Να συνεχίσουν να αποφεύγουν τα τζάκια μέχρι και την Παρασκευή καλεί τους κατοίκους της Αττικής το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Πρόκειται για τη 2η σύσταση του υπουργείου που γίνεται μέσα σε μια εβδομάδα και δείχνει το μέγεθος του προβλήματος με τα αιωρούμενα σωματίδια και κατ’ επέκταση της αιθαλομίχλης.

Το βράδυ της Τρίτης, οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων στο Θησείο- όπου είναι εγκατεστημένος ο σταθμός μέτρησης του Αστεροσκοπείου – χτύπησαν κόκκινο και ξεπέρασαν τα 300 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων στην περιοχή κυμάνθηκαν στα 79 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (μέση ημερήσια τιμή).

Αλλά και οι σταθμοί μέτρησης τού υπουργείου Περιβάλλοντος έδειξαν ότι την Τρίτη ( οι μετρήσεις για την Τετάρτη θα βγουν αύριο Πέμπτη) υπήρξαν υψηλές μέσες 24 ώρες συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων (PM 10).

Ειδικότερα, οι τιμές διαμορφώθηκαν ως εξής: Αριστοτέλους 116 μικρογραμμάρια, Περιστέρι 102 μικρογραμμάρια, Λιόσια 102 μικρογραμμάρια, Πειραιάς 99 μικρογραμμάρια, Μαρούσι 92 μικρογραμμάρια και Νέα Σμύρνη 89 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Σημειώνεται ότι το θεσπιζόμενο όριο για τα PM 10 είναι τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Το όριο αυτό δεν πρέπει να παραβιάζεται πάνω από 35 φορές το χρόνο.

Στο νέφος με την αιθαλομίχλη, άσχετα αν έχει μικρή ή μεσαία έκταση, αυτό που κάνει τους ειδικούς να ανησυχούν περισσότερο είναι τα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα ( PM 2,5) που είναι και τα πιο επικίνδυνα για την υγεία των ανθρώπων. Αυτή τη στιγμή, οι επίσημες μετρήσεις αφορούν τα PM10.

Όπως μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος με βάση τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, μέχρι και την Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου θα επικρατήσουν μετεωρολογικές συνθήκες (άπνοια, θερμοκρασιακή αναστροφή) που ευνοούν τη συσσώρευση ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια.

«Συνίσταται στους πολίτες για σήμερα 23 -12-2015, αύριο 24-12-2015 και μεθαύριο 25-12-2015 η αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας και παρακαλούμε θερμά για τη θετική τους ανταπόκριση στη σύσταση αυτή», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση