Ένα ποσοστό των μελών ΔΕΠ, της τάξεως του 30%, βάζει «στην τσέπη του» μέρος των διδάκτρων των μεταπτυχιακών, ανέφερε, μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η αναπληρώτρια υπουργός Σία Αναγνωστοπούλου.

«Το 30% των μελών ΔΕΠ βάζουν λεφτά στην τσέπη τους και δεν το ξέρω κουτσομπολίστικα, αλλά από έρευνα», είπε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός και προσέθεσε: «10.000 ευρώ ανά κεφαλή είναι επιχείρηση και όχι μεταπτυχιακό».

Επίσης, έκανε λόγο για «βιομηχανία μεταπτυχιακών» και «αμφιβόλου ποιότητας τίτλους». «Δεν θα συναινέσουμε σε μια βιομηχανία μεταπτυχιακών με αμφιβόλου ποιότητας τίτλων», επισήμανε.

Από το υπουργείο Παιδείας υπήρξαν αργά το απόγευμα διευκρινίσεις σχετικά με τη δήλωση της κ. Αναγνωστοπούλου:

«Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών ΔΕΠ διδάσκουν σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών χωρίς να λαμβάνουν καμία πρόσθετη αμοιβή εκτός από το μισθό τους.

»Παράλληλα είναι γνωστό ότι υπάρχουν και λειτουργούν στα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. της χώρας μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών με υψηλά δίδακτρα μέρος των οποίων αφορά αμοιβές των συμμετεχόντων σε αυτά Πανεπιστημιακών.

»Το 30% στο οποίο αναφέρθηκε η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων αφορά μέλη ΔΕΠ που εργάζονται για μεταπτυχιακά προγράμματα τα οποία ζητούν δίδακτρα.

»Το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει ως κύριο μέλημά του τη διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και προασπίζει τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας που εργάζονται υπό αντίξοες οικονομικές συνθήκες διατηρώντας με προσωπικό κόστος το υψηλό επίπεδο των Ιδρυμάτων τους».