Με μεγαλοπρέπεια οι ορθόδοξοι χριστιανοί της Σμύρνης γιόρτασαν τη μνήμη του Αγίου Βουκόλου, πρώτου επισκόπου της ιστορικής πόλης και αγαπημένου μαθητή του Αποστόλου Παύλου.

Το Σάββατο τελέστηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και συλλειτουργούντων των μητροπολιτών Νεαπόλεως Βαρνάβα και Δράμας Παύλου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ομιλία του τόνισε ότι ήλθαμε στη Σμύρνη για να τιμήσουμε «το στολίδι αυτό της Ιωνίας, για να θυμηθούμε τους προγόνους μας, οι οποίοι για αιώνες έζησαν εδώ ειρηνικώς».

«Αληθώς, σήμερα βιώνουμε μια Ορθόδοξη πνευματική αναγέννηση της Σμύρνης, η οποία, άλλωστε, ουδέποτε έπαυσε να ζει στην καρδιά μας, την καρδιά του γένους μας, ουδέποτε έπαυσε να είναι αντικείμενο και υποκείμενο των στεναγμών και των πόθων του πολυπαθούς Γένους μας» είπε.

Ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε ότι «η παλαιά Σμύρνη δεν έχει καεί. Δεν έχει πάψει να υπάρχει».

Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν προσκυνητές από την Ελλάδα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο πρέσβης στην Άγκυρα κ. Λουκάκης, ο γενικός πρόξενος Θεόδωρος Τσακίρης, ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος, η δήμαρχος Κονάκ και άλλοι επίσημοι.