Ένα νέο έτος ξεκινάει και όπως κάθε αρχή αντιμετωπίζεται με αισιοδοξία. Αυτή η αισιοδοξία διατρέχει την κυβέρνηση, που δια στόματος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εκτιμάει πως με το 2016 θα επέλθει οριστική έξοδος από την κρίση.

Με αυτήν ακριβώς την αισιοδοξία υποδέχτηκαν και όλοι οι έλληνες πολίτες τον νέο χρόνο. Στη σκιά της Ακρόπολης, από τον πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου στο Θησείο δόθηκε το σύνθημα της αλλαγής του έτους από τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη.

Παρά το ψύχος εκατοντάδες πολιτών βρέθηκαν στο Θησείο, όπου με παρουσιαστή τον Γιώργο Καπουτζίδη, απόλαυσαν από αργά το απόγευμα μέχρι και τις πρώτες ώρες τον Πάνο Μουζουράκη, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων και τον Φίλιππο Πλιάτσικα.

«Στεκόμαστε όρθιοι στις θύελλες, γιατί έχουμε ο ένας τον άλλο. Βοηθάμε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από εμάς» ανέφερε ο κ. Καμίνης και πρόσθεσε: «Έχουμε κερδίσει το δικαίωμα στο όνειρο. Για ένα καλύτερο μέλλον!»

Ωστόσο, η φετινή Πρωτοχρονιά σκιάζεται από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του ISIS, με πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να αναγκάζονται να περιορίσουν τις εορταστικές τους εκδηλώσεις.

Ενδεικτικό υπήρξε και το μήνυμα του προέδρου της Γαλλίας, που πριν από λίγο διάστημα έζησε μία από τις χειρότερες ημέρες της εξαιτίας τρομοκρατικών χτυπημάτων.

«Η Γαλλία δεν έχει τελειώσει με την τρομοκρατία», προειδοποίησε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, εκτιμώντας ότι «η απειλή παραμένει πάντα εδώ και βρίσκεται μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδό της».

Σκιάζεται, επίσης, από τα κύματα προσφύγων που ξεβράζονταν όλο το καλοκαίρι στα ελληνικά νησιά αλλά και από τα μέτρα, μεταξύ των οποίων το ασφαλιστικό, που αναμένονται με το «καλημέρα» του νέου έτους ελέω μνημονίου.

Η διττή αυτή εικόνα, της αισιοδοξίας από τη μία και των διάφορων θλιβερών εικόνων του περασμένου έτους καθώς και των δύσκολων στιγμών που αναμένεται να έρθουν από την άλλη, ενδεχομένως να αποτυπώνει και την ίδια τη μαγεία της ζωής.

Διότι, η ζωή πάντα είναι απρόβλεπτη και πάντα έχει χαρμολύπες. Γι’ αυτό ας σταθούμε στην αισιόδοξη πλευρά της ζωής…