Πρωτοβουλία εκτόνωσης της κατάστασης στην Κω ανέλαβε ο δήμαρχος Γιώργος Κυρίτσης με επιστολή στον πρωθυπουργό. Ο δήμαρχος του ζητεί να δώσει εντολή για να αποσυρθούν οι δυνάμεις των ΜΑΤ και να ανακληθεί η απόφαση για τη δημιουργία hot spot.

Αντιπροτείνει συζήτηση επί της πρότασης που έχει καταθέσει ο Δήμος για να δημιουργηθεί μόνο ένας χώρος καταγραφής παράνομων μεταναστών και προσφύγων στο νησί και οι καταγραφέντες να αναχωρούν εντός 24ώρου.

Ο Δήμος Κω είχε καταθέσει σχετική πρόταση προς την κυβέρνηση προτείνοντας μάλιστα 10 δημόσια, δημοτικά και ιδιωτικά ακίνητα 4-7 στρεμμάτων, στα οποία μπορούσε να εγκατασταθεί η υπηρεσία καταγραφής της ΕΛ.ΑΣ και να παρέχονται ιατρικές υπηρεσίες και ανθρωπιστική βοήθεια.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος αναφέρει:

«Κάνω έκκληση στον κ.Πρωθυπουργό να δώσει εντολή για να αποσυρθούν τα ΜΑΤ από την Κω για να αποκλιμακωθεί η ένταση.Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα και να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Ζητώ να αποδεχθεί η κυβέρνηση την μόνη ρεαλιστική και κοινωνικά αποδεκτή πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος».

Επεισόδια το Σάββατο

Νέα ένταση επικράτησε το πρωί του Σαββάτου στην Κω, έξω από το στρατόπεδο 148 όπου θα κατασκευαστεί hot spot για την καταγραφή μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στο νησί από τα απέναντι τουρκικά παράλια.

Την ίδια ώρα, την άρνησή της να συναινέσει στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων, στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά, εξέφρασε η διοίκηση του Δήμου Δέλτα.

Περισσότεροι από 100 κάτοικοι του Πυλίου συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στο δρόμο που οδηγεί στο στρατόπεδο, άναψαν φωτιές και απέκλεισαν το δρόμο, ενώ συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στον Λινοπότη.

Οι εργασίες στο στρατόπεδο για την κατασκευή του hot spot ξεκίνησαν την Παρασκευή, από τα συνεργεία του στρατού που έχουν αναλάβει την εκπόνηση του σχεδίου.

Λίγο μετά την έναρξη των εργασιών ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ των κατοίκων και δυνάμεων των ΜΑΤ, που προχώρησαν σε ρίψη χημικών, ενώ τρεις πολίτες τραυματίστηκαν από γκλομπ και δύο γυναίκες έχασαν τις αισθήσεις τους.

Την ίδια ώρα, την άρνησή της να συναινέσει στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων, στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά, εξέφρασε η διοίκηση του Δήμου Δέλτα, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε εν μέσω εντάσεων και με τη συμμετοχή εκατοντάδων δημοτών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Δέλτα, η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από την εισήγηση του δημάρχου Μίμη Φωτόπουλου, καταλήγει ως εξής:

«Η διοίκηση του Δήμου αρνείται να συναινέσει στη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης (Relocation Camp) στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου – 1090 και σε κανένα άλλο μέρος του ήδη βεβαρημένου Δήμου μας, θεωρώντας ότι λόγω έλλειψης σαφούς και ευρέως σχεδιασμού δεν διασφαλίζονται ανθρωπιστικές προδιαγραφές για τους πρόσφυγες και τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή καθημερινότητα των κατοίκων και των επαγγελματιών της ευρύτερης περιοχής».

Όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, αποφασίστηκε η σύσταση πολυμελούς επιτροπής αποτελούμενη από εκπροσώπους κοινωνικών φορέων των Διαβατών και της Νέας Μαγνησίας, δημοτικών και τοπικών συμβούλων, η οποία θα συνεδριάσει σήμερα προκειμένου να καθορίσει τις περαιτέρω ενέργειές της επί του θέματος.

Στη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης, την Παρασκευή, τοποθετήθηκαν εκτός από το δήμαρχο, επικεφαλής παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και δημότες. Οι τόνοι ανέβηκαν αρκετές φορές με κατοίκους της περιοχής να ζητούν δυναμικές κινητοποιήσεις για να αποτραπεί η δημιουργία του κέντρου.