To Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) επικύρωσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης που είχε επιδικάσει το πόσο των 300.000 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους στον 24χρόνο, τότε, Κύπριο φοιτητή Αυγουστίνο Δημητρίου, για τη γνωστή υπόθεση «ζαρντινιέρα». Σύμφωνα με την απόφαση, το ελληνικό δημόσιο καλείται να καταβάλει το ποσό αυτό στον Κύπριο φοιτητή από την Πάφο.

Το ΣτΕ, με την υπ’ αριθμ. 331/2016 απόφασή του (πρόεδρος ο Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγήτρια η πάρεδρος Αικατερίνη Ρωξάνα), επικύρωσε εφετειακή απόφαση που είχε αποδώσει την απόλυτη ευθύνη των αστυνομικών (με πολιτική περιβολή και ενστόλων), αποκρούοντας τις αιτιάσεις του Δημοσίου, ότι το ποσό της αποζημίωσης είναι «εντελώς υπερβολικό», όπως επίσης και τον ισχυρισμό ότι ο παθών ευθύνεται κατά 95% για ό,τι του συνέβη.

Το ΣτΕ έκρινε ότι πρέπει να επιδικαστεί σε βάρος του Δημοσίου αποζημίωση για την ηθική βλάβη (ψυχική και σωματική ταλαιπωρία, πόνο, τρόμο κ.λπ.) που υπέστη ο Αυγουστίνος Δημητρίου.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι ο 24χρόνιος φοιτητής «εξαιτίας του τρόμου που του προκάλεσε η βιαιότητα των αστυνομικών οργάνων, παρουσίασε μετατραυματική αγχώδη διαταραχή και κατάθλιψη, από την οποία πάσχει ακόμα και σήμερα, παρά τη συνεχιζόμενη ψυχολογική υποστήριξη, γεγονός που έχει επηρεάσει τη λειτουργικότητά του».

Ακόμη, αναφέρεται στην απόφαση του ΣτΕ ότι οι κακώσεις που υπέστη από τους αστυνομικούς, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, συνιστούσαν «επικίνδυνη σωματική βλάβη, καθ’ ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν κίνδυνο για τη ζωή του ή βαριά σωματική βλάβη».

Το περιστατικό εξελίχθηκε μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου το 2006. Οκτώ καθηγητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου πέρασαν από το σημείο έπειτα από περίπου είκοσι λεπτά και είδαν τα άτομα με τα πολιτικά να χτυπάνε τον φοιτητή. Ζήτησαν από τους αστυνομικούς να τον αφήσουν, όπως περιέγραψε αργότερα ο πρόεδρος του συλλόγου μελών ΔΕΠ, καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, σε γραπτή αναφορά του.

Οι άνθρωποι με πολιτικά τούς εξύβρισαν και τους απείλησαν, ενώ οι ένστολοι αστυνομικοί προσπάθησαν να απωθήσουν τους καθηγητές από την περιοχή. Ζήτησαν να έρθει ασθενοφόρο για τον αιμόφυρτο φοιτητή. Οι αστυνομικοί έβαλαν τον φοιτητή σε αυτοκίνητο της ασφάλειας και έφυγαν.

Τον κ. Δημητρίου τον πήραν οι αστυνομικοί στα κρατητήρια της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης. Εκεί τον κράτησαν μέχρι τις 5.00 το πρωί, όταν τελικά τον μετέφεραν στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης.

Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι δεν χτύπησαν τον νεαρό, αλλά ότι εκείνος χτύπησε, καθώς στην προσπάθειά του να διαφύγει έπεσε πάνω σε ένα μηχανάκι και κατόπιν σε μια ζαρντινιέρα.