Περιθώριο έως τις 8 Οκτωβρίου 2016 έχουν οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων να υποβάλλουν αίτηση για την τακτοποίηση των ακινήτων τους.

Η νέα παράταση ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η παράταση αφορά τον ισχύοντα νόμο (4178/2013) όπου η τελευταία προθεσμία λήγει την ερχόμενη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016.

Στη νέα ρύθμιση δεν θα περιλαμβάνονται –σε αυτή τη φάση- οι αλλαγές στο ύψος των προστίμων όπως είχε προαναγγελθεί από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Και αυτό επειδή, σύμφωνα με πληροφορίες, τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος δεν έχουν καταλήξει ακόμη στον τρόπο που θα γίνει η διάκριση των οικονομικά ασθενέστερων, για τους οποίους θα προβλέπεται ευνοϊκότερη μεταχείριση.

Στο μεταξύ, από το υπουργείο Περιβάλλοντος, επεξεργάζονται νέο νόμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον νέο νόμο θα μπαίνουν αυστηροί περιορισμοί για την υπαγωγή ενός κτίσματος στις διατάξεις του ανάλογα με τις υποδομές κάθε περιοχής και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κτίσματος.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος , δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη αν οι διαφοροποιήσεις στην καταβολή των προστίμων θα ενσωματωθούν στον νέο νόμο που θα ισχύσει από τον ερχόμενο Οκτώβριο ή νωρίτερα.

Μέχρι στιγμής, έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις για την τακτοποίηση 980.693 ακίνητα με αυθαιρεσίες, έχουν εισπραχθεί 1,5 δις. ευρω, ενώ αναμένονται προς είσπραξη –από τα ίδια ακίνητα- άλλα 1,5 δις. ευρω.