Διαβάστε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις για τις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις σε ολόκληρη τη χώρα

17.19Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται τα επεισόδια στην οδο Στουρνάρη. Ομάδα κουκουλοφόρων παραμένει στην Στουρνάρη και συγκρούεται με αστυνομικούς των ΜΑΤ. Οι νεαροί κάνουν επιθέσεις προς τους αστυνομικούς με μολότοφ και πέτρες . Αστυνομικοί των ΜΑΤ απαντούν κάνοντας χρήση χημικών.

16.46 Η ΝΔ καταδικάζει τα επεισόδια που έγιναν σήμερα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και εκφράζει τη συμπαράστασή της στο δημοσιογράφο που χτυπήθηκε.

«Οι λίγοι γνωστοί άγνωστοι με τις κουκούλες, διέλυσαν την έκφραση αγανάκτησης των πολλών. Καταδικάζουμε απερίφραστα τα σημερινά θλιβερά επεισόδια. Όπως πάντα, άλλωστε, καταδικάζουμε τη βία από όπου κι αν προέρχεται. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στο δημοσιογράφο που χτυπήθηκε και του ευχόμαστε να γίνει γρήγορα καλά», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κουμουτσάκος.

16.28Σε δυο μέτωπα εξελίσσονται οι συγκρούσεις στην περιοχή των Εξαρχείων. Στην οδό Σολωμού άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε ένα σταθμευμένο ΙΧ η οποία πήρε διαστάσεις, επεκτάθηκε και σε άλλο ένα. Από τις φλόγες τα δυο ΙΧ υπέστησαν ζημιές.

Στην οδό Στουρνάρη παραμένει η ομάδα νεαρών κουκουλοφόρων που έχει πυρπολήσει κάδους απορριμάτων

16.15Χιλιάδες Ζακυνθινοί και Κεφαλλονίτες, βγήκαν σήμερα στους δρόμους των δύο νησιών, φωνάζοντας συνθήματα κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση.

Στη Ζάκυνθο πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό την αιγίδα του Εργατικού Κέντρου, του ΠΑΜΕ, αλλά και όλων των παραγωγικών φορέων του νησιού.

Τεράστια ήταν η συμμετοχή και στην Κεφαλονιά, όπου πέρα από το Εργατικό Κέντρο και το ΠΑΜΕ, στη συγκέντρωση συμμετείχαν έμποροι, επαγγελματίες, όλες οι παραγωγικές τάξεις και οι σύλλογοι του νησιού.

15.57Σε απεργιακό κλοιό βρέθηκαν τα Χανιά, με εργαζόμενους και πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων για το ασφαλιστικό. Στα Χανιά πραγματοποιήθηκαν δύο απεργιακά συλλαλητήρια.

Το ένα οργάνωσαν ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ, καθώς και σωματεία εργαζομένων και φορέων της πόλης, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, και το άλλο το ΠΑΜΕ και συνδικαλιστικοί φορείς που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, στην πλατεία 1866.

Η μεγάλη πλειονότητα καταστημάτων και εμπορικών επιχειρήσεων, καθώς και επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ήταν κλειστά, ενώ μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργία και των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.

15.51«Οι πολίτες μέσα από τις πορείες και τις διαδηλώσεις στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα στους δανειστές που επιχειρούν να μας επιβάλλουν μέτρα λιτότητας. Είναι γεγονός πάντως ότι η σημερινή κυβέρνηση κάνει μια δύσκολη και επίπονη διαπραγμάτευση για να πετύχει το καλύτερο δυνατό στο ασφαλιστικό αλλά και στο φορολογικό που ακολουθεί», ανέφερε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, για τις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Παραπολιτικά FM».

15.48 Στα Εξάρχεια μετατοπίστηκε η ένταση από την πλατεία Συντάγματος. Φωτιές σε κάδους στην οδό Στουρνάρη

15:30Αγνωστοι πέταξαν, λίγο μετά τις 3:00, βόμβες μολότοφ προς την πλευρά της διμοιρίας των ΜΑΤ, που βρισκόταν έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

15.20 «Υγιείς και απαραίτητες» χαρακτήρισε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων ασκούν έντονη πίεση στους θεσμούς και είναι απόλυτα υγιείς και απαραίτητες. «Τη θέλουμε την πίεση αυτή, γιατί τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα και γιατί ενώ υπάρχει συμφωνία οι θεσμοί επιμένουν σε συγκεκριμένα ζητήματα» είπε ο κ. Ρήγας.

15.16 Άνοιξαν, πριν από λίγο, οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίοι ήταν κλειστοί από το πρωί, λόγω των απεργιακών συγκεντρώσεων. Αυτήν την ώρα παραμένει κλειστή μόνο η οδός Πατησίων.

