Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου αναγνωρίζει τον μοναδικό ρόλο και την εμβέλειά του ως μέσου που προσεγγίζει το μεγαλύτερο κοινό –το 95% του παγκόσμιου πληθυσμού. Καθιερώθηκε ως ημερομηνία από την UNESCO στις 29 Σεπτεμβρίου 2011 έπειτα από εισήγηση της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου και η 13η Φεβρουαρίου συνδέεται με την αντίστοιχη μέρα του 1947, όταν λειτούργησε για πρώτη φορά το ραδιόφωνο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Το ραδιόφωνο είναι ένα µέσο που έχει καθολική διείσδυση στις χώρες της ΕΕ, αφού το 99% των ευρωπαϊκών νοικοκυριών διαθέτουν τουλάχιστον έναν ραδιοφωνικό δέκτη. Σύµφωνα µε την UNESCO, όµως, ανάµεσα στο 1994 και το 2000 ο αριθµός των ραδιοφωνικών σταθµών στην ΕΕ µειώθηκε από 7.600 σε 5.500 σταθµούς. Από αυτούς οι 5.100 είναι ιδιωτικοί και οι 400 δηµόσιοι. Η Ιταλία συνεχίζει να είναι η χώρα µε τους περισσότερους σταθµούς στην ΕΕ. Το ραδιόφωνο σε πανευρωπαϊκή κλίµακα παρουσιάζεται ως το µέσο που του αναλογεί το µικρότερο ποσοστό από τη διαφηµιστική δαπάνη –γύρω στο 5% της συνολικής ευρωπαϊκής διαφήµισης και από ό,τι προβλέπεται θα παραµείνει σε αυτό το ποσοστό.

Ο µέσος Ευρωπαίος ακούει ραδιόφωνο 162 λεπτά την ηµέρα. Κατά µέσο όρο το 53% των Ευρωπαίων ακούει ραδιόφωνο καθηµερινά, ενώ µόνο το 40% των Ελλήνων κάνει το ίδιο και οι περισσότεροι από αυτούς το ακούνε κυρίως στο αυτοκίνητο και βεβαίως από τα κινητά τηλέφωνα.