυμούν να μελετήσουν και να υπογράψουν τις προτάσεις που θα στείλει τη Δευτέρα στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων της χώρας, η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.

Το μέλος της επιτροπής, Χρίστος Γκόντιας, τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Εάν δεχτεί ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της χώρας το πλαίσιο που βάζουμε εμείς για έναν εποικοδομητικό διάλογο, μόνο τότε θα πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες των Τεμπών έχουν ήδη δηλώσει ανοιχτοί σε διάλογο στη βάση και των προτάσεων που έχουν διατυπώσει και περιμένουν κάλεσμα του πρωθυπουργού προκειμένου να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που τους απασχολούν.

Το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Τεμπών, Παναγιώτης Καλογιάννης, επισήμανε εκ νέου: «Έχουμε στείλει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο αιτημάτων, στο οποίο και ζητάμε απαντήσεις» και πρόσθεσε:

«Τα αιτήματα αυτά, καλύπτουν το σύνολο του αγροτικού κόσμου». Μεταξύ άλλων ο κ. Καλογιάννης καταδίκασε τα χθεσινά επεισόδια στην Αθήνα, τονίζοντας: «Είναι απαράδεκτη η στάση της κυβέρνησης. Χτυπάει ανθρώπους του μόχθου, τη ραχοκοκαλιά της κοινωνίας και τον μόνο παραγωγικό ιστό που έχει απομείνει στη χώρα».

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Λόγω των κινητοποιήσεων, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έχουν τεθεί σε ισχύ στο κέντρο της Αθήνας.Ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας.Λίγο πριν τις 11 έκλεισαν σχεδόν όλοι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας λόγω του πανελλαδικού συλλαλητηρίου των αγροτών.