Ως «τεράστια επένδυση για το περιβάλλον και τον άνθρωπο» στη Θεσσαλία, την Ελλάδα και την Ευρώπη, χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της ανασύστασης της λίμνης Κάρλας ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός, μιλώντας σε σχετική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Λάρισα για το θέμα αυτό.

Η απορροφητικότητα του οικονομικού αντικειμένου του έργου ανέρχεται περίπου στο 95% και βαίνει προς την ολοκλήρωση του, 20 χρόνια μετά την έναρξη του εγχειρήματος ανασύστασης της λίμνης.

Ο Κώστας Αγοραστός επανέλαβε την πολυσύνθετη αξία του έργου -προϋπολογισμού 245 εκατ. ευρώ- που είναι περιβαλλοντικό, αρδευτικό, υδρευτικό, πολιτιστικό και τουριστικό και εξήγησε πως με την ολοκλήρωσή του «ξεφεύγει πλέον από τα στενά όρια της περιφέρειας Θεσσαλίας, ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, ανοίγει δρόμους, γίνεται γνωστή, κεντρίζει το ενδιαφέρον και προσελκύει κόσμο».

Όπως επεσήμανε, μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, αναφερόμενος στα οφέλη από την ανασύσταση της Κάρλας, θα αρδευτούν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, σε μία περιοχή που οι μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει αφυδάτωση του εδάφους και με την ανασύσταση της λίμνης εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας.

Ενώ παράλληλα «θα πιει νερό ο Βόλος και η γύρω περιοχή» και λύνεται το πρόβλημα της άρδευσης με φθηνό νερό στο ¼ του σημερινού κόστους.

Στο περιβαλλοντικό τομέα, το μέγεθος της αξίας του έργου εκφράζεται και με αριθμούς, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν οι επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη της λίμνης: 181 είδη πουλιών επέστρεψαν στην Κάρλα μαζί με 13 νέα είδη ψαριών και το σημαντικότερο απ’ όλα είναι πως στην περιοχή δημιουργήθηκε η τρίτη μεγαλύτερη αποικία πελεκάνων στη χώρα.

Αυτά σύμφωνα με τους ειδικούς είναι σημαντικά περιβαλλοντικά σημεία.

Αυτό συνδέεται άμεσα και με το τουριστικό σκέλος, αφού ήδη η περιοχή έχει γίνει παγκόσμιος πόλος έλξης από παρατηρητές πτηνών που σπεύδουν να την επισκεφθούν.

Όπως σχολίασε ο Κώστας Αγοραστός και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατανοώντας τη σπουδαιότητα ενός τόσο μεγάλου έργου, αποφάσισε να υπάρξει σχετική πρόβλεψη ώστε το σύνολο των πολιτών στη Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, να γίνουν κοινωνοί αυτής της τεράστιας επένδυσης για το περιβάλλον και τον άνθρωπο που γίνεται στη Θεσσαλία.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία των εργασιών της ανασύστασης της λίμνης Κάρλας, βρίσκονται σε εξέλιξη εργολαβίες ύψους 94.940.000 ευρώ.