Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – πΓΔΜ, στο ύψος της Ειδομένης. Μεγάλη ομάδα μεταναστών κατευθύνθηκαν προς το σημείο διέλευσης από εκεί όπου έχασε την Πέμπτη τη ζωή του 22χρονος Μαροκινός, κρατώντας στην κεφαλή της πορείας τη σορό του άτυχου νέου, σκεπασμένη με μαύρο πανί, πάνω σε αυτοσχέδιο φορείο.

Άμεση ήταν η απάντηση από την πλευρά της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, που τους απώθησε κάνοντας περιορισμένη χρήση χημικών.

Λίγο μετά τον θάνατο του 22χρονου Μαροκινού από ηλεκτροπληξία, μετανάστες επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο κατά των αστυνομικών της ΠΓΔΜ και άρχισαν να καίνε κουβέρτες και ό,τι άλλο έβρισκαν μπροστά τους με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική.

Έντονη είναι και η παρουσία των Ελλήνων αστυνομικών στην περιοχή, οι οποίοι προσπαθούν να ανοίξουν δίοδο προκειμένου να περάσουν προς την πλευρά της πΓΔΜ οι Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί πρόσφυγες που βρίσκονται στην περιοχή (δηλ. οι τρεις εθνικότητες στις οποίες επιτρέπεται η διέλευση).

Μεγάλη ομάδα προσφύγων -περίπου 3000 άτομα από τις τρεις παραπάνω εθνικότητες- περιμένουν σε ένα περιφραγμένο χωράφι δίπλα στον καταυλισμό, με την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.

Στο μεταξύ, ένας τραυματίας από τα επεισόδια μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Πολυγύρου.

Μετά τις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης, τη σορό του Μαροκινού παρέλαβεασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Οι μετανάστες, αφού προσευχήθηκαν για τον άτυχο νέο, παρέδωσαν τελικά τη σορό στους τραυματιοφορείς και συνέχισαν να φωνάζουν συνθήματα εν μέσω έντασης.

Σύμφωνα με την αστυνομία, χθες το βράδυ, ομάδες μεταναστών εισέβαλαν σε κοντέινερ και σκηνές διαφόρων ΜΚΟ που έχουν στηθεί στον καταυλισμό, όπου φυλάσσονταν τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικό υλικό και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια, και έκαναν “πλιάτσικο”.

Οι εκπρόσωποι των περισσότερων ΜΚΟ που βρίσκονταν στην περιοχή έχουν αποχωρήσει, ενώ η κατάσταση στην περιοχή παραμένει έκρυθμη.