15.11Τη μεγάλη ικανοποίησή τους για τη δυναμική συμμετοχή των μικρομεσαίων της αγοράς στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 4 Φεβρουαρίου, στην οδό Μητροπόλεως, έξω από το κτίριο της ΕΣΕΕ, εκφράζουν η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας.

«Η σημερινή παρουσία τόσων εμπόρων και επαγγελματιών στο συλλαλητήριο των μικρομεσαίων της Αθήνας, αλλά και σε αντίστοιχα σε όλη την Ελλάδα δείχνουν ότι ο κλάδος μας έχει φτάσει στο ‘μη περαιτέρω’. Ευελπιστούμε ότι οι ιθύνοντες θα αφουγκραστούν τη φωνή των μικρομεσαίων της αγοράς και θα πράξουν τα δέοντα. Όχι άλλη φορολογική ομηρεία! Όχι άλλο ασφαλιστικό αδιέξοδο!» τονίζουν οι Συνομοσπονδίες σε κοινή ανακοίνωσή τους με τον χαρακτηριστικό τίτλο: «Ελεύθεροι πολιορκημένοι, δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες».

ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ δηλώνουν την αποφασιστικότητά τους για δυναμική συνέχιση των αιτημάτων της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στο επόμενο κρίσιμο τρίμηνο, στέλνοντας ένα πρώτο ηχηρό μήνυμα από τη σημερινή επιτυχή κινητοποίηση του ελληνικού εμπορίου σε όλη την Ελλάδα.

14.48 Συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα ο επ’ αόριστον αποκλεισμός του τελωνείου των Κήπων. Χθες, από το απόγευμα έως τις 23:00, επετράπη η έξοδος από τη χώρα των συγκεντρωμένων, στον χώρο του τελωνείου, φορτηγών, προκειμένου να αποσυμφοριστεί η κατάσταση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου αγροτών Αλεξανδρούπολης, Κώστα Αλεξανδρή, τα συγκεντρωμένα από την τουρκική πλευρά των συνόρων φορτηγά καλύπτουν, ήδη, έκταση οκτώ χιλιομέτρων.

Εν τω μεταξύ, κλειστό παραμένει το οδικό δίκτυο στον κόμβο Καστανέων-Ριζίων Ορεστιάδας (γέφυρα) καθώς και ο νότιος κόμβος Διδυμοτείχου, έξοδος Ψαθάδων.

14.44Δυναμικές κινητοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στο Ηράκλειο, οι κεντρικοί δρόμοι του οποίου έχουν πλημμυρίσει από απεργούς που διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.

Με διαφορετικές αφετηρίες συγκεντρώσεων μέσα στην πόλη, αφενός το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, η ΑΔΕΔΥ και οι παραγωγικοί φορείς, και αφετέρου οι αγρότες και το ΠΑΜΕ, ξεκίνησαν μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες με κατεύθυνση το κέντρο της πόλης, αλλά και τα γραφεία της Αποκέντρωσης Κρήτης, και στη συνέχεια στην περιοχή του κόμβου στον Γιόφυρο στην Εθνική Οδό.

Στο Ηράκλειο έφτασαν και αγρότες από το Νομό Λασιθίου με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα, προκειμένου να πάρουν μέρος στο αγροτικό συλλαλητήριο.

14.41Έρημη όλη η Μυτιλήνη σήμερα λόγω της γενικής απεργίας. Το σύνολο των επιχειρήσεων κάθε λογής παρέμεινε κλειστό, ενώ πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργία εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.

Οι συγκεντρώσεις ξεκίνησαν στις 11 το πρωί. Στην Πλατεία Σαπφούς πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου και μελών του ΠΑΜΕ. Στην πλατεία Σαπφούς συγκεντρώθηκαν και οι δικηγόροι της Λέσβου. Στα Κεντρικά Λύκεια πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και πρωτοβάθμιων σωματείων. Τέλος στο Επιμελητήριο συγκεντρώθηκαν έμποροι και άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες. Επίσης στην Επάνω Σκάλα συγκεντρώθηκαν οι αγρότες, οι οποίοι κινήθηκαν και αυτοί προς την πλατεία Σαπφούς.

14.33 Βροντερό «παρών» στη σημερινή πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση κατά του προτεινόμενου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, έδωσαν από την Κέρκυρα αγρότες, ξενοδοχοϋπάλληλοι, δικηγόροι, γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό, ναυτεργάτες, επαγγελματίες, ιδιωτικοί υπάλληλοι, δάσκαλοι και καθηγητές, μαθητές και φοιτητές, μέλη του ΠΑΜΕ και το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, που συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στις κεντρικές πλατείες της πόλης, με αποκορύφωση τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Σαρόκο.

