Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας που προκηρύχθηκε από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ενάντια στο ασφαλιστικό, που αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή εντός του Δεκεμβρίου, αλλά και ενάντια στον προϋπολογισμό, η συζήτηση του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει στην Ολομέλεια και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο με την ψηφοφορία.

Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν συνδικάτα, ανάμεσά τους η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ενώσεις συνταξιούχων και ΑμεΑ, καθώς και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η ΛΑΕ.

Βασικό σύνθημα στο συλλαλητήριο και στην απεργιακή συγκέντρωση, που προηγήθηκε στην πλατεία Κλαύθμωνος, ήταν «Όσο οι κυβερνώντες δεν καταλαβαίνουν τόσο οι εργαζόμενοι στους δρόμους θα βγαίνουν» και τα αιτήματα της απεργίας, όπως διατυπώθηκαν στο ψήφισμα του συλλαλητηρίου, είναι:

* Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και την εμπέδωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Κανένα άλλο μέτρο που θα επιβαρύνει τα συνήθη υποζύγια τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

* Καμία αλλαγή στην κοινωνική ασφάλιση που θα μετατρέπει τις συντάξεις σε επιδόματα φτώχειας.

* Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων. Καμία εξαίρεση από την εργατική προστασία λόγω ηλικίας.

* Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Αποκατάσταση της διαδικασίας, του περιεχομένου και της καθολικότητας ισχύος του συνόλου των όρων (μισθολογικών και λοιπών) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και άμεση επαναφορά σε σταθερές

«Ανεξαρτήτως ποιοι ψηφίζουν μνημόνια και ποιοι εφαρμόζουν μνημόνια, όταν αυτά συνεχίζουν την άγρια πολιτική λιτότητας και της περικοπής των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των ανθρώπων του μόχθου και δημιουργούν τεράστια ανεργία, το καθήκον των συνδικάτων είναι να απεργούν, να διαμαρτύρονται, να κάνουν συλλαλητήρια» τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

«Ειδικά για το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης, είναι αδιανόητο σε μια χώρα που έχει 1.300.000 ανέργους να μας λένε ότι θα το αντιμετωπίσουν και δεν θα κάνουν περικοπές. Όταν μάλιστα στον προϋπολογισμό έχουν ήδη γραφτεί τεράστιες περικοπές, που θα τις πληρώσουν για ακόμη μία φορά οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι» προσέθεσε ο κ. Παναγόπουλος και κάλεσε τους εργαζόμενους, «ξέροντας τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν, να βρεθούν μαζί μας στους αγώνες που κάνουμε και στους αγώνες που έρχονται».

Ξεχωριστή συγκέντρωση πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ, στην Ομόνοια, ώστε «να μη γίνει η ασφάλιση κουφάρι, να μη μετατραπούν οι συντάξεις σε επιδόματα κηδείας, για να μη γίνουν οι παροχές υγείας και πρόνοιας εμπόρευμα για λίγους και εκλεκτούς».

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ βρέθηκε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσόύμπας που δήλωσε: «Δεν είναι ώρα για στημένους διαλόγους, για συναινέσεις, για νέες ψεύτικες προσδοκίες με την αναμόρφωση του αστικού πολιτικού σκηνικού, που οδηγεί σε χειραγώγηση ουσιαστικά του εργατικού-λαϊκού κινήματος, για να περάσουν γρηγορότερα και ευκολότερα τα νέα βάρβαρα μέτρα. Η επιλογή για το λαό μας είναι μία: Αγώνας διαρκείας, ταξική ενότητα, λαϊκή συμμαχία παντού, σε όλη την Ελλάδα. Το ΚΚΕ, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή της πάλης για να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, για να μην περάσουν οι σχεδιασμοί κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ, για να καταργηθούν όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι των προηγούμενων κυβερνήσεων. Καμιά αναμονή, αγώνας συνεχής, λαϊκή συμμαχία, αυτό είναι το μήνυμα και της σημερινής απεργιακής συγκέντρωσης».

Η ΓΣΕΕ πρόκειται να συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες για να αποφασιστούν νέες κινητοποιήσεις με αποκλειστικό θέμα το νέο ασφαλιστικό.

* Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα κινηθούν για το υπόλοιπο της ημέρας μέχρι τις 9.00 το βράδυ, ενώ οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο και τον προαστιακό έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία.

Μικρής έντασης επεισόδια

Μικρής έντασης επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της πορείας, όταν μικρή ομάδα αντιεξουσιαστών, που βρισκόταν στην ουρά της πορείας, στην οδό Σταδίου, πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς, και συνεχίστηκαν στο Σύνταγμα, καθώς επιτέθηκαν στα ΜΑΤ με μολότοφ και οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με βόμβες κρότου λάμψης αναγκάζοντας τους να υποχωρήσουν.