Ιδιαίτερα απειλητικό αποδεικνύεται το φετινό κύμα της γρίπης: Εννέα ακόμη άνθρωποι – ανάμεσα του και ένα μωρό pου νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού – έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 48ωρο λόγω επιπλοκών, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 60.

Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, φέτος κυριαρχεί ο ιός Α(Η1Ν1) που είχε «πρωταγωνιστήσει» στην πανδημία του 2009, κοστίζοντας ζωές σε παγκόσμιο επίιπεδο. Φέτος, όμως, η γρίπη φαίνεται να στοχοποιεί ανθρώπους κάτω των 50 ετών καθώς και μωρά, παιδιά και εφήβους.

Είναι ενδεικτικό – όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) – ότι έως και σήμερα έχουν νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) 16 ανήλικοι, εκ των οποίων οι τέσσερις έχασαν την μάχη για τη ζωή τους.

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί του Κέντρου κάνουν έκκληση να εμβολιαστούν έστω και τώρα οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, δεδομένου ότι το κύμα της γρίπης αναμένεται να σημειώσεί κάμψη από τα μέσα Απριλίου – δηλαδή, σε περισσότερο από δύο μήνες.

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι η εμβολιαστική κάλυψη είναι ιδιαίτερα χαμηλή, γεγονός που αποτυπώνεται και στο ιατρικό ιστορικό των θυμάτων, καθώς μόνον δύο απο τους 60 νεκρούς είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο.