Το ντόμινο του μεταναστευτικού προβλήματος συνεχίζεται. Αρχικά ήταν η ανάγκη αποσυμφόρησης των νησιών. Ετσι, πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν μαζικά στην Αθήνα. Και γέμισαν με σκηνές οι πλατείες και τα πάρκα: πλατεία Ομονοίας, Βικτωρίας, Πεδίον του Αρεως.

Τότε απαιτήθηκε η αποσυμφόρηση των περιοχών αυτών. Πρόσφυγες και μετανάστες έπαιρναν με λεωφορεία και τρένα τον δρόμο για τα σύνορα με τα Σκόπια, με τελικό προορισμό κάποια άλλη δυτικοευρωπαϊκή χώρα.

Η εκρηκτική κατάσταση στην Ειδομένη οδήγησε χθες σε μια αντίστροφη πορεία. Υστερα από αστυνομική επιχείρηση περίπου 2.300 μετανάστες πήραν εισιτήριο επιστροφής στην Αθήνα. Επιβεβαιώνοντας το αδιέξοδο που υπάρχει στο μεταναστευτικό ζήτημα και αποδεικνύοντας πως τα τουβλάκια του ντόμινο θα εξακολουθήσουν ένα ένα να πέφτουν, μετακυλίοντας απλώς κάθε φορά το πρόβλημα σε άλλες περιοχές. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα παραμένει εντός των ελληνικών τειχών.
Παρότι έχουν καταγραφεί κάποια βήματα για τον επιμερισμό και σε άλλες χώρες του αριθμού των προσφύγων που εισέρχονται από τα σύνορα της Ελλάδας, η χώρα παραμένει με την καυτή πατάτα της διαχείρισης των μεταναστών στους οποίους απαγορεύεται η μετακίνηση σε άλλους προορισμούς.

Με δεδομένο ότι ελάχιστοι είναι οι μετανάστες που θα αιτηθούν άσυλο και θα το δικαιούνται ή που θα επιστρέψουν οικειοθελώς στις πατρίδες τους, αγκάθι παραμένει το θέμα των επαναπροωθήσεων.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ. Οι αρνήσεις των τρίτων χωρών να τους δεχθούν ή οι τεράστιες καθυστερήσεις στην ανταπόκρισή τους στα ελληνικά αιτήματα θα έχουν ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση σημαντικού αριθμού μεταναστών στα αστικά κέντρα.

Ηδη έχουν αρχίσει να εκφράζονται φόβοι από διάφορες πλευρές για ένταση του φαινομένου συγκέντρωσης μεταναστών σε διάφορα σημεία, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Ενδεικτικές οι δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, ο οποίος κλήθηκε και στο παρελθόν να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

«Εγώ έχω βαθύτατη ανησυχία για το τι πρόκειται να γίνει με αυτούς τους ανθρώπους. Γιατί ούτε στα προγράμματα αποκατάστασης προσφύγων που θα διαχειριστεί ο ΟΗΕ μπορούν να ενταχθούν» σημείωσε (στο Mega). Και υπήρξε κατηγορηματικός: «Ως δήμαρχος δεν θα επιτρέψω να επαναληφθούν παλαιότερα φαινόμενα, να επιστρέψουμε στο 2012 και στο 2013 ή ακόμη χειρότερα, στην κατάσταση της πλατείας Βικτωρίας γεμάτης σκηνές. Δεν θα γυρίσουμε πάλι πίσω στο παρελθόν. Δεν πρόκειται αυτό το πράγμα να το ανεχθώ».

Η κατάσταση μπορεί μάλιστα να γίνει δραματικότερη δεδομένου ότι οι ροές μεταναστών από τα νησιά θα συνεχίσουν να φτάνουν στην πρωτεύουσα. Ωστόσο, έχει αποφασιστεί να μην επιτραπεί ξανά η μετάβασή τους στην Ειδομένη και να γίνεται διαχωρισμός ώστε στα σύνορα να πηγαίνουν μόνον οι πρόσφυγες. Πρακτικά αυτό συνεπάγεται πως όσοι θα εισέλθουν στο μέλλον παράνομα θα εγκλωβίζονται στην Αθήνα και σε γύρω περιοχές.

«ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΖΗΤΗΜΑ». Για τον λόγο αυτό τόσο από ελληνικής πλευράς όσο και σε ευρωπαϊκό πλέον επίπεδο δίνεται έμφαση στην ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, κυρίως των θαλασσίων. «Το όλο θέμα θα αντιμετωπιστεί συνολικά. Δεν είναι ελληνικό το ζήτημα. Δεν είναι ιταλικό. Είναι ευρωπαϊκό. Και προτείνονται και πρέπει να προτείνονται μονάχα ευρωπαϊκές λύσεις» τόνισε ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ.
«Πρέπει η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων να γίνει αποτελεσματική, πρέπει να συνεργαστούμε με τη Frontex» ανέφερε από την πλευρά του και ο Γιώργος Καμίνης. «Με τη δύναμη της αδράνειας θα συνεχίσουμε να έχουμε ροές μεταναστών που δεν θα μπορούν να διασχίσουν τα βόρεια σύνορα» σημείωσε και πρόσθεσε: «Στα νησιά πρέπει να λειτουργήσουν hot spots. Οι παράτυποι μετανάστες να επαναπροωθούνται αμέσως στην Τουρκία».

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Τομπίας Πλάτε εκτίμησε πως θεωρείται απίθανο να εφαρμοστούν ώς το τέλος του έτους οι προτάσεις της Κομισιόν για ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων. Στο μεταξύ, χθες και ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν υποστήριξε πως παραμένει επείγον μέλημα η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ επισημαίνοντας πως χωρίς συνεργασία δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα.

45 ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ. Κατά τη χθεσινή αστυνομική επιχείρηση στην Ειδομένη μετανάστες από Πακιστάν, Σομαλία, Μαρόκο, Αλγερία και Μπανγκλαντές μεταφέρθηκαν με 45 λεωφορεία με στόχο την εγκατάστασή τους στο Ελληνικό και στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο στο Παλαιό Φάληρο.

Στη διάρκεια της επιχείρησης από 350 αστυνομικούς σημειώθηκαν εντάσεις κυρίως με Ιρανούς που αρνούνταν να φύγουν κι έγιναν κάποιες προσαγωγές. Ενας 29χρονος Ιρανός τραυματίστηκε από μαχαίρι και σύμφωνα με τον συντονιστή διευθυντή του Κέντρου Υγείας Πολυκάστρου ο τραυματισμός ήταν αποτέλεσμα συμπλοκής με ομοεθνείς του.

Το μεσημέρι ύστερα από έλεγχο κλιμακίων του ΟΣΕ άνοιξε και η σιδηροδρομική γραμμή και άρχισαν να διέρχονται τα πρώτα τρένα. Παράλληλα, οι εθελοντικές οργανώσεις διαμόρφωναν τον χώρο του καταυλισμού προκειμένου να υποδεχθεί πρόσφυγες. Ηδη, χθες το μεσημέρι, λεωφορεία με πρόσφυγες είχαν μπλοκαριστεί σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την Ειδομένη μέχρι να δοθεί το πράσινο φως από την Αστυνομία για να μεταβούν στα σύνορα.

Εξακρίβωση στοιχείων σε δημοσιογράφους

Αίσθηση προκάλεσε η απομάκρυνση των δημοσιογράφων από το σημείο της αστυνομικής επιχείρησης. Τέσσερις εξ αυτών που βρίσκονταν στην περιοχή προσήχθησαν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα με το πρόσχημα της εξακρίβωσης στοιχείων.

Ναυάγιο στο Φαρμακονήσι

Δώδεκα άνθρωποι (εκ των οποίων έξι παιδιά) έχασαν τη ζωή τους, όταν το σκάφος που τους μετέφερε βυθίστηκε κοντά στο Φαρμακονήσι. Διασώθηκαν 26 ναυαγοί ενώ έως αργά χθες το βράδυ εξακολουθούσαν να αγνοούνται τουλάχιστον άλλοι δέκα.