Τρακτέρ, αγροτικά μηχανήματα και φορτηγά, ΔΧ και ΙΧ, έκλεισαν τους κεντρικούς δρόμους της Κέρκυρας, πραγματοποιώντας μηχανοκίνητη πορεία, ενώ για περισσότερο από δύο ώρες η κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της πόλης ήταν αδύνατη.

14.31 Υπό καταρρακτώδη βροχή πραγματοποιήθηκαν στο Αγρίνιο οι δύο συγκεντρώσεις και οι πορείες,

Η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Δημοκρατίας και τη διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, όπου συμμετείχε και το ΠΑΜΕ.

Η δεύτερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ειρήνης και τη διοργάνωσε το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ, μαζί με πρωτοβάθμια σωματεία.

14.29 Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στο Κέντρο από τα χημικά. Οι αντιεξουσιαστές απωθήθηκαν προς Εξάρχεια. Φωτιές σε κάδους απορριμμάτων.

14.21Τη συμπαράστασή του στις αγροτικές κινητοποιήσεις εξέφρασε, με ομόφωνη απόφασή του, το δημοτικό συμβούλιο Ναυπλιέων.

Συγκεκριμένα, το δημοτικό συμβούλιο, σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον δίκαιο αγώνα τους και θα είμαστε στο πλευρό τους, προκειμένου να ανατρέψουμε κάθε κατάσταση -που είναι εις βάρος τους- γιατί ό,τι εξοντώνει τους αγρότες και τους εργαζόμενους, έμμεσα, εξοντώνει και κάθε έναν από εμάς και συνολικά την πατρίδα μας, που αποστερείται κάθε παραγωγικής βάσης».

14.19 Δυνάμεις της Αστυνομίας απομακρύνουν τις ομάδες αντιεξουσιαστών από την πλατεία Συντάγματος.

14.14Δυο μεγάλες συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν στην Πάτρα, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας ενάντια στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Η πρώτη συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, έξω από το εργατικό κέντρο της Πάτρας, στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εκπαιδευτικοί γιατροί, έμποροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, συνταξιούχοι, φοιτητές, άνεργοι κ.ά.

Η δεύτερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε από το ΠΑΜΕ στην πλατεία Γεωργίου, στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα δημόσιοι υπάλληλοι, επαγγελματοβιοτέχνες, φοιτητές, άνεργοι, συνταξιούχοι κ.ά., ενώ αγρότες από τον Δήμο Ερυμάνθου και άλλες περιοχές, είχαν σταθμεύσει τρακτέρ στην πλατεία.

14.13Παρέλυσε η Λάρισα, καθώς όλοι οι επαγγελματικοί κλάδοι συμμετείχαν μαζικά στις δύο συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες και στις δύο συγκεντρώσεις πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας- μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών- δυναμική ήταν η παρουσία αγροτών, τόσο από το μπλόκο της Νίκαιας, όσο και από το μπλόκο των Τεμπών, ενώ το «παρών» έδωσαν και περίπου 20 τρακτέρ- δεν μετακινήθηκαν περισσότερα προκειμένου να υπάρχει ο χώρος να σταθεί το πλήθος των πολιτών που συμμετείχαν στην συγκέντρωση- που με μαύρες σημαίες και συνεχή κορναρίσματα έδιναν τον τόνο στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά της κυβερνητικής πολιτικής, της ασφαλιστικής και φορολογικής μεταρρύθμισης.

14.10 Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί η πλατεία Συντάγματος. Αντιεξουσιαστές που βρίσκονται μπροστά στη Βουλή εκτοξεύουν μολότοφ κατά αστυνομικών των ΜΑΤ. Αποπνικτική η ατμόσφαιρα από τα δακρυγόνα. Απομακρύνονται οι διαδηλωτές

14.03 Επεισόδια ξεκίνησαν στην πλατεία Συντάγματος. Ομάδες αντιεξουσιαστών εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ εναντίον αστυνομικών.

13.55 Με περιορισμένη χρήση χημικών απάντησαν οι αστυνομικοί σε ομάδες νεαρών που έσπασαν βιτρίνες τραπεζών και καταστημάτων με πέτρες

13.45 Δύο εστίες έντασης εκδηλώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στο Σύνταγμα και στην οδό Σταδίου. Ομάδα νεαρών προκάλεσε ζημιές σε τράπεζες και πέταξε κροτίδες.

13:00 Άγνωστοι επιτέθηκαν σε δημοσιογράφο ραδιοφωνικού σταθμού, που κάλυπτε τις σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας.Ο δημοσιογράφος, που δέχθηκε χτυπήματα σε όλο του το σώμα, διακομίστηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο.