Το περιβαλλοντικό αντίκτυπο των προσφυγικών ροών (σωσίβια, βάρκες, μηχανές), οι εξορύξεις στα διεθνή ύδατα, η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και η διαχείριση των παράκτιων περιοχών της Μεσογείου είναι μερικά από τα θέματα που θα απασχολήσουν τους 150 εκπροσώπους των εθνικών αντιπροσωπειών που θα λάβουν μέρος από αύριο Τρίτη έως την Παρασκευή στη 19η Σύνοδο για την Προστασία της Μεσογείου (Σύμβαση της Βαρκελώνης).

Η περιοχή της Μεσογείου είναι ιδιαίτερα περιβαλλοντικά επιβαρυμένη αφού επί της ουσίας πρόκειται για μια κλειστή θάλασσα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι η ευρύτερη περιοχή καταναλώνει 2,5 φορές περισσότερους φυσικούς πόρους απ’ ότι τα οικοσυστήματα της μπορούν να αποδώσουν.

Η Σύμβαση στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. Από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λεκάνη της Μεσογείου είναι και η έντονη οικιστική ανάπτυξη των παραλιακών περιοχών (στην Ισπανία για παράδειγμα έχει κτιστεί πάνω από το 80% των ελεύθερων περιοχών).

Την ίδια ώρα, ο πληθυσμός αυξάνεται με πολύ μεγάλους ρυθμούς ξεπερνώντας σήμερα τα 155 εκατομμύρια, ενώ το 30% του παγκοσμίου θαλασσίου εμπορίου γίνεται στα λιμάνια της Μεσογείου (είναι πάνω από 450).

Όπως έγινε σήμερα γνωστό, από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη από την ελληνική πλευρά θα γίνει προσπάθεια στην ατζέντα των ομιλιών να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στις μεγάλες προσφυγικές ροές και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που δημιουργούνται.

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει γνωστή και η προσπάθεια για τη δημιουργία στη Λέσβο Κέντρου Μεταποίησης από τα υλικά των σωσιβίων, των εξωλέμβιων μηχανών και των βαρκών που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των προσφύγων.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, στη Λέσβο ο όγκος από τα σωσίβια που έχουν περισυλλεγεί μέχρι τώρα φθάνει τα 3.000 κυβικά μέτρα. Η ημερήσια παραγωγή αποβλήτων ανέρχεται σε 15 τόνους.

Η διατήρηση της βιοποικιλότητας θα είναι επίσης ψηλά στην ατζέντα με τα θέματα που θα συζητηθούν. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο Γιάννης Τσιρώνης ο ετήσιος τζίρος για την Ευρώπη στον τομέα της προστασίας της βιοποικιλότητας θα φθάσει στα 200 δισ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, η Ελλάδα που το 27% της έκτασης της είναι περιοχές natura θα μπορούσε να έχει πολύ σημαντικά οφέλη αφού το μερίδιο της πίτα που μας αναλογεί είναι πολύ μεγάλη.